Annonce
Vejen

Du skal handle lokalt

Krovært Jørgen Jørgensen, kommis Dorte Sørensen, brugsuddeler Heino Pedersen og Kirsten Bruun fra Landsbyklyngen slår nu et slag for, at de lokale husker at handle lokalt. Officielt åbnes kampagnen hos købmanden i Gesten lørdag den 17. oktober. Foto: Steen Rasmussen

De fem byer i Hærvejsklyngen, Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække, er som de eneste landsbyer med i kampagnen "Sæt pris på din by - køb lokalt".

HOVBORG: Hillerød, Assens og Holstebro var udset til den nye kampagne "Sæt pris på din by - Køb lokalt", men en af bagmændene mente, at der også burde være en landsby i flokken. Det kom Kirsten Bruun fra Hærvejsklyngen for øre, og så fik kampagnen ikke blot én landsby med, men hele fem i Klyngen, nemlig Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække.

- Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt, fastslår Kirsten Bruun.

Målet med kampagnen er at bevidstgøre danskerne om at handle i lokale, fysiske butikker for at sikre bæredygtige og attraktive bysamfund. Mange mindre danske handelsbyer og butiksmiljøer er under pres og risikerer at bukke under for blandt andet stigende urbanisering og voksende nethandel. Fremskrivninger viser en reduktion fra over hundrede handelsbyer til en fjerdedel, hvis trenden fortsætter, skriver initiativtagerne i en pressemeddelelse. "De negative konsekvenser vil være færre lokale arbejdspladser, mere bilkørsel og mindre støtte til foreninger og klubber. Andre konsekvenser vil være hensygnende lokalmedier, faldende huspriser og mindre lokal aktivitet og appel til nuværende og nye borgere. En spirende modgående trend viser sig imidlertid i forbrugerundersøgelser. En tredjedel af danskerne siger således, at de handler i lokale forretninger for at støtte det lokale butiksliv og dermed bidrage til udviklingen og bæredygtigheden i det lokale samfund". Den tendens har en gruppe virksomheder, fonde og organisationer besluttet at understøtte med kampagn. De har sat sig i spidsen for at skabe en årligt tilbagevendende 'Sæt pris på din by - Køb lokalt'-dag første gang afviklet til september næste år. Hærvejsklyngen, Hillerød, Assens og Holstebro tyvstarter i år. Hærvejsklyngen får lørdag den 27. oktober kl. 9.30 besøg af direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner. Han klipper snoren og åbner kampagnen ved Min Købmand i Gesten. Fra kl. 9 er Købmand Allan Pihl og Landdistrikternes Fællesråd vært ved morgenkaffen foran købmandsbutikken.

Efter åbningen vil John Wagner, formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og nogle lokale politikere køre rundt til de andre fire byer i Klyngen i bus.

- Alle andre vil også få mulighed for at komme rundt og besøge hinandens landsbyer med bus. Landsbyerne gør rigtig meget ud af dagen med små events, smagsprøver og den slags, fortæller Kirsten Bruun.

Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt.

Kirsten Bruun
Plakater og bannere skal huske beboerne i Landsbyklyngen på, at de har et ansvar for landsbyernes ve og vel. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce