Annonce
Vejen

Du skal handle lokalt

Krovært Jørgen Jørgensen, kommis Dorte Sørensen, brugsuddeler Heino Pedersen og Kirsten Bruun fra Landsbyklyngen slår nu et slag for, at de lokale husker at handle lokalt. Officielt åbnes kampagnen hos købmanden i Gesten lørdag den 17. oktober. Foto: Steen Rasmussen

De fem byer i Hærvejsklyngen, Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække, er som de eneste landsbyer med i kampagnen "Sæt pris på din by - køb lokalt".

HOVBORG: Hillerød, Assens og Holstebro var udset til den nye kampagne "Sæt pris på din by - Køb lokalt", men en af bagmændene mente, at der også burde være en landsby i flokken. Det kom Kirsten Bruun fra Hærvejsklyngen for øre, og så fik kampagnen ikke blot én landsby med, men hele fem i Klyngen, nemlig Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække.

- Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt, fastslår Kirsten Bruun.

Målet med kampagnen er at bevidstgøre danskerne om at handle i lokale, fysiske butikker for at sikre bæredygtige og attraktive bysamfund. Mange mindre danske handelsbyer og butiksmiljøer er under pres og risikerer at bukke under for blandt andet stigende urbanisering og voksende nethandel. Fremskrivninger viser en reduktion fra over hundrede handelsbyer til en fjerdedel, hvis trenden fortsætter, skriver initiativtagerne i en pressemeddelelse. "De negative konsekvenser vil være færre lokale arbejdspladser, mere bilkørsel og mindre støtte til foreninger og klubber. Andre konsekvenser vil være hensygnende lokalmedier, faldende huspriser og mindre lokal aktivitet og appel til nuværende og nye borgere. En spirende modgående trend viser sig imidlertid i forbrugerundersøgelser. En tredjedel af danskerne siger således, at de handler i lokale forretninger for at støtte det lokale butiksliv og dermed bidrage til udviklingen og bæredygtigheden i det lokale samfund". Den tendens har en gruppe virksomheder, fonde og organisationer besluttet at understøtte med kampagn. De har sat sig i spidsen for at skabe en årligt tilbagevendende 'Sæt pris på din by - Køb lokalt'-dag første gang afviklet til september næste år. Hærvejsklyngen, Hillerød, Assens og Holstebro tyvstarter i år. Hærvejsklyngen får lørdag den 27. oktober kl. 9.30 besøg af direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner. Han klipper snoren og åbner kampagnen ved Min Købmand i Gesten. Fra kl. 9 er Købmand Allan Pihl og Landdistrikternes Fællesråd vært ved morgenkaffen foran købmandsbutikken.

Efter åbningen vil John Wagner, formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og nogle lokale politikere køre rundt til de andre fire byer i Klyngen i bus.

- Alle andre vil også få mulighed for at komme rundt og besøge hinandens landsbyer med bus. Landsbyerne gør rigtig meget ud af dagen med små events, smagsprøver og den slags, fortæller Kirsten Bruun.

Annonce

Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt.

Kirsten Bruun
Plakater og bannere skal huske beboerne i Landsbyklyngen på, at de har et ansvar for landsbyernes ve og vel. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce