Annonce
Vejen

Du skal handle lokalt

Krovært Jørgen Jørgensen, kommis Dorte Sørensen, brugsuddeler Heino Pedersen og Kirsten Bruun fra Landsbyklyngen slår nu et slag for, at de lokale husker at handle lokalt. Officielt åbnes kampagnen hos købmanden i Gesten lørdag den 17. oktober. Foto: Steen Rasmussen

De fem byer i Hærvejsklyngen, Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække, er som de eneste landsbyer med i kampagnen "Sæt pris på din by - køb lokalt".

HOVBORG: Hillerød, Assens og Holstebro var udset til den nye kampagne "Sæt pris på din by - Køb lokalt", men en af bagmændene mente, at der også burde være en landsby i flokken. Det kom Kirsten Bruun fra Hærvejsklyngen for øre, og så fik kampagnen ikke blot én landsby med, men hele fem i Klyngen, nemlig Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække.

- Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt, fastslår Kirsten Bruun.

Målet med kampagnen er at bevidstgøre danskerne om at handle i lokale, fysiske butikker for at sikre bæredygtige og attraktive bysamfund. Mange mindre danske handelsbyer og butiksmiljøer er under pres og risikerer at bukke under for blandt andet stigende urbanisering og voksende nethandel. Fremskrivninger viser en reduktion fra over hundrede handelsbyer til en fjerdedel, hvis trenden fortsætter, skriver initiativtagerne i en pressemeddelelse. "De negative konsekvenser vil være færre lokale arbejdspladser, mere bilkørsel og mindre støtte til foreninger og klubber. Andre konsekvenser vil være hensygnende lokalmedier, faldende huspriser og mindre lokal aktivitet og appel til nuværende og nye borgere. En spirende modgående trend viser sig imidlertid i forbrugerundersøgelser. En tredjedel af danskerne siger således, at de handler i lokale forretninger for at støtte det lokale butiksliv og dermed bidrage til udviklingen og bæredygtigheden i det lokale samfund". Den tendens har en gruppe virksomheder, fonde og organisationer besluttet at understøtte med kampagn. De har sat sig i spidsen for at skabe en årligt tilbagevendende 'Sæt pris på din by - Køb lokalt'-dag første gang afviklet til september næste år. Hærvejsklyngen, Hillerød, Assens og Holstebro tyvstarter i år. Hærvejsklyngen får lørdag den 27. oktober kl. 9.30 besøg af direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner. Han klipper snoren og åbner kampagnen ved Min Købmand i Gesten. Fra kl. 9 er Købmand Allan Pihl og Landdistrikternes Fællesråd vært ved morgenkaffen foran købmandsbutikken.

Efter åbningen vil John Wagner, formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og nogle lokale politikere køre rundt til de andre fire byer i Klyngen i bus.

- Alle andre vil også få mulighed for at komme rundt og besøge hinandens landsbyer med bus. Landsbyerne gør rigtig meget ud af dagen med små events, smagsprøver og den slags, fortæller Kirsten Bruun.

Annonce

Det er jo lige en kampagne, som passer ind i vores projekt. Vi kæmper på forskellig vis for at styrke byerne i klyngen, og kan vi få alle lokale til at handle lokalt, så når vi langt. En dagligvarebutik er meget vigtig for landsbyernes overlevelse. De kan slet ikke overvurderes, så vi har alle en interesse i at købe lokalt.

Kirsten Bruun
Plakater og bannere skal huske beboerne i Landsbyklyngen på, at de har et ansvar for landsbyernes ve og vel. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Annonce