Annonce
Kolding

Duer skider på Koldinghus og ødelægger murværket: Nu tager museet kampen op

Falkekassen vender ud mod Slotssøen. Det gør den blandt andet fordi, vinden aldrig blæser ind mod slottet fra den side. Foto: Casper Vagner Christensen
En snert af Middelalderen vender tilbage til Koldinghus, hvis det lykkes at tiltrække en falk til den nye falkekasse, der torsdag blev sat op. Falken skal skræmme duer væk fra slottet, fordi duernes afføring kan ødelægge murværket.

Kolding: Nanna Ebert, kommunikations- og publikumschef på Koldinghus, kigger ud ad et vindue i Riddersalen. Hun har netop bemærket en due og peger ud på fuglen.

- Se, der går én. Prøv at se det svineri, de laver, siger hun.

Kaster man blikket på de udendørs vindueskarme og murværket, ser man afføring fra duer bemærkelsesværdigt mange steder, og det er de godt og grundigt trætte af på Koldinghus. Museumsdirektør Janus Møller Jensen forklarer hvorfor:

- Det er lige som Shu-bi-duas sang, hvor de synger, "du har de skønneste planker, dem skider mågerne på". Her er det bare duer, der skider, og fugleekskrementer er fuld af syre, og det har bygningen ikke godt af, siger Janus Møller Jensen.

- Samtidig er der reder fuld af utøj, mider, lus og lopper. Så det er ikke sundt for huset at have duer her, siger han.

Annonce
Meget passende gik der en due rundt ude på slottet, da falkekassen blev sat op. Hvis det lykkes at få en falk til at flytte ind, kommer man ikke til at se mange duer fremover. Foto: Casper Vagner Christensen

En vigtig del af historien

Koldinghus har i et stykke tid forsøgt at gøre noget ved duernes tilstedeværelse på slottet. De har allieret sig med et firma, der har sat fælder op, som fanger duerne levende. Det har krævet, at en medarbejder fra firmaet besøger slottet to gange dagligt og tømmer fælderne.

Men nu forsøger Koldinghus sig med en ny løsning: Falke. Torsdag blev der nemlig sat en falkekasse op, hvor der forhåbentlig snart flytter en falk ind. Duer forsvinder nemlig fra et område, hvor falke huserer.

- Ifølge dem, der ved noget om fugle, gør falken, at duerne bliver forvirrede og bange, og så flyver de væk, siger Janus Møller Jensen.

Hvis falkene flytter ind i kassen, der sidder ud mod Slotssøen, vil de bringe en del historie med sig ind på slottet.

- Det er med til at bringe et meget vigtigt stykke kulturarv og historie til live på Koldinghus. Falken har været et helt fast indslag i hofkulturen og hoflivet på hofborgen gennem historien. Falke blev desuden brugt som vigtige diplomatiske gaver, og Christian d. 3. har i hvert fald haft falke i sit eget hof, fortæller museumsdirektøren.

- Det er helt vildt spændende og fede historier, og det er et stykke dansk historie, som der ikke har været så meget opmærksomhed omkring. Nu bringer vi det til live med vores duebekæmpelse, siger Janus Møller Jensen.

Overvejer video

Falkekassen er en gave fra Skovtrolden Naturgruppe, som tidligere på året gav to natuglekasser til Koldinghus. For en måneds tid siden blev der sat en uglekasse op, og uglerne skal holde slotsbanken fri for mus.

Janus Møller Jensen ved på nuværende tidspunkt ikke, hvornår det er sandsynligt, at en falk flytter ind. Det må tiden vise. Men museumsdirektøren overvejer, om han skal gøre det til noget, som folk kan følge med i. Det er nemlig tale om at sætte et videokamera op ved kassen.

- Det kunne være en fantastisk måde at følge med i udviklingen og falkens liv på. Det er noget, vi håber, vi kan få arrangeret, siger Janus Møller Jensen.

Nanna Ebert fulgte interesseret med, da falkekassen blev sat op og fotograferede opsætningen på sin mobiltelefon. Foto: Casper Vagner Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce