Annonce
Aabenraa

Duft af forår: Skoven er tidligt ude

Forår i skoven. Hasselraklerne er sprunget ud og smider nu pollen på grund af varmen. Foto: Trine Sørensen
Bladene er begyndt at pible op af jorden, også nogle af de spiselige. Desværre åbner det også for en tidlig pollensæson.
Annonce

Aabenraa: Hvis du har været en tur i skoven for nyligt, har du måske følt, at foråret allerede er gået i gang - at det virker, som om vi er en måned for langt fremme. Ikke uden grund.

De grønne planter er begyndt at pible op af jorden, bladene på nogle af skovens buske er begyndt at springe ud, for ud over den lune luft er der allerede nu en masse forårstegn i naturen.

Hasselraklerne har længe hængt lysegrønne og fine ned fra hasselbuskene, men som noget ekstraordinært tidligt har en del af dem allerede åbnet sig og er godt i gang med at smide deres pollen.

Kigger du rigtig godt efter, kan du tillige se den meget lille og meget smukke røde hasselblomst, der også allerede er sprunget ud, så den kan begynde at opfange noget af al den pollen, der bliver frigivet. De vil senere på året blive til hasselnødder.

Hestehovens blomst. Foto: Trine Sørensen
Annonce

Pollensæsonen

Når pollen nu allerede bliver smidt, betyder det, at pollensæson er gået i gang til gene for allergikerne, en måned tidligere end den plejer.

Også piletræet blomster er kommet frem. De hedder gæslinger, fordi de er dunede og bløde. Når først disse første blomster er sprunget ud, er der mad til de første insekter, der dukker op.

De første bier plejer at begynde at komme, når gennemsnitstemperaturen er omkring 8 grader. Vi har indtil nu haft en gennemsnitstemperatur på 5,5 grader i januar.

Annonce

Lysegrønne kugler

Går du tur i skoven lige nu, vil du kunne se nogle smukke lysegrønne kugler ligge hist og her i skovbunden. De ligner små bordtennisbolde.

Det er planten hestehovs meget store skud. Nogle af disse har åbnet sig, og man kan ane den smukke hvide blomst inde i bolden. Om nogle uger vil de springe helt ud og blive til nogle meget smukke store blomster.

Mange af de spiselige vilde planter er også begyndt at titte frem. Man kan allerede nu finde de første ramsløg. Der er også nye mælkebøtteskud, lysegrønne nye skovsyrer, blomstrende tusindfryd og små nye brændenælder, alt sammen spiseligt grønt fra naturen.

Skulle frosten melde sig, går det nok. Mange af de nye blade på f.eks. caprifolierne vil blive frostskadet og brune. Men det kan de heldigvis godt tåle.

De har flere knopper at tage af. Der ligger altid nogen i reserve.

Små gæslinger. Foto: Trine Sørensen
En hasselblomst. Foto: Trine Sørensen
Caprifolieblade. Foto: Trine Sørensen
Hestehove. Foto: Trine Sørensen
Mælkebøtten vil også være med. Foto: Trine Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce