Annonce
Aabenraa

Duft af forår: Skoven er tidligt ude

Forår i skoven. Hasselraklerne er sprunget ud og smider nu pollen på grund af varmen. Foto: Trine Sørensen
Bladene er begyndt at pible op af jorden, også nogle af de spiselige. Desværre åbner det også for en tidlig pollensæson.

Aabenraa: Hvis du har været en tur i skoven for nyligt, har du måske følt, at foråret allerede er gået i gang - at det virker, som om vi er en måned for langt fremme. Ikke uden grund.

De grønne planter er begyndt at pible op af jorden, bladene på nogle af skovens buske er begyndt at springe ud, for ud over den lune luft er der allerede nu en masse forårstegn i naturen.

Hasselraklerne har længe hængt lysegrønne og fine ned fra hasselbuskene, men som noget ekstraordinært tidligt har en del af dem allerede åbnet sig og er godt i gang med at smide deres pollen.

Kigger du rigtig godt efter, kan du tillige se den meget lille og meget smukke røde hasselblomst, der også allerede er sprunget ud, så den kan begynde at opfange noget af al den pollen, der bliver frigivet. De vil senere på året blive til hasselnødder.

Annonce
Hestehovens blomst. Foto: Trine Sørensen

Pollensæsonen

Når pollen nu allerede bliver smidt, betyder det, at pollensæson er gået i gang til gene for allergikerne, en måned tidligere end den plejer.

Også piletræet blomster er kommet frem. De hedder gæslinger, fordi de er dunede og bløde. Når først disse første blomster er sprunget ud, er der mad til de første insekter, der dukker op.

De første bier plejer at begynde at komme, når gennemsnitstemperaturen er omkring 8 grader. Vi har indtil nu haft en gennemsnitstemperatur på 5,5 grader i januar.

Lysegrønne kugler

Går du tur i skoven lige nu, vil du kunne se nogle smukke lysegrønne kugler ligge hist og her i skovbunden. De ligner små bordtennisbolde.

Det er planten hestehovs meget store skud. Nogle af disse har åbnet sig, og man kan ane den smukke hvide blomst inde i bolden. Om nogle uger vil de springe helt ud og blive til nogle meget smukke store blomster.

Mange af de spiselige vilde planter er også begyndt at titte frem. Man kan allerede nu finde de første ramsløg. Der er også nye mælkebøtteskud, lysegrønne nye skovsyrer, blomstrende tusindfryd og små nye brændenælder, alt sammen spiseligt grønt fra naturen.

Skulle frosten melde sig, går det nok. Mange af de nye blade på f.eks. caprifolierne vil blive frostskadet og brune. Men det kan de heldigvis godt tåle.

De har flere knopper at tage af. Der ligger altid nogen i reserve.

Små gæslinger. Foto: Trine Sørensen
En hasselblomst. Foto: Trine Sørensen
Caprifolieblade. Foto: Trine Sørensen
Hestehove. Foto: Trine Sørensen
Mælkebøtten vil også være med. Foto: Trine Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce