Annonce
Mad og drikke

Dufter dejligt: En fortsat jagt på gudemåltidet

Dagens bud på en færdigret leveres af Løgismose, som også står bag vinen. Begge sælges i Netto og koster samlet 95 kroner.
Lasagne fås i et utal af variationer, og det kræver gode råvarer at ramme smagen i den klassiske udgave. Dagens bud på en færdigret er hentet i Nettos køledisk, og den gør det godt til en lav pris. Men den er stadig langt fra den bedste lasagne.

Lasagne er en populær dansk ret, især blandt unge og i børnefamilier.

Øh, dansk ret? Lasagne har da sin oprindelse syd for Alperne, men den er blevet en så integreret del af mange danskernes idékatalog, når der skal købes ind til aftensmad, at retten af en del opfattes som dansk mad. Det afslørede de svar, som et udvalg af danskere gav, da Madkulturen i 2015 bad dem om at fortælle, hvad de spiste til aftensmad.

63 procent betegnede lasagne som en italiensk ret - resten betragtede aftenens ret af bagte pastaplader med kødsovs, bechamel og smeltet ost som dansk mad.

Uanset hvordan danskerne opfatter retten, er de fleste glade for den. På en almindelig dag spiser knap tre procent af os lasagne til aftensmad, og hvis du bor på Fyn og i Jylland, er tallet højere. Ifølge Coop Analyse er nordjyderne dem, der oftest sætter en lasagne i ovnen.

Men selvom en pæn del af danskerne opfatter lasagne som en dansk ret, er der en tydelig forskel i, hvilke dele af befolkningen der spiser lasagne. De 18-34-årige er storforbrugere af lasagne, mens de, der har rundet 35 år, muligvis har fået nok af retten. Med mindre der er børn i husstanden, for så er lasagne stadig en forholdsvis jævnlig gæst på middagsbordet, viser tallene fra Coops Mad-O-Meter.

Annonce
Pastaen er mør efter 35 minutter i ovnen, og bolognese-sovsen er rigelig.

Så mange udgaver af samme ret

Ligesom frikadeller kommer i alle afskygninger fra de tarveligste, industrielt fremstillede kødklumper i frostpose til bedstemors gyldent skinnende stykker af gastronomisk lykkefølelse, har lasagne en vid spændvidde fra Knorrs pulver-hjulpne udgave til din egen, som du har udviklet og forfinet gennem årene.

Referencepunktet for denne skribent var i mange år den rygende varme lasagne, som blev serveret på en undselig restaurant i Sorrento under en Interrail-tur for snart 30 år siden. Men så, for halvandet år siden, fejede Mamma Miracoli benene væk under mig og resten af familien med en lasagne, som hun selv havde lavet og solgte i sin og mandens takeaway-butik i en mindre by ved Lago d’Iseo. Overraskende havde hun ikke brugt bechamel, og den var overhovedet ikke savnet. Kødsmagen var intens; der var muligvis tilsat ekstra fond for at gøre smagen kraftigere.

Lasagnen var ikke billig, men den var et gudemåltid.

Dejlig duft af lasagne

Er Løgismoses bud på en ”tag med hjem og varm i ovnen-lasagne” også det? Den er lavet med kød fra fritgående, dansk kødkvæg, som er brugt til en bolognese, der er lagt sammen med pastaplader og “cremet sauce” (måske er det her, fløden, som er nævnt blandt ingredienserne, kommer ind?) og toppet med mozzarella.

Duften, da lasagnen kommer ud af ovnen, vækker appetitten, og selvom smagen ikke når samme niveau, gør den det helt o.k., og der er rigeligt i pakken, som koster 35 kroner, til at mætte en sulten mand. Suppleret med brød og en salat går det måske også lige an til to knap så sultne.

Et gudemåltid er det ikke, men der er heller ingen ubehagelige overraskelser i sammensætningen, og jeg kan heldigvis stadig sige, at min egen lasagne smager bedre ...

Det skulle gerne være muligt at anbefale både en færdigret og en vin, som kan købes i samme butik, men her byder Nettos udvalg på benspænd. Forretningerne har indimellem interessante flasker på spotvare-hylderne, men der kan være stor forskel på, hvilke vine der er tilbage i de enkelte butikker, og da vi ikke ønsker at lokke læsere forgæves ind i en forretning, har vi holdt os væk fra spot-hylderne.

Det førte frem til Løgismoses rødvin fra Frankrig, som blot hedder Rødvin no. 01 og er en blanding af merlot og syrah. Inspirationen fra varme og frugttætte sydfranske rødvine er tydelig i både duft og smag, og selvom et stykke kød med krydderurter ville være et mere klassisk match, giver vinen, når den er kølig, med sin søde bærfrugt og veldoserede syre et godt modspil til den fyldige lasagne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce