Annonce
Nordtyskland

Dykker finder sensationel naziskat på havbunden

På bunden af Østersøen lidt syd for grænsen finder dykker tilfældigt seks af nazisternes legendariske Enigma-kodemaskiner.
Annonce

GELTING: Nyheden gik verden rundt, da en dykker sidste år i december fandt en af nazisternes Enigma-kodemaskiner fra anden verdenskrig i Gelting Bugt.

Det sagnomspundne apparat benyttede nazisterne til at kode hemmelige meldinger med. Men da de allierede havde knækket koden, fik det afgørende betydning for ubåds-krigen i Atlanten, fordi modstanderne kunne læse de tyske beskeder, uden at nazisterne anede det.


Der lå et kvadratisk objekt, der var meget beskidt og overgroet.

Christian Hüttner, dykker.


Nu har den professionelle dykker Christian Hüttner fundet yderligere seks maskiner i Østersøen nær Kappeln. Hüttner var på jagt efter en dyr skibsskrue tabt af en lystbåd, da han fik øje på den første kodemaskine i cirka 13 meters dybde på Østersøens bund.

Annonce

Masser af krigsskrot

- Der lå et kvadratisk objekt, der var meget beskidt og overgroet, fortæller Christian Hüttner.

Fund af minder efter anden verdenskrig er ikke i sig selv usædvanlige, for i krigens sidste tage blev blandt andet tonsvis af ammunition sænket ned i Østersøen.

- Men jeg så et genskin fra messing og var klar over, at der ikke var tale om en ammunitionskasse, fortæller Christian Hüttner.

Derfor svømmede han nærmere og fik øje på tre taster.

- Efter det første fund af en enigma var jeg med det samme klar over, hvad der lå der. Ellers havde jeg vel bare tænkt på en gammel skrivemaskine, erkender Christian Hüttner.

Han bjærgede udstyret, og da han to dage senere igen ledte efter den tabte skibsskrue, opdagede han den anden Enigma ikke langt fra det første findested.

- Så var min ærgerrighed vakt, og jeg søgte målrettet, forklarer Christian Hüttner.

Samme dag fandt han den tredje kodemaskine og kort efter yderligere tre.

I mellemtiden har den slesvig-holstenske styrelse for arkæologi fået apparaterne overdraget, som det også var tilfælde med det første fund. Hos styrelsen bliver udstyret opbevaret omkring et år i destilleret vand for at få saltet løsnet.

- En af Enigmaerne vil vi udstille på delstatsmuseet på Gottorp Slot i Slesvig i det kommende år, forklarer Birte Anspach, der er styrelsens pressetalsmand.

Annonce

Bliver scannet

- De øvrige apparater tilhører forskellige produktionsserier og bliver senere scannet med computertomografer på instituttet for maritim bioteknologi og celleforskning i Lübeck.

- På den måde håber vi at finde ud af mere om maskinernes indre, siger Birte Anspach.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Genåbning: Vejen Gymnasium må vente lidt endnu på at få eleverne tilbage

Annonce