Annonce
Sønderborg

Dykkere rydder op efter lovbrud i Sønderborg Havn

Dykkeren Thorsten Andersen fandt en masse fiskegrej på bunden af havbassinet. Havnens egne dykkere havde altså fået de to ankre op fra bunden, og der lå ikke flere. Foto: Mathias Ingemann Holm
Når lystfiskere efterlader fiskegrej og ankerkabler på havbunden, er dykkere nødt til at fjerne det. Det kan være farligt at lade det ligge på bunden.
Annonce

Sønderborg: - Det er set værre, jeg fandt en t-shirt, nogle gamle cykler og en helt masse fiskegrej, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Han skulle egentlig inspicere de undervandske facader i Sønderborg Havn, men eftersom Thorsten Andersen alligevel var dernede, kunne han ligesågodt se, om der lå noget farligt på bunden af havnebassinet.

- En tysk turist tabte sit anker i vandet i sidste uge, og personalet fra Sønderborg Havn har egentlig selv fjernet det fra bunden, men havnemesteren bad os kigge en ekstra gang for at være sikker på, at der ikke ligger noget, siger Thorsten Andersen.

Der lå ikke flere ankre på bunden, men der lå store gamle ankerkabler og betydelige mængder fiskegrej og line.

- Der var virkelig meget fiskegrej dernede, ankeret har de jo fjernet, men sådan noget fiskegrej hører jo heller ikke til dernede, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Det kan skabe farlige situationer for havnens brugere, og havnemester Torben Østerby ser gerne, at folk ikke efterlader deres udstyr i vandet.

- Et ankerkabel kan jo være voldsomt farligt, hvis det bliver fanget i en skrue kan det jo ødelægge båden eller smadre evnen til at styre. Folk kan sejle ind i andre, eller broen. Moderne fiskeliner kan også være meget stærke, og kan sagtens smadre skruen på en båd, siger havnemester Torben Østerby.

Dykkeren var udstyret med 150 meter kabel. Det sender ilt og strøm ud og modtager live-video, så resten af holdet kan se med på en skærm i deres varevogn. Foto: Mathias Ingemann Holm
Annonce

Anker sad fast bro

Selvom det er ulovligt, valgte en tysk turist for nylig at kaste anker i Sønderborg Havn. Han ville fiske, men båden havde drevet en smule og ankeret satte sig fast i en af Christian X's Bros søjler. Manden var nødt til at kappe linen, hvis han skulle undgå, at båden ramte ind i broen.

- Jeg har næsten en smule ondt af manden, det var en dyr lektion. Men det er jo farligt, at han gør sådan noget, også for andre. Hvis vi ikke havde hentet det anker op, kunne nogle andre sætte sig fast i det, og jeg gruer for, hvad der kunne være sket, siger havnemesteren.

- Vi måtte sende dykkere ud for at hente ankeret og kablet op, det koster i udstyr og arbejdstimer, og det står på sejlerens egen regning, fortæller havnemesteren Torben Østerby.

- Det blev en dyr oplevelse for ham, men han fik så også sit anker tilbage, omend det kostede en del at få op af vandet. Det er det dyreste anker, jeg nogensinde har set, siger havnemesteren.

Den tyske turist kunne ikke trække mere end 7000 kroner på sit kort på en dag, og det var så, hvad han måtte betale.

- Han kunne ikke betale det fulde beløb, det gik også. Det resterende var ikke meget, så i denne omgang valgte vi at dække det, siger Torben Østerby.

Havnens personale valgte at involvere politiet i sagen.

Den tyske sejler slap dog billigt, for selvom politiet kunne bekræfte et lovbrud, kunne de ikke finde en officiel bødesats, og tyskeren slap derfor med en advarsel.

Den forhenværende havnemester Finn Hansen (TV) og den nuværende havnemester Torben Østerby er kede af, at havnens brugere sætter dem selv og andre i fare, når de ignorerer havnens regler. Foto: Mathias Ingemann Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce