x
Annonce
Sønderborg

Dykkere rydder op efter lovbrud i Sønderborg Havn

Dykkeren Thorsten Andersen fandt en masse fiskegrej på bunden af havbassinet. Havnens egne dykkere havde altså fået de to ankre op fra bunden, og der lå ikke flere. Foto: Mathias Ingemann Holm
Når lystfiskere efterlader fiskegrej og ankerkabler på havbunden, er dykkere nødt til at fjerne det. Det kan være farligt at lade det ligge på bunden.

Sønderborg: - Det er set værre, jeg fandt en t-shirt, nogle gamle cykler og en helt masse fiskegrej, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Han skulle egentlig inspicere de undervandske facader i Sønderborg Havn, men eftersom Thorsten Andersen alligevel var dernede, kunne han ligesågodt se, om der lå noget farligt på bunden af havnebassinet.

- En tysk turist tabte sit anker i vandet i sidste uge, og personalet fra Sønderborg Havn har egentlig selv fjernet det fra bunden, men havnemesteren bad os kigge en ekstra gang for at være sikker på, at der ikke ligger noget, siger Thorsten Andersen.

Der lå ikke flere ankre på bunden, men der lå store gamle ankerkabler og betydelige mængder fiskegrej og line.

- Der var virkelig meget fiskegrej dernede, ankeret har de jo fjernet, men sådan noget fiskegrej hører jo heller ikke til dernede, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Det kan skabe farlige situationer for havnens brugere, og havnemester Torben Østerby ser gerne, at folk ikke efterlader deres udstyr i vandet.

- Et ankerkabel kan jo være voldsomt farligt, hvis det bliver fanget i en skrue kan det jo ødelægge båden eller smadre evnen til at styre. Folk kan sejle ind i andre, eller broen. Moderne fiskeliner kan også være meget stærke, og kan sagtens smadre skruen på en båd, siger havnemester Torben Østerby.

Annonce
Dykkeren var udstyret med 150 meter kabel. Det sender ilt og strøm ud og modtager live-video, så resten af holdet kan se med på en skærm i deres varevogn. Foto: Mathias Ingemann Holm

Anker sad fast bro

Selvom det er ulovligt, valgte en tysk turist for nylig at kaste anker i Sønderborg Havn. Han ville fiske, men båden havde drevet en smule og ankeret satte sig fast i en af Christian X's Bros søjler. Manden var nødt til at kappe linen, hvis han skulle undgå, at båden ramte ind i broen.

- Jeg har næsten en smule ondt af manden, det var en dyr lektion. Men det er jo farligt, at han gør sådan noget, også for andre. Hvis vi ikke havde hentet det anker op, kunne nogle andre sætte sig fast i det, og jeg gruer for, hvad der kunne være sket, siger havnemesteren.

- Vi måtte sende dykkere ud for at hente ankeret og kablet op, det koster i udstyr og arbejdstimer, og det står på sejlerens egen regning, fortæller havnemesteren Torben Østerby.

- Det blev en dyr oplevelse for ham, men han fik så også sit anker tilbage, omend det kostede en del at få op af vandet. Det er det dyreste anker, jeg nogensinde har set, siger havnemesteren.

Den tyske turist kunne ikke trække mere end 7000 kroner på sit kort på en dag, og det var så, hvad han måtte betale.

- Han kunne ikke betale det fulde beløb, det gik også. Det resterende var ikke meget, så i denne omgang valgte vi at dække det, siger Torben Østerby.

Havnens personale valgte at involvere politiet i sagen.

Den tyske sejler slap dog billigt, for selvom politiet kunne bekræfte et lovbrud, kunne de ikke finde en officiel bødesats, og tyskeren slap derfor med en advarsel.

Den forhenværende havnemester Finn Hansen (TV) og den nuværende havnemester Torben Østerby er kede af, at havnens brugere sætter dem selv og andre i fare, når de ignorerer havnens regler. Foto: Mathias Ingemann Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce