Annonce
Sønderborg

Dykkere rydder op efter lovbrud i Sønderborg Havn

Dykkeren Thorsten Andersen fandt en masse fiskegrej på bunden af havbassinet. Havnens egne dykkere havde altså fået de to ankre op fra bunden, og der lå ikke flere. Foto: Mathias Ingemann Holm
Når lystfiskere efterlader fiskegrej og ankerkabler på havbunden, er dykkere nødt til at fjerne det. Det kan være farligt at lade det ligge på bunden.

Sønderborg: - Det er set værre, jeg fandt en t-shirt, nogle gamle cykler og en helt masse fiskegrej, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Han skulle egentlig inspicere de undervandske facader i Sønderborg Havn, men eftersom Thorsten Andersen alligevel var dernede, kunne han ligesågodt se, om der lå noget farligt på bunden af havnebassinet.

- En tysk turist tabte sit anker i vandet i sidste uge, og personalet fra Sønderborg Havn har egentlig selv fjernet det fra bunden, men havnemesteren bad os kigge en ekstra gang for at være sikker på, at der ikke ligger noget, siger Thorsten Andersen.

Der lå ikke flere ankre på bunden, men der lå store gamle ankerkabler og betydelige mængder fiskegrej og line.

- Der var virkelig meget fiskegrej dernede, ankeret har de jo fjernet, men sådan noget fiskegrej hører jo heller ikke til dernede, siger dykkeren Thorsten Andersen.

Det kan skabe farlige situationer for havnens brugere, og havnemester Torben Østerby ser gerne, at folk ikke efterlader deres udstyr i vandet.

- Et ankerkabel kan jo være voldsomt farligt, hvis det bliver fanget i en skrue kan det jo ødelægge båden eller smadre evnen til at styre. Folk kan sejle ind i andre, eller broen. Moderne fiskeliner kan også være meget stærke, og kan sagtens smadre skruen på en båd, siger havnemester Torben Østerby.

Annonce
Dykkeren var udstyret med 150 meter kabel. Det sender ilt og strøm ud og modtager live-video, så resten af holdet kan se med på en skærm i deres varevogn. Foto: Mathias Ingemann Holm

Anker sad fast bro

Selvom det er ulovligt, valgte en tysk turist for nylig at kaste anker i Sønderborg Havn. Han ville fiske, men båden havde drevet en smule og ankeret satte sig fast i en af Christian X's Bros søjler. Manden var nødt til at kappe linen, hvis han skulle undgå, at båden ramte ind i broen.

- Jeg har næsten en smule ondt af manden, det var en dyr lektion. Men det er jo farligt, at han gør sådan noget, også for andre. Hvis vi ikke havde hentet det anker op, kunne nogle andre sætte sig fast i det, og jeg gruer for, hvad der kunne være sket, siger havnemesteren.

- Vi måtte sende dykkere ud for at hente ankeret og kablet op, det koster i udstyr og arbejdstimer, og det står på sejlerens egen regning, fortæller havnemesteren Torben Østerby.

- Det blev en dyr oplevelse for ham, men han fik så også sit anker tilbage, omend det kostede en del at få op af vandet. Det er det dyreste anker, jeg nogensinde har set, siger havnemesteren.

Den tyske turist kunne ikke trække mere end 7000 kroner på sit kort på en dag, og det var så, hvad han måtte betale.

- Han kunne ikke betale det fulde beløb, det gik også. Det resterende var ikke meget, så i denne omgang valgte vi at dække det, siger Torben Østerby.

Havnens personale valgte at involvere politiet i sagen.

Den tyske sejler slap dog billigt, for selvom politiet kunne bekræfte et lovbrud, kunne de ikke finde en officiel bødesats, og tyskeren slap derfor med en advarsel.

Den forhenværende havnemester Finn Hansen (TV) og den nuværende havnemester Torben Østerby er kede af, at havnens brugere sætter dem selv og andre i fare, når de ignorerer havnens regler. Foto: Mathias Ingemann Holm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce