Annonce
Sydjylland

Dyr sidder fast og dør: Vildsvinehegnet under ombygning

To jægere fandt i december 2019 et krondyr fanget i vildsvinehegnet. For at undgå lignende situationer har Naturstyrelsen valgt at ombygge 600 meter af det næsten 70 kilometer lange hegn.
For at undgå, at flere dyr sætter sig fast i vildsvinehegnet og dør, har Naturstyrelsen valgt at ombygge en 600 meter lang strækning.
Annonce

Vildsvinehegn: Kloven sætter sig fast i hegnets masker, dyret hænger fra hegnet og venter på døden.

I december måned fandt to jægere et krondyr, der havde lidt den triste skæbne, og for at undgå, at historien gentager sig, har Naturstyrelsen valgt, at 600 meter af vildsvinehegnet bliver ombygget med finere masker i toppen.

- Naturstyrelsen har i dialog med lokale jægere og lodsejere identificeret en strækning på omkring 600 meter af vildsvinehegnet, hvor særligt meget hjortevildt passerer hegnet, skriver miljøminister Lea Wermelin som svar på spørgsmål fra Enhedslistens Mai Villadsen på vegne af Folketingets Miljø- og fødevareudvalg:

- Det nye hegn forventes at afhjælpe risikoen for, at hjortevildt kommer til skade, når det passerer hegnet, skriver Lea Wermelin.

Ombygningen menes at koste omkring 200.000 kroner. Hegnet kommer til at være magen til det nuværende. Forskellen er, at maskerne i de øverste 60 centimeter kommer til at være halvt så store.

Annonce

600 af de travleste meter

Ombygningen gælder 600 meter af det næsten 70 kilometer lange vildsvinehegn, der følger den dansk/tyske grænse.

I samarbejde med jægerforeninger, lodsejere og vildtkameraer har Naturstyrelsen identificeret den del af hegnet, som dyrene oftest passerer.

De 600 meter er ved Frøslev Mose. I øjeblikket er det nye hegn under produktion. Det forventes, at det nye hegn med finere masker i de øverste 60 centimeter bliver sat op i løbet af marts.

Naturstyrelsen har indkøbt 2500 meter af det nye hegn. 600 skal bruges med det samme. De sidste 1900 står klar i tilfælde af, at der bliver brug for det på andre strækninger.

Annonce

Forventeligt

Skovrider ved Naturstyrelsen Bent Rasmussen fortæller, at det er forventeligt, at nogle dyr vil ende med en hov i hegnet.

- Hvis man kigger på vildsvinehegnet i helikopterperskektiv. Så har der været to rådyr og et styk kronvildt, som har siddet fast i hegnet og sammenlignet med hegnsystemer på tværs af Danmark, er det slet ikke galt, fortæller skovrideren:

- Men hvis vi går tættere på, så er det jo for det enkelte dyr en katastrofe. Og der er jo ingen af os, der ikke synes, at det er forfærdeligt at se de billeder af dyr, der hænger fast på den måde, fortæller Bent Rasmussen.

Skovrideren understreger, at det netop er derfor, at de vil gøre, hvad de kan for at undgå flere af den slags situationer. Hos Naturstyrelsen oplever de ikke problemet som værende generelt for hele vildsvinehegnet.

Derfor bliver hegnet udelukkende ombygget, hvor allerflest dyr passerer. Hvis en ligeså travl passage findes et andet sted på ruten, er Naturstyrelsen klar til at ombygge yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce