Annonce
Indland

Dyr varme ledes direkte ud i havet

Annonce

Dyrt: Landets kraft-varmeværker har i årtier forsynet fisk, ænder og andre svømmedyr i de danske fjorde med kostbar overskudsvarme fra produktionen af el.

Og det gør de fortsat, samtidig med at der investeres milliarder i klimavenlig teknologi, vindmøller og ekstra rockwool. Samlet set producerer værkerne årligt overskudsvarme svarende til forbruget i næsten 100.000 boliger – varme, som ryger direkte ud til ingenting, fremgår det af tal fra organisationen Dansk Fjernvarme.

Det varme vand kunne sendes ud til forbrugerne som billig fjernvarme, men der er ikke fjernvarmebrugere nok på fjernvarmenettet.

– Vi kan endda komme til at stå med endnu mere overskudsvarme i takt med, at alle fjernvarmekunderne skruer ned for varmeforbruget og isolerer boligerne bedre. Derfor har vi meget brug for flere fjernvarmekunder til at aftage noget mere af varmen, siger Jørgen G. Jørgensen, direktør i organisationen Dansk Fjernvarme.

Forældet tankegang
Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) udsendte i januar en opfordring til kommunerne om at få flere områder omlagt fra naturgas til fjernvarme. Og det er der god fornuft i, mener også Det Økologiske Råd.

– Den opdeling i naturgas- og fjernvarmeområder, man lavede i begyndelsen af 80’erne, er forældet. Verden har ændret sig siden, og det er høje tid at se på, hvordan vi får flere over på fjernvarmenettet, siger Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Det er kommunerne, der skal godkende planen, når fjernvarmeselskaber og gasselskaber slås om forsyningsretten til et område. Men ofte strander det her.

– Vi oplever ofte, at sagerne strander hos kommunen. Kommunerne evner ikke fagligt at håndtere det her, siger Jørgen G. Jørgensen.

Skrivebeskyttet faktabrød
Muligt at tvinge fjernvarmen ind
I landets eksisterende fjernvarmeområder er der 20.000 husstande, som er opvarmet alene med elvarme, fordi boligejerne ikke ønsker at blive tilsluttet fjernvarmen. Kommunerne kan tvinge borgerne over på fjernvarme, men det er en langsommelig proces, som tager op til ni år.
Snart slut med gassen fra Nordsøen
Nordsøgassen ventes at slippe op omkring 2018. Derefter skal naturgassen købes andre steder, fortrinsvis af Rusland.

Muligt at tvinge fjernvarmen ind

I landets eksisterende fjernvarmeområder er der 20.000 husstande, som er opvarmet alene med elvarme, fordi boligejerne ikke ønsker at blive tilsluttet fjernvarmen.

Kommunerne kan tvinge borgerne over på fjernvarme, men det er en langsommelig proces, som tager op til ni år.

Snart slut med gassen fra Nordsøen
Nordsøgassen ventes at slippe op omkring 2018. Derefter skal naturgassen købes andre steder, fortrinsvis af Rusland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce