Annonce
Indland

Dyr varme ledes direkte ud i havet

Dyrt: Landets kraft-varmeværker har i årtier forsynet fisk, ænder og andre svømmedyr i de danske fjorde med kostbar overskudsvarme fra produktionen af el.

Og det gør de fortsat, samtidig med at der investeres milliarder i klimavenlig teknologi, vindmøller og ekstra rockwool. Samlet set producerer værkerne årligt overskudsvarme svarende til forbruget i næsten 100.000 boliger – varme, som ryger direkte ud til ingenting, fremgår det af tal fra organisationen Dansk Fjernvarme.

Det varme vand kunne sendes ud til forbrugerne som billig fjernvarme, men der er ikke fjernvarmebrugere nok på fjernvarmenettet.

– Vi kan endda komme til at stå med endnu mere overskudsvarme i takt med, at alle fjernvarmekunderne skruer ned for varmeforbruget og isolerer boligerne bedre. Derfor har vi meget brug for flere fjernvarmekunder til at aftage noget mere af varmen, siger Jørgen G. Jørgensen, direktør i organisationen Dansk Fjernvarme.

Forældet tankegang
Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) udsendte i januar en opfordring til kommunerne om at få flere områder omlagt fra naturgas til fjernvarme. Og det er der god fornuft i, mener også Det Økologiske Råd.

– Den opdeling i naturgas- og fjernvarmeområder, man lavede i begyndelsen af 80’erne, er forældet. Verden har ændret sig siden, og det er høje tid at se på, hvordan vi får flere over på fjernvarmenettet, siger Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Det er kommunerne, der skal godkende planen, når fjernvarmeselskaber og gasselskaber slås om forsyningsretten til et område. Men ofte strander det her.

– Vi oplever ofte, at sagerne strander hos kommunen. Kommunerne evner ikke fagligt at håndtere det her, siger Jørgen G. Jørgensen.

Skrivebeskyttet faktabrød
Muligt at tvinge fjernvarmen ind
I landets eksisterende fjernvarmeområder er der 20.000 husstande, som er opvarmet alene med elvarme, fordi boligejerne ikke ønsker at blive tilsluttet fjernvarmen. Kommunerne kan tvinge borgerne over på fjernvarme, men det er en langsommelig proces, som tager op til ni år.
Snart slut med gassen fra Nordsøen
Nordsøgassen ventes at slippe op omkring 2018. Derefter skal naturgassen købes andre steder, fortrinsvis af Rusland.

Annonce

Muligt at tvinge fjernvarmen ind

I landets eksisterende fjernvarmeområder er der 20.000 husstande, som er opvarmet alene med elvarme, fordi boligejerne ikke ønsker at blive tilsluttet fjernvarmen.

Kommunerne kan tvinge borgerne over på fjernvarme, men det er en langsommelig proces, som tager op til ni år.

Snart slut med gassen fra Nordsøen
Nordsøgassen ventes at slippe op omkring 2018. Derefter skal naturgassen købes andre steder, fortrinsvis af Rusland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Esbjerg

Narkoman filmede sadistisk vold og voldtægt: Da han blev afsløret, forsøgte han at hænge sig, men endte som dybt hjerneskadet

Annonce