Annonce
Billund

Dyrere børnepasning og lukkedage på vej - vægtklinik til overvægtige børn og tilbud til vordende forældre fortsætter

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup vil øge forældrebetalingen og beholde tilbud til overvægtige børn og udsatte familier. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Ved at øge forældrebetaling i vuggestuer og SFO'er og indføre fire ekstra lukkedage har børneudvalget fundet de nødvendige besparelser. Til gengæld bevarer politikerne tilbud til overvægtige børn og kommende forældre, der befinder sig i en udsat eller sårbar situation. Formand for udvalget glæder sig over, at det alligevel ikke er nødvendigt at lukke tilbud til nogle af de mest udsatte.

Billund Kommune: Vægtklinikken i Grindsted skal alligevel ikke lukke. Også forebyggende graviditetsbesøg til alle vordende forældre fortsætter. Det samme gør tilbuddet Minding The Baby. Alle tre tilbud stod ellers til at blive lukket ned ved årets budgetforlig, men børneudvalget fik med budgetaftalen mulighed for at rulle nogle besparelsesforslag tilbage - og her blev det prioriteret at beholde den tidlige indsats.

- Besparelsesforslagene blev fundet af nød, ikke af lyst. De er hjerteblod for udvalget, der selv har været med til at iværksætte to af tilbuddene, nemlig de forebyggende graviditetsbesøg og Minding The Baby, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), formand for børneudvalget.

Hun er meget glad for at kunne fortsætte den forebyggende og tidlige indsats for overvægtige børn og sårbare forældre.

Annonce

- Forebyggelse og tidlig indsats har været en strategi i børneudvalget. Forebyggelse er langt bedre end at skulle behandle, når skaden er sket, og det er også god etik, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Flere lukkedage

Til gengæld vil politikerne nu vedtage en række af de andre foreslåede besparelser. Det gælder blandt andet en stigning i forældrebetalingen i vuggestuer. Betalingen stiger med 24 procent 1. januar 2022. Dertil er der også indført fire ekstra lukkedage.

- Lukkedagen er faktisk noget, vi er blevet opfordret til at kigge på ved de dialogmøder, vi har haft med institutionerne og forældrebestyrelserne, og vi får ikke flere lukkedage end andre kommuner med tiltaget, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der understreger, at der altid er mulighed for pasning, hvis man har et behov - det foregår så bare et andet sted, end barnet er vant til.

Prisstigninger og lukkedage

Hvor meget forældre fremover skal betale for vuggestue og SFO, og hvilke dage, der bliver lukkedage, er endnu ikke fastsat. Det bliver først vedtaget senere.

Et yderligere tiltag for at finde penge er, at forældrebetalingen for SFO er sat op fra 75 procent til 85 procent i egenbetaling.

- Er man økonomisk trængt, så kan man søge om en hel eller delvis økonomisk friplads, påpeger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Besparelsesforslagene blev fundet af nød, ikke af lyst. De er hjerteblod for udvalget.

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) om de tilbud, der nu alligevel kan fortsætte

I dag er der afsat penge til, at 80 procent af de ansatte i daginstitutioner kan være uddannede pædagoger. Det bliver ændret til 70 procent pædagoger og 30 procent medhjælpere og pædagogiske assistenter i daginstitutionerne.

- Også det betyder, at der er sparet penge, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce

Graviditetsbesøg til alle

Til gengæld er hun glad for at kunne beholde vægtklinikken.

- Flere børn er overvægtige, og det gode ved tilbuddet er, at ikke kun barnet behandles, men hele familien. Børn kan som voksne ikke tage et eget ansvar for overvægt. Der skal ændres på kostvanerne i hele familien, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

De forebyggende graviditetsbesøg er et tilbud til alle vordende forældre i kommunen.

- Det giver forældre mulighed for at vende det, som de er utrygge ved eller i tvivl om med en sundhedsplejerske. Måske har forældrene selv haft en dårlig opvækst, og ved at få talt om tingene, kan vi bedst finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dem bedst på vej, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Minding The Baby er til særligt udsatte og sårbare forældre, der kan være med til at gøre den forskel, der skal til for, at et barn ikke bliver anbragt udenfor hjemmet.


Annonce
Billund For abonnenter

21-årig Kasper er ved at bygge sit selvværd op igen: Han er ordblind og fik i skolen at vide, at han var dum

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Billund

Pølsemand Harlys nytårsønske er overdækkede siddepladser på Torvet

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce