Annonce
Billund

Dyrere børnepasning og lukkedage på vej - vægtklinik til overvægtige børn og tilbud til vordende forældre fortsætter

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup vil øge forældrebetalingen og beholde tilbud til overvægtige børn og udsatte familier. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Ved at øge forældrebetaling i vuggestuer og SFO'er og indføre fire ekstra lukkedage har børneudvalget fundet de nødvendige besparelser. Til gengæld bevarer politikerne tilbud til overvægtige børn og kommende forældre, der befinder sig i en udsat eller sårbar situation. Formand for udvalget glæder sig over, at det alligevel ikke er nødvendigt at lukke tilbud til nogle af de mest udsatte.

Billund Kommune: Vægtklinikken i Grindsted skal alligevel ikke lukke. Også forebyggende graviditetsbesøg til alle vordende forældre fortsætter. Det samme gør tilbuddet Minding The Baby. Alle tre tilbud stod ellers til at blive lukket ned ved årets budgetforlig, men børneudvalget fik med budgetaftalen mulighed for at rulle nogle besparelsesforslag tilbage - og her blev det prioriteret at beholde den tidlige indsats.

- Besparelsesforslagene blev fundet af nød, ikke af lyst. De er hjerteblod for udvalget, der selv har været med til at iværksætte to af tilbuddene, nemlig de forebyggende graviditetsbesøg og Minding The Baby, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), formand for børneudvalget.

Hun er meget glad for at kunne fortsætte den forebyggende og tidlige indsats for overvægtige børn og sårbare forældre.

Annonce

- Forebyggelse og tidlig indsats har været en strategi i børneudvalget. Forebyggelse er langt bedre end at skulle behandle, når skaden er sket, og det er også god etik, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Flere lukkedage

Til gengæld vil politikerne nu vedtage en række af de andre foreslåede besparelser. Det gælder blandt andet en stigning i forældrebetalingen i vuggestuer. Betalingen stiger med 24 procent 1. januar 2022. Dertil er der også indført fire ekstra lukkedage.

- Lukkedagen er faktisk noget, vi er blevet opfordret til at kigge på ved de dialogmøder, vi har haft med institutionerne og forældrebestyrelserne, og vi får ikke flere lukkedage end andre kommuner med tiltaget, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der understreger, at der altid er mulighed for pasning, hvis man har et behov - det foregår så bare et andet sted, end barnet er vant til.

Prisstigninger og lukkedage

Hvor meget forældre fremover skal betale for vuggestue og SFO, og hvilke dage, der bliver lukkedage, er endnu ikke fastsat. Det bliver først vedtaget senere.

Et yderligere tiltag for at finde penge er, at forældrebetalingen for SFO er sat op fra 75 procent til 85 procent i egenbetaling.

- Er man økonomisk trængt, så kan man søge om en hel eller delvis økonomisk friplads, påpeger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Besparelsesforslagene blev fundet af nød, ikke af lyst. De er hjerteblod for udvalget.

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) om de tilbud, der nu alligevel kan fortsætte

I dag er der afsat penge til, at 80 procent af de ansatte i daginstitutioner kan være uddannede pædagoger. Det bliver ændret til 70 procent pædagoger og 30 procent medhjælpere og pædagogiske assistenter i daginstitutionerne.

- Også det betyder, at der er sparet penge, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Annonce

Graviditetsbesøg til alle

Til gengæld er hun glad for at kunne beholde vægtklinikken.

- Flere børn er overvægtige, og det gode ved tilbuddet er, at ikke kun barnet behandles, men hele familien. Børn kan som voksne ikke tage et eget ansvar for overvægt. Der skal ændres på kostvanerne i hele familien, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

De forebyggende graviditetsbesøg er et tilbud til alle vordende forældre i kommunen.

- Det giver forældre mulighed for at vende det, som de er utrygge ved eller i tvivl om med en sundhedsplejerske. Måske har forældrene selv haft en dårlig opvækst, og ved at få talt om tingene, kan vi bedst finde ud af, hvordan vi kan hjælpe dem bedst på vej, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup.

Minding The Baby er til særligt udsatte og sårbare forældre, der kan være med til at gøre den forskel, der skal til for, at et barn ikke bliver anbragt udenfor hjemmet.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Annonce