Annonce
Aabenraa

Dyrt kunstværk deler vandene: Det er helt væk

Akrylblomsterne - egentlig skal de forestille snerlen - er aldrig kommet til at bade i det blomsterhav, der ellers var meningen. Foto: Lars Grubak
Landskabskunsten mellem Varnæs og Bovrup har levet en omtumlet tilværelse, efter den blev indviet for snart to år siden.

Varnæs-Bovrup: Det er aldrig blevet rigtig godt med det storstilede kunstprojekt til 2,4 millioner kroner mellem Varnæs og Bovrup.

For snart to år siden blev landskabsarkitekt Hanne Bat Finkes grupper af lysende akrylblomster indviet i rabatten langs cykelstien mellem de to landsbyer. Meningen var, at de store, kantede blomster - lavet i akryl på et specialværksted i New York - skulle sprede sig på et bagtæppe af markblomster. Her skete der dog i første omgang den bommert, at kommunen hele to gange kom til at klippe blomsterne, inden de kunne nå at udfolde sig.

Senest er det så det stik modsatte, der har været problemet. Igennem Aaben by er JydskeVestkysten blevet kontaktet af læser Sten Kruse, som bor i Bovrup. Han har sendt en række fotografier, som viser akrylblomsterne, nu i så tæt omfavnelse med vildnisset, at det er vanskeligt at få øje på dem. Da avisen senere satte gang i en afstemning om, hvilke emner læserne helst vil høre mere om, var det den tilgroede kunst, som vandt klart med næsten halvdelen af stemmerne.

Men da JydskeVestkysten selv skulle have syn for sagen, havde folkene i Aabenraa Kommune i mellemtiden været forbi for at klippe akrylblomsterne fri. Så nu er alt jo i skønneste orden - eller hvad?

RaRbat

  • Det nye kunstværk i rabatten har meget passende fået titlen raRbat. Det er betalt af penge fra Statens Kunstfond og fra Aabenraa Kommunes billedkunstråd.
  • Staten har bidraget med 1,8 millioner kroner og billedkunstrådet har spædet til med 600.000 kroner.

Bliver gemt væk

Ikke helt, mener Sten Kruse.

- Vi synes jo, det er synd, at sådan noget bare bliver gemt væk. Dels har der været en diskussion om placeringen. Sagen er jo den, at blomsterne kun kan ses fra cykelstien, fordi de er placeret for foden af en skrænt. Desuden er der sket det to år i træk, at kommunens folk har klippet blomsterrabatten ned. Det fik vi så besked på ville være anderledes i år, og det må man sige, at det blev, for nu kunne man så ikke se dem i en periode, siger Sten Kruse om tiden, inden det høje græs blev klippet.

Det er et projekt, som fylder meget i det lille lokalsamfund, fortsætter han.

- Der er jo altid diskussionen om, hvorvidt det nu er kunst, og om pengene ikke kunne være brugt mere fornuftigt. Det er også en sag, vi har omtalt i vores lille, lokale blad, siger Sten Kruse.

Annonce

Ligger i en gryde

En af dem, der heller ikke er helt tilfreds med placeringen, er næstformand i kultur- og fritidsudvalget, Jette Julius Kristiansen (DF).

- Blomsterne ligger jo nede i en gryde, så man ikke kan få øje på dem, hvis man kommer udefra. Det pointerede jeg også, da vi i sin tid fik forelagt projektet i udvalget. Jeg synes, det er synd, at det kun er fra cykelstien, man kan se dem, siger hun.

Hvis Jette Julius havde noget at skulle have sagt, ville hun foretrække, hvis de blev rykket opad, så man kan se kunstværket fra begge sider.

- Der skulle naturligvis findes nogle penge, men jeg synes, der er fornuft i det, for så kan flere få glæde af dem. Jeg synes, det giver god mening, og jeg vil overveje at tage det op i udvalget, siger hun.

Aaben by

  • Aaben by er et projekt fra JydskeVestkysten i Aabenraa, som giver dig mulighed for at få indflydelse på de artikler, vi laver.
  • Skriv til os, hvis du har et spørgsmål til en af vores artikler, hvis du er nysgerrig efter et særligt emne, eller hvis du bare undrer dig over noget i din by eller kommune.
  • Vi besvarer mindst ét spørgsmål om ugen og giver også vores læsere mulighed for at stemme på de bedste forslag til emner, vi kan tage op.
  • Konkret finder du spørgeformularen under vores artikler på jv.dk eller på forsiden af jv.dk/aabenraa. Desuden kan du gå ind på redaktion.jv.dk/aabenby og stille dine spørgsmål. Her kan du også læse mere om projektet.
Annonce

Det er lidt ærgerligt

Men det kommer hun ikke langt med, lyder det fra Birthe Sandorf Lock, billedkunstrådets tovholder i projektet.

- Det er jo et projekt, som hovedsageligt er finansieret af Statens Kunstfond, og hele den oprindelige idé var, at man skal kunne nyde det fra stien. Så det er simpelthen udelukket at flytte på det, når staten har bidraget med så mange penge under de omstændigheder. Desuden er der ophavsret på værket, så det er slet ikke kultur- og fritidsudvalgets beslutning, siger hun.

Men selvom hun står fast på placeringen, er hun enig med Sten Kruse i, at projektet aldrig helt er kommet til sin ret.

- Der har været en masse problemer med det, fordi kommunen har klippet blomsterne væk, og det er blevet gentaget flere gange. I juni var billedkunstrådet så forbi for at se det, og her blev vi enige om, at der var nødt til at blive klippet omkring akrylblomsterne, for man kunne ikke se dem. Det er lidt ærgerligt, at det aldrig har fået lov til at stå i det blomsterflor, som oprindeligt var tanken. Også fordi der er brugt ganske mange penge på at så de helt rigtige blandinger og forbehandle jorden, siger Birthe Sandorf Lock.

For nogle uger siden var kunstværket noget sværere at få øje på. Foto: Sten Kruse
Annonce

Beklager situationen

Hun tror dog på, at det nu nok skal lykkes.

- Jeg ved, at der arbejdes på det, og at man er opmærksom på det. Men det er jo en langsommelig proces med den slags, og det er bare ærgerligt, at det skulle gå sådan, siger Birthe Sandorf Lock.

Hos afdelingen for drift og vedligehold i Aabenraa Kommune har man lovet bod og bedring, og tidligere på året blev der sået nye blomsterfrø.

- Vi beklager situationen, og vi ser nu frem til, at der næste sommer (i år, red.) er en smuk blomstereng på området, har Søren Nagstrup, driftsleder i driftsenheden i Aabenraa Kommune tidligere udtalt til Bovrup-borgernes lokalblad.

Det koster 20.000 kroner om året at vedligeholde projektet, hvoraf de første 75.000 kroner er dækket i selve projektet. Fra 2022 stiger kommunens udgift til 45.000 kroner hvert andet år som følge af genopretning og udsåning.

Langt størstedelen af læserne ønskede at læse mere om kunstværket mellem Varnæs og Bovrup i avisens seneste Aaben by-afstemning.
Annonce
Aabenraa For abonnenter

På med vandskien: Formand styrer DM-stævne og hopper selv i vandet

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Eksplosionsbrand ved Rema 1000: Købmand kalder branden meget voldsom

Sønderborg For abonnenter

Sidste kapitel i Ejgils liv kunne ikke være skrevet bedre: Kørte næsten sig selv i graven

Tønder

Han fik den helt rigtige ide: Kaspers nye donuts bliver revet væk i sommerlandet

Nordtyskland

Danske gæster kan være blevet smittet med coronavirus, hvis de har besøgt bestemt bar i Flensborg

Erhverv For abonnenter

Morten bruger alle vågne timer på cannabis-stiklinger: Han skal finde dén sort, som kan blive til medicin

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland For abonnenter

Markant flere fravælger UC Syd, når de skal uddannes til lærere, sygeplejersker og socialrådgivere: - Det er rigtig skidt

Sønderjyske Fodbold

Sådan blev løsningen på Haji Wright-problemet: SønderjyskE forlænger kontrakten og lader angriberen spille i Tyrkiet

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Esbjerg For abonnenter

Boliger på Støberigrunden: Forventer afklaring i løbet af efteråret

Sydjylland For abonnenter

Flere uddannelser er på vej, men de studerende siger igen nej til Syd- og Sønderjylland: Unge higer efter storbyens prestige

Livsstil

Seks singler, to hjul og en passion: Motorcykler binder dem sammen

Annonce