Annonce
Nordtyskland

Dyster profeti: Store dele af grænselandet kan hurtigt synke i havet på grund af stigende vandstand

Sådan kan grænselandet se ud allerede om nogle årtier, hvis ikke temperaturstigningerne blive bremset. Grafik: Climate Central. 
Fortsætter den globale opvarmning som nu, vil der omkring år 2050 kun være en smal landtange tilbage mellem Rendsburg og Aabenraa.

FLENSBORG: Videnskabsfolk i den amerikanske tænketank Climate Central tegner bogstavelig talt et dystert billede af grænselandets fremtid. På et kort har eksperter fra organisationen illustreret, hvordan det sydlige Danmark og det nordlige Slesvig-Holsten i værste fald vil se ud, såfremt den globale opvarmning og dermed stigende vandstand fortsætter som nu. Der bliver ikke meget tilbage om nogle årtier.

Kun en smal landtange vil strække sig mellem Rendsburg og Aabenraa. Adskillige nordfrisiske øer og store dele af fastlandet på vestkysten forsvinder. Tønder kommer til at befinde sig under havoverfladen. Østkysten slipper noget blidere.

- Vi betegner områderne som spøgelsesland, siger Benjamin Strauss, der er ledende videnskabsmand og chef for Climate Central i et interview med den ansete, tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Annonce

Nu har vi stadig muligheden for at ændre på fremtiden. Hvis vi indfrir de ambitiøse mål i Parisaftalen, bliver truslen halveret.

Climate Central.

Han understreger, at der er tale om det værst tænkelige scenarie, hvor den nuværende udvikling fremskrives uændret frem til 2050. Så vil temperaturen midt i dette århundrede været steget med omkring tre grader.

Udvikling kan vendes

- Nu har vi stadig muligheden for at ændre på fremtiden. Hvis vi indfrir de ambitiøse mål i Parisaftalen, bliver truslen halveret, lyder budskabet fra Climate Central.

I aftalen fra 2015 forpligtede 196 lande i FN’s klimakonvention sig til at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i forhold til 1990 frem mod 2030. Bliver aftalen overholdt, forventer videnskaben kun en temperaturstigning på halvanden grad. I så fald vil størstedelen af grænselandet slippe for at stå under vand.

Ifølge det internationale klimaråd, IPCC, stiger havoverfladen for øjeblikket med fire millimeter om året. Men den globale opvarmning betyder også mere voldsomt vejr og kraftigere storme, hvilket igen medfører voldsomt øget risiko for stormfloder også på vore breddegrader.

Annonce

Uoverskuelige konsekvenser

Frem til slutningen af det 21. århundrede kan vandstanden været steget med over en meter. Hvis ismasserne ved polerne samtidig smelter, bliver konsekvenserne dog komplet uoverskuelige, skriver Süddeutsche Zeitung.

Modellen fra Climate Central tager ikke højde for de tekniske modforholdsregler, de berørte områder eventuelt kunne træffe i form af høje diger eller andre former for kystbeskyttelse.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nordtyskland For abonnenter

Knap er et byggeri overstået, starter det næste: Kompliceret sanering på vej på havnespidsen i Flensborg

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Nordtyskland

Ansatte nedlagde arbejdet: Tog til og fra Tønder stod stille onsdag

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce