Annonce
Esbjerg

E. Dam Jensen skal bane vejen for nyt supermarked på Fanø

Mejerigrunden på Fanø skal huse et nyt supermarked, hvis en ukendt supermarkedskæde får grønt lys fra Fanø Kommune. Arkivfoto: Annett Bruhn
Et nyt discount-supermarked kan være på vej til Fanø med adresse på Hovedgaden lige overfor SuperBrugsen. Målet er at få flere borgere og turister til at handle på Fanø i stedet for på fastlandet.

Fanø: Et nyt discount-supermarked og en mulig konkurrent til SuperBrugsen er med stor sandsynlighed på vej til Fanø. På et møde i Økonomi- og Planudvalget har man behandlet en ansøgning om at etablere et nyt supermarked på Mejerigrunden, og politikerne er som udgangspunkt positivt indstillede.

Det er ejendomsmægleren Eivind Dam Jensen, der skal bane vejen for den ukendte supermarkedskæde, der af konkurrencemæssige årsager endnu ikke ønsker at stå frem. I stedet står Esbjerg-mægleren i spidsen for ansøgningsprocessen, der skal give den ukendte supermarkedskæde lov til at bygge på den centrale grund i Nordby.

På Hovedgaden 87 i Nordby ligger SuperBrugsen, og på den anden side af vejen på Mejerigrunden på Hovedgaden 98 kan et nyt supermarked altså være på vej. Økonomi- og planudvalget har indtil videre sendt sagen til idéhøring.

- Det er vigtigt, at vi får borgernes og de erhvervsdrivendes holdninger til sagen, så kan vi efterfølgende endegyldigt sige, om vi stadig er positivt indstillede, siger Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt).

Annonce

Lukkede supermarkeder på Fanø

Flere supermarkedskæder har tidligere forsøgt sig med at drive butikker på Fanø, men nedenstående har alle været nødsaget til at lukke igen af forskellige årsager. Derfor er der i dag kun fire supermarkeder tilbage på Fanø.

  • Eigils Spar Supermarked i Sønderho
  • Kromanns købmandsbutik i Sønderho
  • Siggers supermarked ved Rindby strand
  • Anders Burgdorff Jensens supermarked på Strandvejen ved Fanø Bad
  • Rindby Brugsforening ved Postvejen
  • Spar Supermarked på Hovedgaden
  • Morten Devantiers Spar-forretning på Konsul Lauritzens plads
  • Døgnkiosken på Mellemgaden
  • Døgnkiosk på hovedgaden, hvor Fanø Is ligger i dag
  • Rindby Strand Supermarked har skiftet fra at være helårsforretning til kun at have sæsonåbent

Krav om boliger

Økonomi- og planudvalget har inden idéhøringen tilføjet et krav til den mulige bebyggelse om at supermarkedets faciliteter skal kombineres med boliger, så arealet udnyttes optimalt. Ifølge den ukendte supermarkedskædes skitse over en beliggenhedsplan kan det dog blive snævert med pladsen, når man samtidigt planlægger at etablere 67-69 parkeringspladser. Det kan derfor blive nødvendigt at tænke i etager. Hvordan kombinationen af bolig og supermarked skal ske, bliver dog først besluttet senere i processen.

- Vi vil gerne bevare naturen, så derfor forsøger vi at fortætte i byområderne, så vi undergår at rykke mere ud i naturområderne, siger Sofie Valbjørn (Alt).

En gevinst for borgerne

I 2015 flyttede SuperBrugsen i Nordby i nye lokaler, hvorefter de gamle lokaler blev ombygget til udlejning. To år efter opnåede butikken en fremgang på 12 procent med en omsætning på 98 millioner kroner. Nu er der dog udsigt til lokal konkurrence, hvis planerne om endnu et supermarked realiseres.

Det glæder borgmester Sofie Valbjørn, da hun oplever, at særligt børnefamilier har efterspurgt et billigere alternativ. Hun understreger dog, at man på Fanø er glade for SuperBrugsen.

- Der er en del fra Fanø, der handler i Esbjerg, fordi der er nogle billigere indkøbsmuligheder. Så jeg tror da, at det ville glæde både borgere og turister med et lavpris supermarked, siger Sofie Valbjørn.

Den observation er den ukendte supermarkedskæde og Eivind Dam Jensen enige i. De er overbeviste om, at et nyt supermarked vil have en positiv effekt på øens eksisterende butikker.

- Det trækker kunder, fordi de ved, at hvis den ene butik ikke har det, så har den anden butik det. Så selv hvis man vil begynde at handle i det nye supermarked, så vil man stadig komme i SuperBrugsen, siger Eivind Dam Jensen.

Fanø Kommune vil ifølge Eivind Dam Jensen også nyde godt af det nye supermarked, da det både vil tiltrække arbejdskraft under byggeprocessen og efter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce