Annonce
Udland

ECB-chef varsler mulige lempelser af pengepolitikken

Ints Kalnins/Reuters
Den Europæiske Centralbank frygter, at inflationen falder og åbner for lempelse af sin pengepolitik.

Den Europæiske Centralbank (ECB) kan få behov for at lempe sin pengepolitik yderligere, hvis ikke de økonomiske udsigter bedres.

Det er budskabet fra ECB-chef Mario Draghi tirsdag.

Draghi siger ifølge Bloomberg News, at rentenedsættelser og yderligere kvantitative lempelser, hvilket som regel dækker over centralbankens opkøb af værdipapirer, er en del af den værktøjskasse, der kan tages i brug.

Således har ECB plads til yderligere opkøb af aktiver, siger Draghi.

I forhold til vækstudsigterne, så peger risikobilledet stadig mest mod, at væksten skuffer, og den seneste tid har eksporten og især fremstillingsindustrien været tynget.

- I fraværet af en bedring, og en tilbagevenden af inflationen til et bæredygtigt niveau i overensstemmelse med vores målsætning, vil yderligere stimuli være påkrævet, siger Draghi ifølge Bloomberg News.

En faldende inflation er farlig for ECB-toppen. Det forklarer Mathias Rømer Sproegel, der er makroanalytiker ved Sydbank.

- Inflationsforventningerne risikerer at bide sig fast på alt for lave niveauer.

- Lave inflationsforventninger kan på den måde blive selvforstærkende, hvis de lave inflationsforventninger skaber en forventning om fremtidig lav inflation. Derfor tager ECB udviklingen alvorligt, siger han.

På valutamarkedet er euro blevet svækket til 1,1190 dollar fra et niveau på omkring 1,1240 dollar inden Draghis tale.

Den tiårige danske rente er faldet lige over tre basispoint til minus 0,25 procent. Det vil være bundrekord, hvis niveauet holder resten af tirsdagen.

Mario Draghis meldinger er faldet på ECB's årlige topmøde om pengepolitik i den portugisiske by Sintra.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce