Annonce
Esbjerg

Education Esbjerg: De politiske vinde blæser vores vej

Annonce

Læserbrev: Flere politiske partier og organisationer har på det seneste bidraget med uddannelsespolitiske udspil med det fælles hovedbudskab, at det er nødvendigt at skabe et Danmark i balance, også når det gælder fordelingen af uddannelser og uddannelsespladser.

Organisationen Balance Danmark har i flere år anbefalet, at halvdelen af uddannelsespladserne på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne samt 10 procent af uddannelsespladserne på universiteterne skal ligge uden for Danmarks fire store byområder.

Som Danmarks femtestørste by har Esbjerg en helt åbenlys interesse i, at udviklingen bevæger sig i den retning, og at der sættes politisk handling bag.

En rapport fra Region Syddanmark om de samfundsøkonomiske konsekvenser af, at uddannelsesniveauet i de fire kommuner i Sydvestjylland er lavere end i regionen som helhed og i særdeleshed hele Danmark, viser, at hvis Sydvestjylland havde den samme andel af højtuddannede som landsgennemsnittet, ville det alene løfte bruttonationalproduktet (BNP) med over 300 mio. kr., beskæftigelsen ville være 400-500 fuldtidspersoner højere, og der ville komme over 100 mio. kr. ekstra i statskassen. Hvis andelen kan fastholdes i 2030, vil de positive effekter vokse betydeligt: Et øget BNP på knap 600 mio. kr., godt 800 flere fuldtidsjob og over 200 mio. kr. til statskassen.

Nytårets nyheder om, at Esbjerg Kommune har rundet 1.000 medarbejdere i udflyttede statslige styrelser, og at Færdselsstyrelsen i Ribe som den seneste nu udvider sit virkeområde er yderst positive for vores område. Men decentralisering og gode hensigter om et Danmark i bedre balance handler ikke kun om arbejdspladser, men også om uddannelser og uddannelsespladser.

Fænomenet ”brain-drain”, hvor 19 af 20 unge fra landsdelen søger ind på et universitet uden for Sydvestjylland, og under 15 procent af kandidaterne vender tilbage, er udtalt i disse år. Vi er så at sige afhængige af at ”importere” højtuddannede. Det er ikke tilstrækkeligt, at politikerne på Christiansborg vedtager at udflytte statslige arbejdspladser, såfremt det ikke i nærområdet er muligt at uddanne og videreuddanne medarbejdere til at besætte jobbene.

I denne uge præsenterede Venstre et uddannelsesudspil, hvis hovedsigte er at flytte 7.000 uddannelsespladser fra de store universitetsbyer til de lidt mindre byer. Det blev fulgt op af uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der så gode takter i oppositionspartiets tanker, men føjede til, at lokalt engagement i at skaffe flere studiepladser er helt afgørende for ejerskabet og uddannelsernes levedygtighed.

For lidt over et år siden etablerede vi Education Esbjerg, der med massiv opbakning fra erhvervslivet og fonde understøtter og markedsfører initiativer til at udvikle Esbjerg som uddannelsesby. Budskabet fra virksomhedsledere var dengang, at byen står på en brændende platform med vigende bosætning og færre studerende på de videregående uddannelser. Derudover risikerer manglen på kvalificeret arbejdskraft at koste vækst og velfærd. Platformen brænder fortsat, men nu handler det også om værdiskabelse for ikke blot Sydvestjylland, men hele landet.

Med udsigten til en gigantisk energiø i Nordsøen med flere tusinde nye arbejdspladser i Esbjerg til følge og planer om at etablere produktion af komponenter til vindmøllebranchen på byens havn med samme jobmæssige potentiale er placeringen af de relevante uddannelser ikke bare et lokalt anliggende, men et vigtigt element i Danmarks grønne omstilling og med indflydelse på nationaløkonomien.

Education Esbjerg er partipolitisk uafhængig, men vi er optaget af en politisk sag, et bæredygtigt Esbjerg, som er meget afhængig af udviklingen på uddannelsesområdet. Vi støtter alle uddannelsespolitiske udspil, der bærer i vores retning og medvirker til at fremtidssikre Esbjerg - og et mere bæredygtigt Danmark i balance. 2021 er lykkeligvis begyndt godt i den henseende, og vi og andre gode kræfter ønsker at bakke op om initiativer fra den politiske verden, som blæser vores vej – uanset hvilken partifarve de har.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Sydjylland For abonnenter

93-årige Bent fik med besvær første corona-vaccination: Nu føler han sig tvunget til at skyde sidste stik til hjørne

Esbjerg

Direktør og bestyrelsesformand skal stå skoleret: Sydvestjyske Museer beder kommunen om hjælp efter millionunderskud på populært museum

Annonce