Annonce
Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Ifølge stedfortrædende centerleder Gunnar Lind Haase Svendsen har Center for Landdistriktsforskning været gode til at skaffe alternativ finansiering i perioden, hvor Center for Landdistriktsforskning har været uden fast bevilling. Arkivfoto: Søren Gylling
Den nye millionbevilling til Center for Landdistriktsforskning kan bidrage til at tiltrække en ny generation af forskere på landdistriktsområdet, mener stedfortrædende centerleder Gunnar Lind Haase Svendsen.

Millionstøtte: Forskerne på Center for Landdistriktsforskning åndede lettet op, da det tirsdag morgen stod klart, at politikerne på Christiansborg havde besluttet at tilbageføre en bevilling på 1,5 millioner kroner.

Dels er midlerne med til at sikre ro og stabilitet omkring forskningen, og ikke mindst kan pengene bidrage til at trække unge kræfter til, understreger Gunnar Lind Haase Svendsen, der vikarierer som centerleder for Egon Noe.

- Vi trænger simpelthen til at få bygget en ny generation af landdistriktsforskere op, for vi andre er ved at være lidt grå i toppen. Vi kan bruge nogle af pengene på at engagere nye studerende, siger han og understreger, at det har været en ubehagelig periode for det lille forskningscenter, siden VLAK-regeringen konkurrenceudsatte centerets faste bevilling på to millioner kroner i 2017.

- Vi får ikke så mange studerende som de store byer, og det kan være svært rent økonomisk at overleve her i Esbjerg. Det betyder rigtig meget økonomisk for instituttet, at centeret får en finansiering. Vi føler os bedre rustet, siger han.

Da VLAK-regeringen konkurrenceudsatte den tidligere bevilling fik det centerets ledelse til at frygte lukning, men ifølge Gunnar Lind Haase Svendsen har Center for Landdistriktsforskning været "overraskende" gode til selv at skaffe finansiering i den mellemliggende periode. Derfor tager han det roligt, at den nye bevilling kun lyder på 1,5 millioner kroner.

- Den sidste del skal det nok lykkes at finde andre steder. Det er fair, at andre også har en chance, siger han med henvisning til, at aftaleparterne har sat 1,4 millioner kroner i fri konkurrence.

Annonce

Sagen kort

  • Siden 2001 har Center for Landdistriktsforskning forsket i de udfordringer og problemstillinger, som præger landets yderområder.
  • I 2017 fjernede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) en årlig støtte på to millioner kroner med virkning fra 2018, fordi regeringen ville konkurrenceudsætte forskningen på landdistrikter.
  • Det fik ledelsen på Center for Landdistriktsforskning til at frygte lukning.
  • I 11. time stillede Christian Rabjerg Madsen (S) sammen med to partifæller et modforslag om at bevare bevilling. Det blev dog nedstemt med Dansk Folkeparti som tungen på vægtskålen.
  • Nu har et bredt flertal besluttet at give centret en ny bevillling på 1,5 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce