Annonce
Varde

Efter 100 år i strømmens tjeneste får Holme Å alt sit vand tilbage

Det er ikke til at se det, hvis man ikke ved det. Men om få år vll Holme Å igen slynge sig her nedstrøms Hostrup Stemmeværk fra 1921, som kan anes forrest til venstre i billedet. Foto: Henrik Reintoft
Varde Kommune forventer i næste uge, at vinderen af en indbudt licitation er fundet til genopretningen af Holme Å og en lukning af Holme Å Kanalen.

Holme Å:  Det lange seje træk. Sådan lød det helt tilbage i 1980'erne om drømmen om en genopretning af Varde Å – landets fjerdestørste å-system.

En å, som gav strøm til landet ved opførelsen af Karlsgårdeværket i 1921 og den tilhørende Holme Å Kanal. Senere i 1944 fik Karlsgårdeværket mere vand, da Ansager Kanalen blev anlagt. Ansager Stemmeværk og Ansager Kanalen blev lukket den 29. juni 2010. Og snart kommer turen også til den syv kilometer lange Holme Å Kanal, så Holme Å kan få alt sit vand tilbage. Derved er drømmen gået i opfyldelse for mange naturelskere.

Der er sat 27,5 millioner kroner af til genopretningen, som har fuld opbakning fra samtlige cirka 50 lodsejere.

Annonce

Tre nye broer

Leder af Naturcentret Klaus Bertram Fries fra Varde Kommune fortæller, at de i næste uge finder ud af, hvem der har vundet den indbudte licitation på at udføre arbejdet. Fire firmaer er indbudt til at byde på opgaven.

- Vi har sagt, at vi skal have det her gjort. De skal så beskrive, hvordan de vil komme i mål med det, siger Klaus Bertram Fries.

Klaus Bertram Fries, leder af Naturcentret i Varde Kommune, forventer, at genopretningen af Holme Å er færdig i 2022. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Derudover er der et særskilt udbud på tre nye broer, som vil stå færdige inden nytår.

- Vi har selv lavet nogle beregninger og håber, at budgettet holder, siger Klaus Bertram Fries.

Selve genopretningen af Holme Å går i gang næste år. Efter ønske fra lodsejerne dækkes Holme Å Kanal ikke til tre steder. Blandt andet ved Øselund. De kommer til at fungere som tre langstrakte søer og får vand fra oplandet.

Annonce

Jord skal dryppe af et år

Planen er, at den oprindelige Holme Å fra strækningen fra Hostrup Stemmeværk og ned til Varde Å først graves ud. En forholdsvis simpel opgave. Men den opgravede jord skal dryppe af et års tid, hvorefter det fyldes i selve Holme Å Kanal. Årsagen er, at våd jord er meget tung.

- Vi håber, vi kan finde de gamle gydebanker, siger Klaus Bertram Fries.

For selve den oprindelige Holme Å nedstrøms Hostrup Stemmeværk ligger som i 1921 og er ”bare” groet til.

At han nævner gydebanker, er ikke uden grund. For Holme Å var kendt som vardelaksens vuggestue. Der var så mange vardelaks, at karlene i deres tjenestebreve fik skrevet, at de højst måtte få laks tre gange om ugen til middag.

Annonce

Alle er med

En ting er genkomsten af livet i selve vandet, noget andet er engene ned til den genoprettede å.

- Alle lodsejere, der er berørte af projektet, er med. Når de er med, så er der fremadrettet en drift i ådalen, siger Klaus Bertram Fries.


- Vi håber, vi kan finde de gamle gydebanker.

Leder Klaus Bertram Fries, Naturcentret i Varde Kommune


Og selve den rekreative del er projektet er et kardinalpunkt for fondene, der samlet skyder 20 millioner kroner i genopretningen. Derfor er der lavet en række græsningsaftaler med lodsejerne, så engene ikke gror til i pil og krat.

Når den opgravede jord efter et års tid er dryppet af, så skubbes jorden ned i Holme Å Kanal, hvor de næsten 100 år gammel træer på sydsiden får lov at stå. Og så etableres der en sti langs træerne som en del af Kyst til Kyststien fra Vejle til Blåvands Huk.

Vandet vil formentlig først strømme i den genoprettede Holme Å i 2022. Men det afhænger i vid udstrækning af den løsning, som vinderen af den indbudt licitation kommer med.

Genopretningen

  • Hostrup Stemmeværk fra 1921 ved Nordenskov skal fjernes, så Holme Å, der løber ud i Varde Å, får alt sit vand tilbage. Sandfanget ved Hostrup nedlægges.
  • I Øselund bevares den nuværende Holme Å Kanal, der omdannes til en langstrakt sø på 840 meter. Den vil få sit vand fra oplandet og fra Kloakgrøften, når rensningsanlægget er nedlagt. På Hostrupvej og ved Nørbæk Plantage etableres også to langstrakte søer i Holme Å Kanal.
  • Der er 27,5 millioner kroner til genopretningen. Varde Kommune betaler selv 7,5 millioner kroner, mens Den Danske Naturfond og Aage V. Jensen Naturfond hver giver et tilsvarende beløb. SE giver fem millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce