Annonce
Erhverv

Efter 25 år som landmand valgte Lars og Aase at sige stop

Lars Jeppe Banke Sørensen er landmand ligesom hans far og farfar var det. Men nu skal der ske noget andet. Foto: Torben Worsøe
Gennem årene var økonomien egentlig fin. Alligevel valgte gårdens landmand at sige stop. Fremskrivningerne så ikke gode ud.
Annonce

Ribe: En efterårsdag i oktober 2019 nåede landmand Lars Jeppe Banke Sørensen frem til en af sit livs vigtigste erkendelser. En erkendelse, der havde været undervejs i et stykke tid og blev endeligt aktiveret af et spørgsmål fra hans økonomiske rådgiver ved Sagro, konsulentvirksomhed for landbruget.

- Han spurgte mig: kan du blive ved med at finde gnisten? Den dag hørte jeg mig selv svare nej, fortæller Lars Jeppe Banke Sørensen, der er tredje generation på Ørnelund, en kvæggård nær Bramming, der leverer konventionel mælk til Arla.

Det fortæller Sagro i en pressemeddelelse.

Erkendelsen satte gang i en større afklaringsproces, og hele vejen igennem har den 53-årige landmand og hans hustru fået hjælp af en af en anden Lars, virksomhedsrådgiveren Lars Just Elnegaard.

- Lars lavede beregninger frem i tiden og kunne vise os sort på hvidt, at det, vi havde troet måske kunne redde os, ikke var en mulighed. Egenkapitalen faldt, og den friværdi, vi havde håbet på, er aldrig kommet. Samtidig lavede han også beregninger på, hvordan vores økonomi ville se ud fremadrettet i en ny bolig og med mig i et nyt job. Det bekræftede mig i mit valg om at sige stop og sætte gården til salg, beretter Lars Jeppe Banke Sørensen.

Annonce

Rationelt samspil

I mange tilfælde er det banken, der træffer beslutningen om gældssanering, men det har ikke været tilfældet med Ørnelund. Det tætte samspil med rådgiveren har gjort en kæmpe forskel for parret – ikke mindst i forhold til den proces, de har været i med banken.

- I stedet for blot at lade os styre af følelserne, har vores rådgiver hjulpet os i retning af rationel tænkning. Han har forklaret, hvilke spørgsmål vi kan forvente fra banken, og han har rådgivet os til at tage imod og lytte - og så vende tingene bagefter i ro og mag og vende tilbage på et nyt fællesmøde med banken, forklarer Lars Jeppe Banke Sørensen.

Gården blev sat til salg i maj sidste år. Som en del af aftalen med banken skal Lars Jeppe Banke Sørensen vedligeholde ejendommen og passe de 145 køer, mens den er til salg. Banken betaler alle regninger inklusiv rådgiverens regning, indtil ejendommen er solgt.

Sådan en proces kører typisk i 6-12 måneder. Det er ikke mindst et spørgsmål om, hvor længe man som sælger vil forpligte sig til at passe dyrene.

- Med den tid, der nu er gået, har jeg indfriet mine forpligtelser. Vi havde lavet en løs aftale, der gjaldt et halvt år, og i den periode har der været sat et månedligt beløb af til mig, oplyser Lars Jeppe Banke Sørensen, der håber snart at kunne begynde på et helt nyt kapitel i sit liv efter 26 år som selvstændig landmand.

– Jeg vil ikke ud og være driftsleder på et kvægbrug, og jeg går heller ikke i første omgang efter et job som murerarbejdsmand. Kroppen er slidt ned efter at have passet køer i 30 år. Jeg har en drøm om, at det kunne blive noget med kommunikation. Planen er at bruge mit netværk. Der kan måske dukke nye muligheder op, vurderer Lars Jeppe Banke Sørensen, der dog indtil videre kun har søgt en enkelt stilling.

Annonce

Kræfterne svinder

Da den ellers meget åbne og snakkesalige landmand omsider nåede frem til sin beslutning om at sige stop, blev hustruen Aase Bernt Sørensen både overrasket og lettet over hans melding.

- Jeg har været klar til at stoppe i længere tid end Lars. Han ville gerne fortsætte, og samtidig tænkte jeg, at der ikke var nogen mulighed for at komme ud af det. Det ændrede sig heldigvis, da vi kom i kontakt med rådgiveren. Vi vidste slet ikke, hvilke muligheder der findes, beretter Aase Bernt Sørensen.

Som uddannet landmand har Aase Bernt Sørensen altid kunnet hjælpe til på Ørnelund, men de senere år har hendes sklerose udfordret fysikken.

- Mine kræfter er bare blevet mindre og mindre, konstaterer Aase, der i 2015 fik fleksjob - seks timer ugentligt i eget landbrug.

Da gården blev sat til salg, blev Aase og Lars enige om, at Aase skulle søge førtidspension. Det fik hun tilkendt i november sidste år.

Annonce

Vigtige erfaringer

Selv om ejendomssalget trækker ud, er parret ved godt mod og ser tilbage på en afviklingsproces, der er gået meget bedre, end de havde turdet håbe på.

- Lars (rådgiveren, red.) kommer med en masse erfaringer, jeg ikke har. Havde vi ikke kunnet trække på hans erfaringer, var jeg sandsynligvis plumpet i og havde aftalt et større slutbeløb med banken, beretter Lars Jeppe Banke Sørensen.

- Han pacer mig også lidt i forhold til min jobsøgning, griner han.

Hvis ikke det lader sig gøre at blive boende på Ørnelund som lejere, planlægger parret at flytte til noget mindre i ét plan i lokalområdet.

De to døtre bor stadig hjemme - lidt endnu. Den yngste går i 3.G på det almene gymnasium, og den ældste passer to-tre deltidsjob, samtidig med at hun går på Musikalsk Grundkursus.

- Som landmand bliver man lidt skadet af, at der farer så store tal frem og tilbage. Men nu er jeg ved at vænne mig til en helt almindelig privatøkonomi, bemærker Lars Jeppe Banke Sørensen med ro i stemmen.

- Søg hjælp, inden du går personligt konkurs, lyder rådet fra landmand Lars Jeppe Banke Sørensen. Aase og Lars Sørensen vurderer, at gården Ørnelund sandsynligvis vil blive købt til sammenlægning. Foto: Torben Worsøe


Jeg har været klar til at stoppe i længere tid end Lars. Han ville gerne fortsætte, og samtidig tænkte jeg, at der ikke var nogen mulighed for at komme ud af det. Det ændrede sig heldigvis, da vi kom i kontakt med rådgiveren

Aase Sørensen, gift med landmand Lars Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce