Annonce
Haderslev

Efter 47 år i banken: Nu har jeg købt en campingvogn

Flemming Hansen mener, at man skal stoppe mens legen er god. Nu venter et liv med campingvogn og cykling. Foto: Lars Fahrendorff
Erhvervskundechef i Kreditbanken, Flemming Hansen, stopper efter 47 år i bankverdenen. For ham var kartoffelkuren værre end finanskrisen.

Haderslev: Efter 47 år i bankverdenen har erhvervskunderådgiver Flemming Hansen valgt at sige stop. Selv om det er tæt på de 50 år, så har Flemming ingen numorologiske tendenser. 47 er et udmærket antal år at stoppe med.

- Jeg synes, man skal stoppe, mens det går godt. Og alting skal jo have en ende, siger Flemming Hansen.

Han startede for 47 år siden i Privatbanken i Haderslev. Siden var han 24 år i Sydbank som filialdirektør og til sidst 15 år i Kreditbanken. Og gennem så mange år har Flemming Hansen set bankforretningen ændre sig markant:

- Jeg husker jo tiden før, vi blev digitale. Det hele var kontanter og checks. Skulle du betale regninger, skulle du i banken og stå i kø. Vi var mange ansatte, og der hele tiden kunder i banken, fortæller Flemming Hansen.

Dengang var der heller ikke en personlig bankrådgiver til hver kunde. Der var en skranke med udlån og med indlån. Det var her, du startede, hvis du ville låne penge.

Annonce
Torsdag var der recepetion for Flemming Hansen. Foto: Lars Fahrendorff

For livstid

Flemming Hansen tilføjer, at antallet af ansatte i bankverdenen kulminerede i første halvdel af 80'erne. Men så skete der noget med Schlüter-regeringens økonomiske politik:

- Kartoffelkuren står for mig stadig som den værste krise, vi har haft. Også værre end finanskrisen. Både for kunderne og for bankerne var det en meget hård periode.

Blandt andet var der mange, der havde investeret i fremmed valuta. De tabte kæmpe stort og der var masser af konkurser i fattigfirserne.

At blive bankansat var før kartoffelkuren en evighedsansættelse.

- Omkring 1990 blev der virkelige renset ud. Der var mange, der ikke lavede en skid for at sige det lige ud. Det ændrede sig. Og i dag skal du virkelig holde kæden stram. Der bliver knoklet, siger Flemming Hansen.

Kritiske kunder

Men på mange måder mener Flemming Hansen også, at især de store banker er gået for langt i iveren efter at skære i omkostningerne - nedlæggelse af kassebetjening og filialer.

- Derfor er jeg også glad for at have været her i en bank, hvor vi værner lidt om de gamle dyder. Der er fortsat et behov for at kunne møde et menneske i banken. Er du en ung familie, der skal låne til et hus, så vil det naturligvis også gerne have et personligt forhold til en rådgiver, siger Flemming Hansen.

Men finanskrisen har også gjort folk mere mistroiske. Det kan aflæses i bankforretningen.

- Folk sparer op som aldrig før, og de stiller flere kritiske spørgsmål. Det er efter min mening rigtig sundt. Men det er naturligvis også træls, når eksempelvis hvidvaskskandalen i nogle af Danmarks største banker betyder, at vi alle bliver slået i hartkorn og bliver beskyldt for at være "banditter i habitter", når vi ikke mener, at vi har gjort noget forkert her i banken. Men det er nok svært at undgå, siger Flemming Hansen.

En ny Hansen tager over efter Flemming, nemlig Anders Hansen. Foto: Lars Fahrendorff

Ny finanskrise?

Til gengæld tror Flemming Hansen ikke på en ny finanskrise, som økonomer ellers har advaret om kunne komme.

- Der er blandt andet kommet regulering på, hvem og hvor lang tid man kan få afdragsfrihed, en bedre kreditvurdering af lånere og en lang række andre ting, som jeg tror vil hindre det, siger Flemming Hansen.

Han tilføjer, at boligmarkedet også er ved at indrette sig efter, at en familie skal kunne betale et hus for en nogenlunde normal indtægt, ellers bliver det ikke solgt. Det hindrer mere himmelflugt i priserne på boligmarkedet.

Ny campingvogn

Flemming Hansen har ryddet sit skrivebord og holdt torsdag afskedreception i banken på Aastrupvej. Når han tjekker ud af banken for sidste gang skal han hjem til en nyindkøbt campingvogn, som han skal nyde sammen med sin kone.

- Der er mange steder i Danmark, vi aldrig har set, så vi har besluttet at starte på campinglivet. Selvfølgelig skal vi også rejse lidt, men camping bliver det nye, siger Flemming Hansen med et smil.

Derudover skal Flemming også passe sine cykelvenner. Han kører blandt på mountainbike.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce