Annonce
Livsstil

Efter 50 år er camping i det vestjyske stadig populært

Åse og Kristian Christiansen driver Stjerne Camping i Vejers. Hun står for det administrative med blandt andet bookinger, mens han ordner de praktiske gøremål rundt om på pladsen. Foto: Line Guldager Hansen
I påsken fylder Stjerne Camping i Vejers 50 år. Det er en familieejet campingplads med Åse og Kristian Christiansen ved roret. Selvom corona spænder ben for både fødselsdagsfejring og de tyske gæster, så klarer pladsen sig godt.

Vejers: Landsbyen Vejers bestod af gårde og husmandssteder, skole, købmandsbutik, forsamlingshus, telefoncentral, kirke og sportsplads. Alt sammen blev det opkøbt og nedlagt i årene 1968-1970 som led i udvidelsen af militærets øvelses- og skydeterræner ved Oksbøl.

Eksproprieringen fik landmand og klitfoged i Vejers, Jakob Christiansen, til at tænke ud af boksen. Hans gård var en af de få længst mod vest, der fik lov at blive, men da jordskatterne nu steg, fordi byzonen blev rykket længere mod vest, skulle der nye ideer til.

På det tidspunkt var turismen tiltagende, og udkastet til Stjerne Camping på Jakob Christiansens mark tog hurtigt form.

Campingpladsen drives i dag af den samme familie. Nu er det Jakob Christiansens søn og svigerdatter, Kristian og Åse, der har overtaget tøjlerne sammen med den fungerende lejrchef, deres datter, Marie.

- Her i påsken kan vi faktisk fejre 50 års fødselsdag for pladsen, men på grund af corona gør vi ikke noget stort ud af det, fortæller Åse Christiansen.

Annonce

Tomme tyske vogne

Stjerne Camping ligger med ryggen til de store hedearealer og klitplantager, der omkranser Vejers, og Vesterhavet er lige om hjørnet. På pladsen er der et supermarked, daglige besøg af fiskemanden og en pølsevogn.

Stjerne Camping ligger lige på venstre hånd efter byskiltet i Vejers. Foto: Line Guldager Hansen

Der er plads til 250 vogne, og faktisk er 120 af pladserne besat af fastliggere hele året. På grund af corona er næsten hver fjerde vogn dog tom, for de tyske gæster kan ikke komme herop til dem.

- Vi kigger lidt til vognene og rejser et læsejl, hvis det skulle være væltet, og så håber vi på, at de tyske gæster kan komme efter pinse, så de kan få sommeren med, siger Åse Christiansen.


Det er på den ene side fantastisk, at det kan lade sig gøre at drive pladsen på en måde, der tager de rette forbehold for corona, men vi savner også nærheden.

Kristian Christiansen, Stjerne Camping, Vejers


Hun fortæller, hvordan alting har været meget anderledes på pladsen under corona. Der er meget stille, og det er der i hele byen, siger hun.

Det er også en anden måde, hun og Kristian Christiansen kommunikerer med gæsterne på. Størstedelen af bookingerne foregår online, og med elektroniske fakturaer behøver parret næsten ikke at være i kontakt med gæsterne.

- Det er på den ene side fantastisk, at det kan lade sig gøre at drive pladsen på en måde, der tager de rette forbehold for corona, men vi savner også nærheden, siger Kristian Christiansen, der ofte går en tur på pladsen og får sig en snak med gæsterne.

Hos Stjerne Camping i Vejers er der plads til 250 vogne, hvoraf de 120 er fastliggere. Foto: Line Guldager Hansen

I dag har mange campingvogne egne toilet- og køkkenfaciliteter, så ude på pladsen er kontakten mellem gæsterne også begrænset. De officielle corona-skilte opfordrer ligeledes til afstand og brug af mundbind, og det er ikke muligt at mødes til fælles arrangementer.

Derfor er flere aktiviteter også aflyst i år. Det gælder blandt andet pinsemarkedet, der for mange ellers er startskuddet til loppesæsonen, men også rideture, gåture og grillaftener er aflyste.

- Alle campisterne er vant til det hjemmefra, så de accepterer det. De er bare glade for, at de trods alt kan komme lidt væk hjemmefra, siger Åse Christiansen.

Annonce

Flere generationer

Selvom tyskerne mangler på Stjerne Camping lige nu, så er der faktisk flere danske gæster i påsken end tidligere år. Nogle af dem er endda helt nye campister, der aldrig har haft en vogn før.

Åse Christiansen tror, det skyldes, at danskerne ikke kan flyve på ferie og derfor vælger en anden form for ferie.

- Vi mærker, at de bliver glade for det. De har ikke helt vidst, hvad camping er, og så opdager de, at det faktisk er en god måde at opleve naturen på, siger hun og tilføjer:

- Her i Vejers er der en god natur med både skov, strand og militært område. Det tiltrækker rigtig mange.

I årenes løb har hun set adskillige eksempler på, at gæsterne er blevet så bidt af campinglivet, at de er blevet ved med at vende tilbage år efter år - og for nogle familier bliver det ved i flere generationer.

Bedsteforældre, børn og børnene er ofte afsted sammen, og både Åse og Kristian Christiansen hører fra flere af gæsterne, at de synes, det er hyggeligt, at komme tilbage dertil hvor de selv var på camping som barn.

- Selv de voksne skal lige have en tur på hoppepuden, for det gjorde de selv, da de var barn. Det er altid et hit, siger Kristian Christiansen.

Parret har aldrig selv camperet, for det har de ikke haft tid til. Arbejdet på Stjerne Camping er en livsstil for dem, og det regner de stærkt med, at det bliver ved med at være mange år endnu.

- Det er jo en familievirksomhed, så måske andre langsomt kommer til at tage over, men vi bliver her, til vi ikke kan mere, siger Åse Christiansen, hvortil Kristian Christiansen tilføjer med et stort smil:

- Men derfor kan man godt langsomt blive udfaset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nordtyskland

Skole advarer mod ufo-panik

Annonce