Annonce
Varde

Efter 90 år skifter Oksbøllejren navn til Oksbøl Kaserne

Garnisonskommandant Torben Dixen Møller har besluttet og fået grønt lys til at ændre navn til Oksbøl Kaserne i forbindelse med, at Danske Artilleriregiment med 650 mand får til huse på Oksbøl Kaserne. Navneændringen sker den 1. januar 2019. Foto: Henrik Reintoft

Som en direkte konsekvens af, at Oksbøllejren i fremtiden skal huse et regiment, har garnisonskommandant Torben Dixen Møller besluttet at ændre navn til Oksbøl Kaserne.

Oksbøl: Kanonilden tordnede første gang mod vest den 6. september 1929 i Oksbøllejren og det tilhørende skydeterræn. Den danske hær havde anskaffet nye, franske kanoner, der var så kraftige, at det hidtidige skydeområde ved blandt andet Jægerpris på Sjælland ikke kun bruges mere. Men plads var der nok af i Vestjylland præget af armod, der med kanonernes komme fik nyt liv, udvikling og vækst.

Og nu kommer artilleriet endnu engang til at sætte skub på historien 90 år efter, når Danske Artilleriregiment fra den 1. januar 2019 genfødes som selvstændigt regiment i Oksbøllejren. Et regiment der i øvrigt også står til at få leveret 21 nye franske haubitser af mærket Nexter.

- I og med at vi er et regiment, så vil jeg skifte navn til Oksbøl Kaserne, siger garnisonskommandant Torben Dixen Møller i Oksbøl.

Han har fået grønt lys fra Hærkommandoen til at ændre navnet til Oksbøl Kaserne, som, han godt er klar over, vil tage nogle år at få ind på rygraden og over stemmebåndet.

- Lejrbetegnelsen har noget midlertidigt over sig. Folk skal se sig hjemmehørende i et regiment, og det ligger på en kaserne, siger oberst Torben Dixen Møller, som bliver regimentschef for Danske Artilleriregiment med 650 mand.

Annonce

Lejrbetegnelsen har noget midlertidigt over sig. Folk skal se sig hjemmehørende i et regiment, og det ligger på en kaserne.

Garnisonskommandant Torben Dixen Møller, Oksbøllejren
Oksbøllejren blev oprettet den 6. september 1929. Men fra den 1. januar 2019 hedder den Oksbøl Kaserne. Foto: Henrik Reintoft

Ny kaserne

Borgmester Erik Buhl (V) er orienteret.

- Det har jeg det fint med. Men der går nok de næste to generationer, inden navnet har sat sig fast, siger Erik Buhl med et glimt i øjet.

For Oksbøllejren har været en del af den lokale selvforståelse og navnet på det, der gør Oksbøl til noget ganske særligt.

Det mangeårige og nu forhenværende byrådsmedlem Erhardt Jull (K) fra Oksbøl skal lige fordøje nyheden om navneskiftet.

- Det klinger helt forkert i mine ører, siger Erhardt Jull.

Han trækker vejret dybt og udbryder så:

- Men det gode ved det er, at Varde Kommune så får en kaserne mere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce