Annonce
Varde

Efter alvorlig kemikaliesag i Varde: Minister erkender for lidt fokus på kemi

- Hele den her sag, som er så ufattelig ulykkelig for de medarbejdere, der er blevet syge af det her stof, er anledning til, at vi politisk skal lære af det, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på samrådet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Når otte medarbejdere på Sky-Light i Varde kan blive syge af at arbejde med et kemikalie, så viser det, at der er behov for mere fokus på kemisk arbejdsmiljø. Sådan var budskabet fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på et åbent samråd fredag. Venstre og Enhedslisten er med på et første skridt.

Varde/Christiansborg: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skulle fredag svare på spørgsmål om kemisk arbejdsmiljø i et åbent samråd i Folketinget. Det skete på baggrund af kemikaliesagen på Sky-Light i Varde, hvor otte medarbejdere har fået kronisk astma og nedsat lungefunktion efter at have arbejdet med et kemikalie, der hedder PMDA. Budskabet fra ministeren var klart:

- Denne alvorlige sag er for mig et tegn på, at der er behov for en yderligere styrkelse af det kemiske arbejdsmiljø, sagde han.

Han erkendte, at kemi har været et underprioriteret område i mange år, når det gælder arbejdsmiljø på danske virksomheder.

Annonce

Sky-Light

  • I perioden 2009-2017 har Sky-Light brugt PMDA. Kemikaliet har vist sig at være skyld i, at otte medarbejdere har fået kronisk astma. Det er muligvis forbundet til en maskine, der blev indført på virksomheden i 2014.
  • Christian Juhl (EL) har bragt sagen op på Christiansborg.
  • Onsdag havde en delegation fra Sky-Light foretræde for beskæftigelsesudvalget i en halv time.
  • Fredag var beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om sagen.
  • Flere politikere vil nu besøge virksomheden.
  • Sky-Light er en plastikvirksomhed, der ligger i Vardes sydlige industrikvarter.

Klogere og mere målrettet

Beskæftigelsesministeren oplyste, at Arbejdstilsynet har været på 25 tilsynsbesøg på Sky-Light fra 2008 til 2019 og truffet 27 afgørelser om brud på arbejdsmiljøloven. Men der er ingen af de afgørelser, der omhandler PMDA. Ét af dem omhandler dog arbejdspladsbrugsanvisningen vedrørende stoffet.

- Det rejser selvfølgelig spørgsmålet, om Arbejdstilsynets indsats er god nok til at finde arbejdsmiljøproblemerne ude på arbejdspladserne, sagde Peter Hummelgaard.

Han fastslog derfor, at der er brug for det, som han kaldte "klogere og mere målrettede tilsyn".

Klar til første skridt

I foråret blev der lavet en ny arbejdsmiljøaftale, hvor partierne afsatte 460 millioner kroner ekstra til arbejdsmiljøindsatsen. Den skal nu udmøntes, og ministeren foreslog, at partierne i den udmøntning skal have fokus på det kemiske arbejdsmiljø.

- Vi er helt enige med ministeren i, at det er der brug for, lød svaret fra Hans Andersen (V).

Christian Juhl (EL) var også med på at lave en aftale om det. Men han ville videre endnu og stillede en række forslag om blandt andet informationskampagner og bedre uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter. Ministeren erklærede sig enig i meget af det, som Christian Juhl sagde.

- Vi fik nogle vigtige og nødvendige tilsagn fra ministeren. Blandt andet at det er vigtigt fremover at fortælle virksomhederne, at de skal være mere påpasselige med, hvordan de omgås kemi. Det vil jeg følge op på i det videre arbejde, fordi det er så stjernevigtigt, siger Christian Juhl efter samrådet, som han selv havde indkaldt til.

Også på samrådet fastslog han, at han ville holde øje med, om de positive toner fra ministeren udmønter sig i lovgivning og bekendtgørelser.

Ingen dom over virksomheden

På samrådet gentog Christian Juhl, at han mener, der er sket brud på arbejdsmiljøloven på Sky-Light. Ministeren ønskede dog ikke at fælde dom over virksomheden, sagde han.

Begge politikere gentog også på mødet, at de har tænkt sig at besøge Sky-Light for at tale med både ledelse og medarbejdere.

Det var næsten udelukkende Christian Juhl, der stillede spørgsmål på det næsten én time lange samråd. Hans Andersen (V) havde et enkelt indlæg, mens de øvrige partier enten ikke var til stede eller forholdt sig tavse.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen-fotograf bag kameraet i ny komedie

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce