Annonce
Aabenraa

Efter anonymt tip fra borger: Kommune lukker julestue

- For mig har det at drive Dimen's Julestue været at skabe hygge og glæde, men det stopper nu, siger ejer af Dimen's Julestue, Manja Wiesel. Foto: André Thorup
Dimen's Julestue i Aabenraa har set sig nødsaget til at lukke, da en manglende byggetilladelse nemt kan løbe op i 50.000 kroner.
Annonce

Aabenraa: Gennem de sidste fire år op til jul har masser af folk besøgt Dimen's Julestue i Aabenraa for at sikre sig en juledekoration eller andet juletilbehør.

Det er slut nu.

Et anonymt tip til Aabenraa Kommune fra en borger, der mente, at alle tilladelser til at drive en gårdbutik ikke var i orden, har ført til, at Dimen's Julestue nu er fortid.

- Kommunen ringede for en uge siden og sagde, at vi skulle lukke. Vi troede, at alle formaliteter var i orden til at have en gårdbutik, men der har ifølge kommunen manglet en byggetilladelse. Vi var af den opfattelse, at det ikke var nødvendigt på grund af nogle lempelser i loven i 2017, og da vi ligger i en landzone, siger Manja Wiesel, der er indehaver af Dimen's Julestue.

Det har vist sig at være nødvendigt, men Manja Wiesel er ikke vred på kommunen.

- Kommunen gør bare sin pligt. Men jeg er irriteret over, at en anonym borger har så meget magt. Vi skal ikke gå og stikke hinanden, siger Manja Wiesel, der ikke har nogen anelse om, hvem der har kontaktet kommunen.

- Vi er godt besøgt, og det er der åbenbart nogen, der er misundelige over, siger hun.

Annonce

Gælder for alle

I Aabenraa Kommune bekræfter man at have modtaget en anonym henvendelse omkring Dimen's Julestue, og den er man nødt til at reagere på.

- Vi har pligt til at reagere som myndighed, når vi modtager henvendelser. Reglerne gælder for alle, og Dimen's Julestue manglede en byggetilladelse til udhuset, hvor der er butik, siger Jane Petersen, der teamleder i Byg i Aabenraa Kommune.

Ifølge teamlederen modtager kommunen ikke mange anonyme henvendelser.

- Men det hænder, siger Jane Petersen og tilføjer, at man har drøftet alternative muligheder med Dimen's Julestue.

Det er ifølge Manja Wiesel korrekt.

- Kommunen har tilbudt os at opstille et telt på max. 50 kvadratmeter på vores vinterfold. Teltet må stå der i op til seks uger, uden at det kræver bygge- eller landzonetilladelse. Men et telt vil ikke kunne skabe de samme hyggelige rammer som gårdbutikken i stalden gør. Så nej, det ønsker vi ikke, siger Manja Wiesel.

Annonce

Stor opbakning

Manja Wiesel kunne i princippet godt søge om at få en byggetilladelse, men det har hun droppet både af tidsmæssige og økonomiske årsager.

- Jeg kan ikke nå at få en byggetilladelse inden jul, og derfor har jeg valgt at droppe det helt. Det er også for omfattende rent økonomisk at få en byggetilladelse. Det vil kræve brandtilsyn og andre foranstaltninger og kan nemt løbe op i 50.000 kroner eller mere. Det har aldrig været meningen, siger Manja Wiesel.

- For mig har det at drive Dimen's Julestue været at skabe hygge og glæde, men det stopper nu, fortsætter hun.


Jeg er ikke sur på kommunen, for den gør bare sin pligt. Men jeg er irriteret over, at en anonym borger har så meget magt.

Manja Wiesel, indehaver af Dimen's Julestue


Trods lukningen vil det dog fortsat være muligt at købe juletræer på Dimen 1 i Aabenraa, og folk skal heller ikke helt snydes for dekorationer.

- Jeg vil fortsat sælge adventskranse og juletilbehør på gårdspladsen, men i mindre omfang, for der er ikke længere adgang til staldbutikken, siger Manja Wiesel.

Manja Wiesel valgte at fortælle om lukningen samt baggrunden for lukningen på Facebook, og det har affødt en voldsom reaktion og masser af kommentarer. Flere stamkunder har da også allerede henvendt sig med diverse forslag.

- Flere kunder har spurgt, om de ikke skulle lave en underskriftsindsamling eller en demonstration foran kommunen. Der er også én, der har foreslået at lave en indsamling, hvor der blev samlet penge ind til en byggetilladelse. Det har varmet rigtig meget, siger Manja Wiesel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce