Annonce
Varde

Efter avisens live-debat: Det mener lokale kandidater om fire emner

Debatten er i gang og er ved at blive transmitteret live. Fra venstre: Jonna Buch Andersen (R), Edvard Korsbæk (AL), Claus Christensen (V) og journalister Benny Baagø og Henrik Reintoft.Foto: André Thorup
JydskeVestkysten holdt onsdag eftermiddag en valgdebat, der blev sendt live på jv.dk/varde. Her er nogle af de mest interessante citater.

Varde: Onsdag eftermiddag var 11 kandidater samlet på JydskeVestkystens redaktion til en debat, der blev sendt live på jv.dk/varde. Kun Enhedslisten måtte melde afbud til debatten, ellers var der repræsentation af alle partier.

De fleste kandidater er opstillet i Varde-kredsen. Enkelte kom dog udefra. Debatten handlede også i høj grad om ting, der har relevans for Varde Kommune.

Der var fire runder med hvert sit emne. Her er noget af det interessante, der blev sagt under hvert emne.

1) Kystbyggerier

Debatten foregik fra JydskeVestkystens redaktionslokale. Foto: André Thorup

Som Marie Krarup (DF) bemærkede, så er det ikke Folketinget, der bestemmer, om der kan bygges et hotel i Blåvand. Men det er Folketinget, der sætter rammerne for, hvor meget der kan bygges i kystområder, og her er det ikke ligegyldigt, hvem der bliver valgt.

Gunner Poulsen (SF) ønskede ikke mere byggeri ved kysten.

- Uden penge i kassen kan du have alt det natur, du vil, Gunner Poulsen, men du kan ikke leve, svarede Steen Holm Iversen (LA), der dog også i sine indlæg bemærkede, at Blåvand er ved at nå sin grænse for, hvor mange turister der er plads til.

- Jeg elsker penge i kassen, men jeg er skolelærer, så jeg får ikke så mange af dem. Men det, jeg ikke elsker, er, at man siger, at så må vi bare have flere steder, hvor folk skal overnatte, og de skal ligge så tæt på kysten som muligt, sagde Gunner Poulsen.

2) Infrastruktur

Debatten foregik fra JydskeVestkystens redaktionslokale. Foto: André Thorup

Gunner Poulsen var eneste modstander af at bruge op til 400 millioner kroner på at udbygge hovedvej 11 eller at bygge en ny vej til Esbjerg.

- Det, der er vejen frem er, at vi satser mere på den kollektive trafik, at vi satser mere på cykelturisme og cykeltrafik. Det, synes jeg, er vejen frem i stedet for at satse på det her bette stykke vej, sagde han.

Han fik en smule støtte af Edvard Korsbæk (AL), der dog ikke mente, at han havde indsigt nok i emnet.

Fra resten af panelet var der ingen tvivl om, at vejen giver mening:

Merete Mogensen (KD), der er fra Skjern, påpegede, at vejen har forbindelse op til Søndervig og Holstebro og også har betydning for de nordlige områder.

- Det er, når det er nært. Det er, når vi skal hente Marie, Olaf eller hvad vores børn hedder. Det er det, der betyder noget. Er vi afhængig af, om DSB er forsinket eller ej? Det skal vi ikke være. Derfor bliver vi nødt til at udvide den vej, sagde Niels Flemming Hansen (K).

3) Klima og landbrug

Debatten foregik fra JydskeVestkystens redaktionslokale. Foto: André Thorup

Gunner Poulsen mente, at landbruget må indskrænke sig. Og det var Claus Christensen (V), der selv har været formand for en landbrugsforening, i første omgang med på.

- Det vil vi meget gerne, sagde han.

Den greb Steen Holm Iversen (LA):

- Jeg undrede mig over, at Claus Christensen sagde, at dansk landbrug gerne vil indskrænke. Jeg vidste ikke, det var Venstres politik. Jeg håber, det var en fortalelse.

Claus Christensen (V) har siden understreget, at han talte om den del af Gunner Poulsens indlæg, hvor han sagde, at dansk landbrug ikke skulle bruge så meget jord i Sydamerika til soja-produktion. Det er den del af landbruget, Claus Christensen gerne vil indskrænke.

Grundlæggende virkede det til, at alle partier ville gøre noget for at sænke udledningen af drivhusgasser i landbruget.

- Jeg er lykkelig for, at alle vil hjælpe, sagde Edvard Korsbæk (AL).

Men mon ikke han blev knap så lykkelig, da Morten Filipsen (NB) fik ordet og såede tvivl om den menneskeskabte globale opvarmning:

- Klimaet ændrer sig. Det ved vi jo. Men hvor meget vi påvirker klimaet, det ved vi jo egentlig ikke.

4) Østeuropæere

Debatten foregik fra JydskeVestkystens redaktionslokale. Foto: André Thorup

Jonna Buch Andersen (R) bor på en gård med økologiske malkekøer:

- Hvis vi søger folk på nettet, så er der jo 10.000 østeuropæere, der søger det. Men der er ingen spaniere, der er ingen italienere, der er ingen danskere, der søger det. Så vi er nødt til at tage østeuropæere, sagde hun.

Kim Durup (fra partiet Klaus Riskær Pedersen) var enig:

- Det er ikke sådan, at vi udskammer eller presser unge danskere ud af arbejdsmarkedet. Sandheden er, at der er rigtig mange danskere, der ikke gider komme ud på arbejdsmarkedet.

Niels Ole Beck (S) køber ikke, at det er umuligt at få dansk arbejdskraft.

- Der er folk, der vil det her, hvis det rigtige tilbud er der til dem, sagde han.

- Vi er nødt til at kigge i vores egen gård, om der er nogen, der kan det her. Kan de ikke, så er vi nødt til at omskole dem.

Se debatten

Har du selv lyst til at se debatten, så klik ind på jv.dk/varde. Tryk eventuelt på luppen i hjørnet og søg på "livedebat" - så burde den være let at finde.

Der var desværre et mindre problem med lyden i første halvdel af debatten. Derfor kan det være nødvendigt at skrue op for dine højttalere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce