Annonce
Varde

Efter borgermøde: Nordenskov får en friskoleforening

Johan Andersen er leder af Filskov Friskole & Børnehave, og han var inviteret for at fortælle om sin firskoles første år siden starten i 2012. Foto: John Randeris

Der er uenighed i Nordenskov om, hvorvidt det er klogt at danne en friskole, hvis folkeskolen forbliver åben. Men der er opbakning til at danne en forening.

Annonce

Nordenskov: Det er nu besluttet, at der skal dannes en forening, der skal kigge på mulighederne for at lave en friskole i Nordenskov. Men det er ikke besluttet, hvad der skal til, for at eventuel friskole bliver startet op.

På et borgermøde var der folk, der talte for, at det er fint at være klar med en plan for en friskole, men planerne skal kun igangsættes, hvis folkeskolen lukker. Friskolen skal i den model være en garanti for, at Nordenskov kan garantere, at der er en skole i byen. Andre talte for at starte friskolen op inden for en kort årrække, fordi de er bange for, at skolen bliver rringere med den nye skolestruktur, og fordi de tror på, at de kan lave en bedre skole, end kommunen kan.

Som ordstyrer Jens Rode Petersen, tidligere forstander på Øse Efterskole, konkluderede, så havde valget været nemt, hvis skolen var lukket. Så ville der være konsensus for at åbne en friskole på stedet. Men nu forbliver der en folkeskole, blot ikke den selvstændige folkeskole, som de fleste forældre ønsker:

- Det her dilemma har vi ikke et endegyldigt svar på, sagde han.

Derefter foreslog han at oprette en forening, der arbejder videre med planerne, og det virkede der til at være bred opbakning bag. Ingen protesterede.

Borgermødet

Borgermødet var indkaldt af både skolebestyrelsen og friskolegruppen.Friskolegruppen er en uformel gruppe, der har lanceret ideen om en friskole.

Den nye forening skal oprettes på en stiftende generalforsamling, og der vil være mulighed for, at alle interesserede kan blive medlemmer i foreningen.

Bjarne Tarp fortsætter som skolebestyrelsesformand for Nordenskov Skole. Hvis han skulle blive opfordret til at sidde med i den nye friskolebestyrelse, så vil han træffe et valg om enten den ene eller den anden post.

Nogle forældre kom med deres børn. Foto: John Randeris
Annonce

Børn sendes til Mejls

Bjarne Tarp, der er skolebestyrelsesformand i Nordenskov, har været med i den uformelle gruppe, der har lanceret ideen om en friskole. Han fremlagde på borgermødet, at der var opbakning til friskolegruppens arbejde i 50 ud af 63 besvarelser i en spørgeskemaundersøgelse på Nordenskov.dk.

- Den her friskoleforening har fået grøn lys, så det må være det, vi arbejder videre med, sagde han.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men det var tydeligt på mødet, at selvom der ikke er enighed, så er der en del, der ønsker, at folkeskolen bliver erstattet af en friskole. Og der er forældre, der sender deres børn ud af distriktet i dag.

En mor tog ordet og fortalte, at hendes børn er skrevet op til Mejls-Orten-Tinghøj Friskole, fordi hun ikke ønsker de lange skoledage for hendes børn. Hun håber derfor, at hendes børn kan gå i en friskole i Nordenskov i stedet.

Der blev lyttet. Foto: John Randeris
Annonce

Skidt for både børn og lærere

Også Anna Egholm har skrevet sit yngste barn ind på friskolen i Mejls, og også her spiller de lange skoledage en rolle:

- Jeg synes, det er helt vanvittigt, at man i 0. klasse går i skole 30 timer om ugen, sagde hun i et længere indlæg, som hun holdt på mødet.

- Jeg håber, vi får nok med til at kunne danne en friskole. Jeg tror, det giver ro på i forhold til, hvor længe vi har en skole, og så tror jeg, det giver noget særligt til byen.

Hun har været lærer på Ansager Skole, men blandt andet de nye regler om tilstedeværelse på skolen i hele sin arbejdstid fik hende til at søge over på Mejls-Orten-Tinghøj Friskole, hvor hun i dag arbejder.

- Man kan ikke blive tvunget til at tænke kreative tanker fra 13.30-14.45, sagde hun om folkeskolelærernes meget skemalagte arbejdstid.

Nordenskov holder borgermøde. Dels om skolestruktur generelt og dels om friskolegruppens planer om at starte friskole. Foto: John Randeris
Nordenskov holder borgermøde. Dels om skolestruktur generelt og dels om friskolegruppens planer om at starte friskole. Foto: John Randeris
Nordenskov holder borgermøde. Dels om skolestruktur generelt og dels om friskolegruppens planer om at starte friskole. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

Annonce