Annonce
Tønder

Efter bruddet: Seniorhøjskole fortsætter september ud

Løgumkloster Højskole er i vælten. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Netop nu undersøger Sønderjylland Seniorhøjskole alternative placeringsmuligheder i Sønderjylland. Men de kurser, der har været planlagt i Løgumkloster, fortsætter frem til udgangen af september.

LØGUMKLOSTER: Det kom som lidt af en bombe, da ledelsen bag Sønderjyllands Seniorhøjskole torsdag eftermiddag meddelte, at man ikke længere satsede på at etablere sig i de bygninger, der tidligere husede Løgumkloster Højskole.

Her har seniorhøjskolen som optakt ellers gennemført flere kurser i de forløbne otte måneder. Erfaringerne fra disse forløb gjorde, at skolens ledelse med tidligere højskoleforstander Annemarie Morris og tidligere Løgumkloster-borgmester Kaj Armann i spidsen, nu var klar til at købe og rykke ind i bygningerne.

Med baggrund i det som seniorhøjskolen oplevede som et alt for langvarigt sagsforløb, der blev indledt helt tilbage i april 2018, trak skolen sig ud i torsdag. Skolen bliver dog i Løgumkloster et par uger endnu

- Vi gennemfører de kurser i Løgumkloster, der har været planlagt frem til udgangen af september. Det sker med baggrund i det lejemål, vi har indgået med kammeradvokaten, siger Kaj Armann.

Kammeradvokaten er kurator for boet efter Løgumkloster Højskole, der blev erklæret konkurs i april.

Annonce
Lokalpolitiker Mathias Knudsen er formand for Løgumkloster Refugium. En initiativgruppe med udgangspunkt i refugiet står nu til at overtage den konkursramte Løgumkloster Højskoles bygninger. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Manglende opbakning

Han ærgrer sig over sagens udgang, blandt andet fordi de afviklede kursusforløb er sket i godt samspil med lokale aktører, herunder Centralhotellet, der har leveret maden.

- Vi har haft stor succes med vore kurser i de otte måneder vi har været i gang på privat basis. Men det er vigtigt, at føle, der er 100 procent opbakning i lokalområdet. Set i lyset af sagsforløbet, må vi desværre konstatere, at det har vi ikke. Derfor giver det ikke mening for os, at arbejde videre med at etablere en permanent seniorhøjskole i Løgumkloster Højskoles bygninger, siger Kaj Armann.

Seniorhøjskolen er netop nu ved at søge en alternativ placering andre steder i Sønderjylland.

Med seniorhøjskolens tilbagetrækning ligger vejen nu åben for initiativgruppen med base i Løgumkloster Refugium, der ønsker at etablere en lokalt forankret højskole i tæt samspil med lokalområdet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce