Annonce
Trekantområdet

Efter byggeskandale: Boliger får altaner hurtigere end ventet

Altanen skulle hænge på facaden, men er som så mange andre pillet af Østerbos afdeling Havnebo ved havnen, så håndværkerne kan komme til at skifte de underliggende vindspærreplader. Foto: Kaare Johansen
Siden januar har håndværkere haft gang i arbejdet med at fjerne fugtsugende plader fra facaden på det seks år gamle byggeri ved havnen - og tidsplanen er overhalet med ni måneder.

Vejle: Her i sommervarmen er det ikke det sjoveste at undvære sin altan. Ikke desto mindre er det situationen for en stor del af beboerne i de 119 lejligheder i Boligforeningen Østerbos Havnebo-afdeling ved Vejle Havn.

Men i lejligheden på femte sal med udsigt mod havnekanalen klarer Hanne Kaas Christensen sig alligevel igennem de varme dage:

- Vi har heldigvis en lille altan på nordsiden - og der er skygge. Så hvis det endelig skal være, vil jeg faktisk helst undvære den store altan mod syd i disse dage, siger Hanne Kaas.

Altanerne er pillet ned, så håndværkerne kan fjerne en række fugtsugende plader, der oprindelig er sat op for at beskytte betonkonstruktionen mod vejr og vind. Desværre valgte entreprenøren at bruge såkaldte MgO-plader - og de har siden vist sig at suge fugt.

Derfor skal alle pladerne, der sidder mellem de yderste tegl og betonen, fjernes. Arbejdet gik i gang i januar. Dengang var forventningen, at det ville vare halvandet år, før det seks år gamle byggeri var tilbage i den oprindelige tilstand .

- Men det har vist sig at gå hurtigere, end vi havde forventet. Derfor vil alle have deres altaner tilbage inden udgangen af oktober, siger Pia Lyngdrup Nedergaard, der fra 1. september overtager direktørstolen i Østerbo fra Søren Ahle Hansen.

Annonce

Klares på halv tid

Som lejer hos Østerbo glæder Hanne Kaas Christensen sig over den udvikling:

- Det er jo rigtig positivt, at det, vi havde regnet med ville vare halvandet år, nu kan klares på den halve tid, siger hun.

Hele forløbet har dog langt fra været gnidningsfrit. Det er efterhånden to år siden, Vejle Amts Folkeblad første gang fortalte, at der var problemer med vindspærre-pladerne på Havnebo og at altanerne skulle pilles ned.

Det betød, at beboerne i lang tid har levet i usikkerhed om, hvornår og hvordan udskiftningen ville ske. Boligforeningen har holdt informationsmøder, men det er ikke Østerbo, der står for projektet, men derimod Byggeskadefonden.

I stedet for altaner har beboerne i Havnebo stillads udenfor deres lejlighed. Men arbejdet skrider hurtigere frem end forventet, så inden udgangen af oktober skulle altanerne være på plads igen. Foto: Kaare Johansen

Derfor har Østerbo været afhængige af de informationer, man fik fra den landsdækkende fond. I den forbindelse har man også afventet en afgørelse på det juridiske slagsmål om hvem, der har erstatningsansvaret.


Renoveringsarbejdet har ikke betydet noget for efterspørgslen på lejlighederne. Rent faktisk har vi oplevet færre fraflytninger end tidligere år.

Pia Lyngdrup Nededgaard, Boligforeningen Østerbo


- Men det er hverken lejerne eller Østerbo, der kommer til at betale de mellem 15 og 20 millioner kroner, udskiftningen løber op i. Det er en sag for Byggeskadefonden, siger Pia Lyngdrup Nedergaard.

Annonce

Værre skadet end ventet

Undervejs i det store renoveringsprojekt har det vist sig, at arbejdet kan gennemføres hurtigere end beregnet. Men det er ikke, fordi udskiftningen er mindre omfattende end forventet:

- Det er nødvendigt at fjerne det stålskelet, som pladerne hænger på. De første prøver, der blev taget, viste ikke tegn på korrosion - men da pladerne kom af, var der alligevel skader, fortæller Pia Lyngdrup Nedergaard.

Ødelæggende vindbeskyttelse

  • På landsplan vurderer man ifølge fagbladet Ingeniøren, at der er brugt MgO-plader som vindspærre i op mod 20.000 almene boliger og et ukendt antal private boliger, institutioner, skoler og erhvervsbyggerier. 
  • Problemet med pladerne er, at de indeholder magnesium. Derfor suger de vand, og når fugtigheden bliver høj nok, begynder pladen at svede saltholdigt vand. Det går ud over skruer, klammer og andet metal samtidig med, at træværk risikerer at rådne. Risiko for skimmelsvamp er også et problem.
  • Pladerne er sat op i perioden fra 2007 til 2015. Siden har bygherrer, totalentreprenører, rådgivere og forsikringsselskaber kæmpet om, hvor ansvar og erstatning skal placeres.
  • Det er Byggeskadefonden, der står for udskiftningen i Havnebo. Derfor belaster udgiften på mellem 15 og 20 milioner kroner hverken lejerne eller Boligforeningen Østerbo.

Hun kan godt forstå, at mange beboere har været frustrerede over situationen. Hele havneområdet har været en stor byggeplads de seneste år, og nu oplever de igen støj og andre gener i de nye lejligheder, de netop var flyttet ind i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce