Annonce
Haderslev

Efter corona: De sønderjyske museer ser lyst på sommeren

Museerne forventes at komme bedre igennem 2020, end ledelsen frygtede i marts, da coronaen lukkede landet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard/Scanpix
Efter sortsyn i marts er direktøren for Museum Sønderjylland optimistisk forud for den vigtige sommersæson. Lukningen varede ikke så længe som frygtet.
Annonce

sønderjylland: - Det kan være, vi får den sommer, vi havde håbet på.

Sådan lyder prognosen fra direktør Henrik Harnow forud for den kommende sommersæson på Museum Sønderjyllands ti afdelinger, der har været lukket i månedsvis.

Han vurderer, at indtægtstabet på grund af coronaen vil lande på mellem to og tre millioner, men alligevel er han væsentligt mere optimistisk, end da han satte sidste punktum i sin ledelsesberetning for 2019.

Den skrev han på et tidspunkt, da landet stort set var lukket på grund af smittefaren. Fra den ene dag til den anden mistede museerne alle entréindtægter:

Annonce

Friske udstillinger

- Så i marts så det meget mere trist ud, for vi frygtede også dengang, at vi først måtte åbne igen i slutningen af august eller begyndelsen af september, siger Henrik Harnow.

Han bygger sin voksende optimisme på, at Museum Sønderjylland kan gå ind i sin vigtigste periode på året, sommerperioden, med helt friske udstillinger - blandt andet kunstudstillinger i Aabenraa og Tønder. Tyskerne er dukket op i det sydjyske igen samtidig med, at et stort antal danskere forventes at holde sommerferie i hjemlandet. Endelig har staten spyttet i kassen, så museerne kan halvere deres entrepriser.


Så i marts så det meget mere trist ud. Vi frygtede jo også dengang, at vi først måtte åbne igen i slutningen af august eller begyndelsen af september.

Henrik Harnow, Museum Sønderjylland


Med til historien hører også, at 2020 ifølge direktøren begyndte usædvanligt godt for Museum Sønderjylland:

- Fra januar til 12. marts havde vi en helt fantastisk fremgang i besøgstallet på 56 procent.

Ledelsens beretning viser, at 2019 var et godt år for Museum Sønderjylland. 9000 flere mennesker besøgte museerne end året før. I alt 152.011 mennesker fandt vej til museerne og deres arrangementer som byvandringer.  Tallene for de to største attraktioner, Sønderborg Slot og Museerne i Tønder, var normale, mens Gram Lergrav og Brundlund Slot oplevede et fald.

Annonce

Fyrtårne styrkes

Strategien frem til 2025 er at styrke de to fyrtårne, holde et stabilt besøgstal på museer på niveauet lige under og acceptere status quo i afdelinger, hvor det vurderes at være svært at udvikle stedet i dets nuværende form. Kulturhistorie i Aabenraa har således et lav besøgstal, og her har museet valgt at udnytte kræfterne bedre ved at holde vinterlukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce