Annonce
forside

Efter dødsfald: Steffen donerer 90.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse

Steffen Matzen kæmpede mod kræften siden 2010. Store bededag måtte han give op, fremgår det af en dødsannonce. Arkivfoto

Steffen Matzen måtte store bededag bukke under for kræften. Inden sin død overførte han 90.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

Steffen Matzen, Tønder, er død. Han blev 27 år.

Steffen Matzen døde store bededag på Sønderborg Sygehus efter længere tids kræftsygdom.

Han var meget åben omkring sin egen kræft - især for at oplyse om den frygtede sygdom - og i september sidste år stod han frem i avisen efter at det var lykkedes på kun fem dage at samle 160.000 kroner ind til behandling i udlandet.

Sygdommen brød ud som modermærkekræft i 2010, og spredte sig siden til andre organer som lever, rygsøjle og hjernen. I efteråret lykkedes det så at samle pengene ind via en fundraising på nettet. Da han var under uddannelse som elektriker og dengang ikke havde nogen arbejdsgiverbetalt forsikring, måtte han selv betale for behandling ud over de tilbud, som det offentlige sundhedssystem tilbyder.

Han nåede at bruge en del af indsamlingen på alternativ behandling i form af virusterapi i forårsmånederne. Virusterapien er internationalt anerkendet, men ikke godkendt i Danmark. I februar fik han af lægerne at vide, at de ikke kunne gøre mere for ham og han blev sendt hjem fra sygehuset for at blive plejet i hjemmet i Tønder af sin far og mor. Selv bevarede han håbet, omend det blev mere og mere spinket.

- Jeg fik at vide, at behandlingen ikke bider fast, og der er næsten kun nul procent chance for, at jeg overlever. Jeg er magtesløs og må bare prøve at få det bedste ud af det, sagde han til JydskeVestkysten.

I samme ombæring fortalte han, at han med familien var begyndt at se på, hvordan de resterende midler kunne doneres til forskning i kræft.

Steffen Matzens bisættelse finder sted fra Tønder Kristkirke på fredag klokken 13.30.

I forbindelse med bisættelsen ønsker familien et alternativ til blomster:

"I stedet for evt. blomster kan man betænke Kræftens Bekæmpelse, reg. 4183 konto 0001155 mrk. Steffen Matzen".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce