Annonce
Kolding

Efter det første møde: Mange vil gerne være en del af ambassadørkorpset i Unesco-by

Et af medlemmerne af det nye ambassadørkorps er fra Helsingør, men det giver faktisk god mening, for udover at hjæpe byens turister, er det korpsets opgave at udbrede kendskabet til Christiansfeld, og den opgave kan man snildt løse fra Helsingør. Arkivfoto: John Randeris

Byens borgere er en vigtig brik, når det handler om at formidle den historiske viden om Unesco-byen Christiansfeld. Derfor har man oprettet et ambassadørkorps, der er kommet fra start med mange interesserede korpsmedlemmer.

Christiansfeld: I realiteten er alle indbyggere i forvejen ambassadører for Christiansfeld, men mange valgte nu alligevel at deltage ved det første arrangement for det lokale ambassadørkorps, som Christiansfeld Centret står bag.

- Jeg synes, det havde været en succes, hvis der var kommet 15 til arrangementet, og så endte der med at dukke omkring 40 op. Jeg er rigtig glad for interessen, fortæller Birgitte Sidenius Bjerg Lamp, der er leder af Christiansfeld Centret.

Der er kun ét krav til dem, som gerne vil være medlemmer af ambassadørkorpset: At de ønsker at udbrede kendskabet til Christiansfeld.

- Så skal vi til gengæld nok klæde dem på, så de har noget mere viden at bringe videre til byens turister, fortæller Birgitte Sidenius Bjerg Lamp.

Og det var lige præcis, hvad der foregik på ambassadørmødet i onsdags. Deltagerne fik viden om både Unesco-udnævnelsen og om Christiansfeld Centret, og så fik de en guidet rundvisning i deres unikke hjemby.

Annonce

Mobil hjælp

Formålet med ambassadørkorpset er, at medlemmerne får viden, så de bedst muligt kan rådgive byens turister og fortælle om den by, de er kommet for at besøge.Men Christiansfeld Centret er også klar med mobil hjælp til turisterne.

"Hvad skal jeg se? Hvad er specielt netop her? Hvad kan jeg nå på en time?" Hvis det er den slags spørgsmål, man har, tilbyder Christiansfeld Centret nu en app til byens mange besøgende. Christiansfeld App hjælper med viden til en tur rundt i byen, og den findes både til iPhone og Android

Tilbud til ambassadører

Birgitte Sidenius Bjerg Lamp fortæller, at det var en blandet flok, der mødte op for at være med i det allerførste ambassadørkorps. Her var borgere i alle aldre, og der var flere butiksansatte, der er vant til at få spørgsmål fra byens turister, når de er inde for at handle.

- Desuden har jeg en liste med en del flere andre, som gerne vil være en del af ambassadørkorpset, men som ikke kunne være med forleden, fortæller Birgitte Sidenius Bjerg Lamp.

Til den gruppe er der godt nyt. For man kan hele tiden melde sig som interesseret i at være en del af korpset, og hvis man er medlem, kommer der løbende både nyhedsbreve og tilbud om at melde sig til diverse arrangementer, hvor omdrejningspunktet på forskelligvis er Christiansfelds helt særlige historie.

- Det bliver også en tilbagevendende begivenhed, at vi laver et arrangement, hvor man hører om Unesco, om Christiansfeld Centret og er med på byrundtur. For der kommer hele tiden tilflyttere til byen, eller der kommer nye ansatte i butikkerne, og de skal også have en mulighed for at få en grundlæggende viden om den by, de er blevet en del af, siger Birgitte Sidenius Bjerg Lamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce