Annonce
Kolding

Koldings skoler droppede vejning af elever: Nu tvinges de til at finde vægten frem igen

Efter et skoleår, hvor eleverne i Kolding fra 1. klasse og op som udgangspunkt ikke er blevet vejet ved sundhedsplejersken, skal de nu til det igen. Det skyldes et krav fra Sundhedsstyrelsen om, at alle kommuner skal indberette forskellige data fra undersøgelserne af børn til Den Nationale Børnedatabase. Foto: Carina Heckscher/Nordfoto/Ritzau Scanpix
Sidste sommer indførte Kolding Kommune som noget helt nyt, at sundhedsplejerskerne på skolerne ikke længere skulle veje kommunens skoleelever fra 1. klasse og op. Men nu har Sundhedsstyrelsen oplyst kommunen om, at man skal genindføre vejningerne, da alle kommuner skal indberette data om elevers højde og vægt til en national database.

Kolding: Det gik land og rige rundt, da man i Kolding Kommune i sommeren 2020 besluttede, at sundhedsplejerskerne ude på skolerne ikke længere skulle veje eleverne fra 1. klasse og op, når de var til sundhedssamtaler hos sundhedsplejen.

Men selv om erfaringerne fra det første år uden vejninger fra 1. klasse og resten af skoletiden er gode, og man gerne ville fortsætte med ordningen i Kolding, er der nu blevet sat en stopper for den, og vejningerne er igen blevet indført på skolerne.

Det skyldes et krav fra Sundhedsstyrelsen om, at samtlige kommuner i landet skal indberette tal for højde og vægt for elever i både indskoling, mellemtrin og udskoling til Den Nationale Børnedatabase. Kravet er beskrevet i en bekendtgørelse om kommunernes indberetning af oplysninger om børns sundhed til Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Dermed kan man i Kolding ikke undlade at veje børn og unge, sådan som man som udgangspunkt gjorde det i skoleåret 2020/21. Det oplyser kommunens ledende sundhedsplejerske, Louise Mønsted, og formanden for social- og sundhedsudvalget, Hans Holmer (SF).

De ærgrer sig begge over, at kommunen er nødsaget til at genindføre vejningerne, som ellers blev sat i bero på baggrund af en politisk beslutning.

Vi ville gerne have fortsat med som udgangspunkt ikke at veje eleverne, for vi ser nogle gode effekter af det.

Louise Mønsted, ledende sundhedsplejerske


- Jeg synes, det er gammeldags, at det hele skal gøres op i vægt, for vi vil hellere have fokus på mental sundhed og trivsel hos eleverne. Det er rigtig ærgerligt, for så snart en elev stiller sig op på vægten, flytter fokus sig over på det, og eleverne vil gerne vide, om de er normalvægtige, siger Hans Holmer.

Ser gode effekter

Ledende sundhedsplejerske Louise Mønsted forklarer, at man i Kolding, da man fjernede vejningerne sidste år, fortolkede reglerne sådan, at en kommune ikke som hovedregel var tvunget til at indberette vægt og højde.

Da det meste af skoleåret var gået, havde Kolding Kommune og Sundhedsstyrelsen et møde, hvor styrelsen oplyste, at det var fint, at man havde prøvet det af i Kolding, men at det ikke var en praksis, man kunne fortsætte med.

- Vi ville gerne have fortsat med som udgangspunkt ikke at veje eleverne, for vi ser nogle gode effekter af det. Det gør noget ved børn og unge, når de bliver vejet. Nogle sammenligner sig med hinanden, og ved andre børn sætter det sig i dem at blive vejet, siger Louise Mønsted, der sammen med sundhedsplejerskerne netop har oplevet, at de generelt får snakket med børnene og de unge om deres trivsel og sundhed, når de ikke skal have dem op på vægten i løbet af sundhedssamtalerne.

Hun forklarer, at man - til trods for at man nu skal i gang med at veje eleverne igen - vil prioritere højt at gribe sundhedssamtalerne med eleverne an på en anden måde, end man for eksempel gjorde for 10 år siden.

- Qua vores erfaringer fra for eksempel reduceret vejning vil vi fokusere mere på at tale med eleverne om, hvad der fylder for dem lige nu, og hvad der er vigtigt for dem at snakke om. Dermed kommer sundhedssamtalerne til at se anderledes ud, siger Louise Mønsted.

Annonce

En anden tilgang

Hvordan sundhedsplejerskerne kommer til at gribe selve vejningen an, vil afhænge af det enkelte barn og ung og kommer an på, hvordan snakken forinden har været. Er eleven nervøs for at blive vejet, skal der måske arbejdes med hans eller hendes kropsopfattelse.

Hvad nu hvis en elev er synligt overvægtig?

- Vi vil stadig have en anden tilgang. Et højt BMI er ikke nødvendigvis usundt. Selvfølgelig kan det være sådan, at vi skal bede en læge om at se på det. Alene ved at se på kroppen kan man ikke bare gå ud fra, at vedkommende er usund eller har en risiko for livsstilssygdomme. Desuden kan der være andre ting, der er værd at tage fat i først end vægten. Overvægt kan jo være et symptom på noget andet, siger Louise Mønsted.

Hun fortæller, at hun, siden Kolding fjernede vejningerne i sidste skoleår, har hørt om flere andre kommuner, hvor man også begynder at have mindre fokus på elevernes vægt.

- Man kan jo se, at det man har gjort i mange år ikke har haft nogen langtidseffekt, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men JydskeVestkysten følger sagen.

Børnedatabasen

  • Når praktiserende læger, kommunalt ansatte læger eller sundhedsplejersker har foretaget en forebyggende helbreds- og funktionsundersøgelse af et barn, indberettes resultaterne fra undersøgelsen til Den Nationale Børnedatabase.
  • Formålet med Den Nationale Børnedatabase er at opbygge en fælles offentlig database om børns sundhed baseret på systematisk indsamling af udvalgte data fra de forebyggende børneundersøgelser hos sundhedsplejersker og kommunalt ansatte læger samt praktiserende læger
  • Siden december 2011 har det været obligatorisk for kommunerne at indberette visse fastlagte oplysninger fra undersøgelserne til Den Nationale Børnedatabase, mens det er frivilligt for de praktiserende læger at indberette.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce