Annonce
Sønderborg

Efter et kvart århundrede: Henrik og Jens jagter stadig de spændende historier

Jens Eilertsen (tv.) og Henrik Rath har oplevet meget sammen i deres 25 år som journalister. Begge griner, når de tænker tilbage på årtusindeskiftet, hvor der i aviskoncernen var et beredskab, der skulle sikre alt teknologi. Man var bange for, at alt ville blive nulstillet og bryde sammen, fortæller de. Foto: André Thorup
I 25 år har Jens Eilertsen og Henrik Rath skrevet om alt fra personlige fortællinger til politiske debatter i Sønderborg - og meget mere. Hver især har de særligt en historie, som har bidt sig fast på nethinden.

Sønderborg: I 1996 vandt håndbolddamerne OL-guld, Bjarne Riis afsluttede Tour de France i den gule førertrøje, en voldsom snestorm ramte Danmark, og Centrum Demokraterne trådte ud af den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrups regering.

Men det var også året, hvor Jens Eilertsen og Henrik Rath begyndte på Ugeavisen i henholdsvis Sønderborg og Kolding. Det er nu 25 år siden. Helt så længe har de to herrer ikke kunnet kalde sig kollegaer. Her kan de først fejre jubilæum næste år, da Henrik Rath først kom til Sønderborg i slutningen af 1997.

- Hverken verden eller journalistikken er den samme mere. Der er sket utrolig meget i løbet af de år. Det er næsten ikke til at forstå, hvordan tiden var en anden den gang, siger den sidst ankomne.

Selv om de to journalisters jobbeskrivelse ikke har ændret sig væsentligt siden deres ansættelse, så føles det ifølge Henrik Rath ikke som at have haft samme job.

Begge husker de tilbage på den tid, hvor redaktionen havde en mobiltelefon til deling, og faxen blev flittigt benyttet. Der blev også afholdt kurser i, hvordan internettet skulle bruges, husker Jens Eilertsen.

- Det tog tid at finde ud af, hvordan en søgemaskine skulle bruges. I dag er det svært at forestille sig en hverdag uden. Det samme gælder mails, siger han med reference til, at der dengang kom bunkevis af breve.

Den tid er for længst forbi.

Annonce

Makkerparret blev næsten skilt

Det er ikke kun teknologisk, at der er sket en stor udvikling de seneste 25 år. Redaktionelt har Jens Eilertsen og Henrik Rath også oplevet store forandringer, som spænder over alt fra forskellige ejere, fyringsrunder og fusioner.

Sidstnævnte flyttede i 2014 Henrik Rath væk fra Jens Eilertsen- ikke fysisk, hvor de to stadig sidder overfor hinanden, men mediemæssigt. Han gik fra at skrive for Ugeavisen Sønderborg til JydskeVestkysten.

- Det skete som en flydende overgang, den gang de to redaktioner fik fælles lokaler, siger Henrik Rath, der ikke helt har sluppet Ugeavisen.

Han træder til, når Jens Eilertsen har ferie eller har brug for en hjælpende hånd til den avis, som han betegner som sin, da han er ene mand om at skrive artiklerne til den.

De to journalister er enige om, at alt ikke var bedre i gamle dage, men noget savner de. Tiden med en direkte konkurrent, hvor det gav et kick at komme ud med en nyhed før andre, er noget, Jens Eilertsen og Henrik Rath gerne så komme igen. Foto: André Thorup

- Den er som mit lille barn. Laver jeg en dårlig avis, har jeg det som en mor, der sender sin søn eller datter i skole med pletter på tøjet. Det gør helt ondt, siger Jens Eilertsen og lægger ikke skjul på, at det har været trist gennem tiden at måtte sige farvel til flere medarbejdere.

En gang var de fem journalister på Ugeavisen. Hos JydskeVestkysten er redaktionen også skrumpet.

- Det stiller flere krav til os. Vi udfylder flere funktioner end tidligere, siger Henrik Rath og påpeger, at journalistikken efter hans mening stadig er af høj kvalitet.

Annonce

Historien de husker

Ingen af de to har tal på, hvor mange historier det er blevet til fra deres hånd i årenes løb. De kan dog konstatere, at det er rigtig mange. Og blandt dem har de hver især en, de erindrer særlig godt.

- Der var tilbage i 00'erne en diskussion om, hvor længe værtshusene måtte have åbent. Den endte med, at en gruppe mennesker stormede rådhuset og udsatte det for hærværk, siger Henrik Rath.

Herefter forklarer Jens Eilertsen, at hans fortælling er en af dem, der næsten lyder for god til at være sand, men det er den, forsikrer han.

- En meget maskulin restauratør i byen fortalte mig, at han var blevet seksuelt misbrugt som barn. Det skrev jeg. Efterfølgende blev der også lavet en film om ham og hans historie. Da den skulle have præmier, fandt restauratøren ud af, at hans overgrebsmand stadig var i live. Han opsøgte ham og tvang ham med ind og se filmen, fortæller han.

Det dækkede Jens Eilertsen også. Som den eneste nåede han at få et interview med krænkeren, inden manden stak af til udlandet.

Historier som disse kommer ikke ofte. Det ved de begge godt, men understreger også, at de har lavet mange andre artikler, der er interessante og har gjort indtryk på dem.


Mit mål er at aflevere en ugeavis i topform, den dag jeg går på pension

Jens Eilertsen, journalist på Ugeavisen Sønderborg


De er også overbevist om, at det kommer til at ske i fremtiden, da der stadig er masser af gode historier her.

Annonce

Sidste stop - måske

Henrik Rath og Jens Eilertsens vej til redaktionen i Sønderborg har været vidt forskellig. For Henrik Rath var det et ønske om at komme tilbage sin barndomsby, mens det for Jens Eilertsen blot skulle have været et stop på vejen mod København.

Han er oprindeligt fra Frederikshavn og fik kun jobbet hernede, fordi han dækkede motorstof og lovede den daværende redaktør at lukke det konkurrerende medie inden for et år.

Det skete, og siden er nordjyden blevet hængende.

- Jeg har erkendt, at jeg ikke kommer videre. Og det vil jeg heller ikke. Det her bliver mit sidste stop, hvilket jeg er godt tilfreds med. Mit mål er at aflevere en ugeavis i topform, den dag jeg går på pension, siger han.

Heller ikke Henrik Rath ser sig selv på vej videre.

- Jeg tripper ikke for at komme videre, men vil ikke udelukke, at det kan ske. Tilbuddet skal dog være virkelig godt. Jeg elsker at være her. Den digitale udvikling er stadig i gang både generelt og hos os. Det er vildt spændende at være et sted med fokus på onlinejournalistikken. Den har et stort potentiale og kan tilføre faget noget nyt, siger han og konstaterer, at der nok ikke sker forandringer i samme grad, som dem han og Jens Eilertsen har oplevet op gennem 1990'erne og 00'erne.

Det gør efter hans mening heller intet. Han skal nok holde sig i gang. Samme melding kommer fra Jens Eilertsen. De venter blot begge på de næste tips, så de kan skrive de historier, der bliver talt om ved middagsbordet i Sønderborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Kolding

Beslutning om at lukke SFO'er i ferier droppes fuldstændigt: Embedsmænd beklager fejl

Kolding For abonnenter

Ejer af fitnesscenter efter næsten fire måneders lukning: - Vi taber penge hver dag

Annonce