Annonce
Sønderborg

Efter facadeforvandling: Nu er boligblokke indstillet til fornem pris

Boligblokkene fik nye facader i 2019, men indvendigt fremstår lejlighederne uforandrede. Foto: ZENI Arkitekter a/s.
Ringbakkens fire boligblokke er med i kampen om en pris for bedste renovering i hele landet og en check på 100.000 kroner.

Sønderborg: De afslidte, gamle og nedslidte teglfacader på de lejlighedsblokke med beliggenhed i Ringbakken er fortid.

De gule sten er erstattet af tegl i forskellige farver med mere spil, hvilket har givet bygningerne et helt nyt look, der har skabt opmærksomhed - ikke bare i Sønderborg, men også uden for byen.

Murstenene smuldrede, og boligblokkene så herrens ud, da Boligforeningen B42 var ved at renovere Ringbakken. Arkivfoto: Timo Battefeld

Facaderenoveringen er blevet indstillet til Renoverprisen 2021, som gives til det bedste renoveringsprojekt i Danmark. Det er Grundejernes Investeringsfond og Realdania, der står bag den.

Annonce

- Med Renoverprisen vil vi hylde og anerkende de mange renoveringsprojekter, som forbedrer og fornyer vores bygninger i Danmark. Det er et vigtigt arbejde og en stor indsats, der bliver lagt af alle dem, som står bag de enkelte projekter, og der er prisen med til at fejre og fremhæve de bedste,” siger Lars Axelsen, som er administrerende direktør i Grundejernes Investeringsfond.

Udover æren modtager vinderen også en check på 100.000 kroner.

Forlæng boligens liv

Det er Boligforeningen B42, som iværksatte renoveringen, da det før opfriskningen var vanskeligt at finde lejere til boligerne, men med det nye udtryk er det ifølge beskrivelsen til prisindstillingen blevet lettere, da der er bedre mulighed for at benytte udearealerne omkring de fire boligblokke.

Boligforeningen B42 fik støtte fra EU og hermed råd til at renovere Ringbakken med nye facader. Arkivfoto: Timo Battefeld

Fokusset på bæredygtighed bliver også fremhævet i indstillingen til prisen.

Mange af de eksisterende materialer er blevet genanvendt, hvilket betyder, at de eksisterende facader er blevet isoleret og beklædt med håndstrøgne skærmtegl, der med årene vil få en smuk patina uden et stort behov for vedligeholdelse.

Renovering af Ringbakken

Boligblokkene blev renoveret i 2019.

Renoveringen har været et samarbejde mellem Boligforeningen B42, og arkitektrådgiveren ZENI arkitekter a/s.

På ankomstfacaden er facaderne beklædt med slidstærke plader af højtrykslaminat, mens der på de øvrige facader er beklædt med aflange, håndstrøgne skærmtegl. Før var de fire boligblokke muret op af den samme type gule sten.

Udover isolering og teglbeklædning er lejlighederne blevet tilføjet nye og mere åbne altaner.

Ekstra isolering har betydet, at boligerne har et væsentligt lavere energiforbrug end tidligere.

Foruden bæredygtighed vægter funktionalitet og positive bidrag til omgivelserne også for at komme i betragtning til prisen.

Det er derfor ikke nok, at idéen har været kreativ, og håndværket godt udført, forklarer Nina Kovsted Helk, som er filantropidirektør i Realdania.

De nye facader skal give mere spil og liv i bygningerne. Arkivfoto: Timo Battefeld

- Vi vil gerne sætte fokus på, at en god renovering kan bidrage til meget mere end det rent bygningsmæssige. Det handler derfor ikke kun om at forlænge bygningens levetid. En god renovering kan, uanset bygningstype og gennem lokal forankring, også være et bæredygtigt bidrag – både socialt, økonomisk, miljømæssigt og kulturelt, siger hun.

Vinderen af Renoverprisen kåres ved en årlig prisfest i september. Den er blevet uddelt siden 2013.

Inden renoveringen var facaden beklædt med gule mursten. Foto: ZENI Arkitekter a/s.
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyske Kasper forvalter pensionsinvesteringer for 600 milliarder: Selvfølgelig skal man ryste på hænderne indimellem

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce