Annonce
Aabenraa

Efter fem års forsinkelse: Plejehjem får sin busforbindelse

Sydtrafiks lokalrute 1 går fra busstationen i Aabenraa via Høje Kolstrup til Sygehus Sønderjylland og videre til Rødekro Banegård. Fra 30. juni udvides ruten til også at omfatte Rise Parken. Foto: Jan Sternkopf
Med lidt over fem års forsinkelse har Sydtrafik i samarbejde med Aabenraa Kommune nu oprettet busforbindelse til plejehjemmet Rise Parken i Rødekro. Bruger- og pårørenderåd glæder sig.

Rise: Første etape af plejehjemmet Rise Parken ved Rødekro blev taget i brug i 2013. Allerede under opførelsen af de første fire "gårde" blev der ytret ønske om at oprette en busforbindelse mellem Rødekro og plejehjemmet.

Det gør der så nu. Seks år efter kører første bus den 30. juni, fortæller Inga Olesen Sommer.

- Langt om længe, lyder kommentaren fra Inga Olesen Sommer, der sidder med i Rise Parkens bruger- og pårørenderåd. Hér var der forståeligt nok "udbredt begejstring", da man fik meddelelsen om den kommende busrute.

Faktisk var det rådets tidligere formand Lone Mortensen, der tog kontakt til kommunen angående ønske og behov for en busforbindelse til Rise Parken.

- Beskeden fra forvaltningen lød dog dengang på, at det ville være en "vanskelig opgave" at oprette en busrute. Siden hørte hun ikke mere. Jeg overtog opgaven fra Lone Mortensen. Hun lever desværre ikke mere - hun kan således ikke opleve, at det nu endelig er lykkedes med busforbindelsen, fortæller Inga Olesen Sommerlund.

Hun valgte nemlig at gå via det lokale byrådsmedlem Egon Madsen (S), der i sin egenskab som medlem af teknik- og miljøudvalget tog sagen op ved et udvalgsmøde.

Annonce

Bus til Rise Parken

  • Fra den 30. juni bliver det muligt at komme til Rise Parken med Sydtrafiks lokalrute 1 alle hverdage samt lørdage. Den tidligste afgang fra Rødekro station er klokken 6.38, og man vil så være ved Rise Parken klokken 6.44 - det giver mulighed for at medarbejdere, der f.eks. skal møde klokken 7, nu får mulighed for at benytte bussen.
  • I hverdagene er der ti afgange fra Rødekro station til Rise Parken - og om lørdagen kommer der fem afgange fra Rødekro station til Rise Parken.
  • Lokalrute 1 forbinder busstationen i Aabenraa med Sygehus Sønderjylland og Rødekro Banegård samt nu også Rise Parken.
  • Første etape af Rise Parken, det vil sige de første fire "gårde", blev taget i brug i 2013 – de sidste tre stod færdige i 2014, hvor Rise Parken var i fuld drift.

Endnu et forsøg

- Det har hele tiden været meningen, at plejehjemmet skulle betjenes med en busrute. I følge forklaring fra Sydtrafik har det på grund af køretiderne bare ikke kunnet lade sig gøre. Det bedste hidtil var at passagerer måtte stå af ved rundkørslen i Rise. Efter henvendelsen fra Inga Sommerlund blev udvalget enig om at gøre forsøget igen - og der er nu fundet en løsning, fortæller Egon Madsen om forløbet.

Det bliver Sydtrafiks rute 1, der tager turen forbi Rise Parken: fra bystationen i Aabenraa forbi Sygehus Sønderjylland til Rødekro Banegård og derfra så til Rise Parken.

En busforbindelse til Rise Parken får stor betydning for de besøgende til beboerne, der ikke kører bil, mener Inga Sommerlund.

- Ja - både for beboerne og deres besøgende, faktisk. Det vil også give væsentligt bedre muligheder for unge mennesker, der har fritidsjob på Rise Parken, og for social-og sundhedshjælpere- og assistentelever, der skal i praktik på Rise Parken, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce