Annonce
Regionalt

Efter fire år med omstridt sladre-ordning: Ansatte bruger den stadig begrænset og forkert

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mener forsat, at regionen bør have en sladre-ordning, så ansatte kan anmelde svig og bedrag, selvom den sjældent bruges. Socialdemokrat og fællestillidsrepræsentant vil have den vraget. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Region Syddanmarks whistleblower-ordning bliver på fjerde år benyttet i meget begrænset omfang og oftest til det forkerte formål. Fællestillidsrepræsentant mener, det på ny beviser, at ordningen er overflødig.
Annonce

Ganske få regions-ansatte vælger at bruge Region Syddanmarks omstridte whistleblower-ordning. Og når de gør, misforstår de formålet.

Det er endnu engang status på sladre-ordningen, der nu i over fire år har givet medarbejderne  mulighed for anonymt at fortælle om ulovligheder og magtmisbrug.

I det første halvår af 2020 har der nemlig kun været tre henvendelser, og ingen af dem er relevante for ordningen. Sådan lyder det i den orientering, som blev forelagt Forretningsudvalget onsdag eftermiddag.

- Det siger mig, at vi ikke har behov for ordningen. Min indstilling til det er ikke ændret, siger Socialdemokratiets Karsten Uno Petersen.

Antallet af henvendelser

Regionens whistleblowerordning trådte i kraft den 30. marts 2016.

2016: 18 henvendelser, hvoraf ti var relevante.

2017: Otte henvendelser, hvoraf en var relevant.

2018: Syv henvendelser, og ingen var inden for ordningen.

2019: 11 henvendelser, hvoraf en var relevant.

Første halvår af 2020: Tre henvendelse, og ingen var inden for ordningen.

Siden sladrelinjen blev en realitet i marts 2016 har han appelleret til, at den tages af bordet igen. Særligt fordi, at medarbejderne i regionen selv har kritiseret den for at skabe mistillid.

- Den er ikke det værd, når de ansatte ikke har lyst til at bruge den, og det kommer jeg også til at påpege over for udvalget igen, siger Karsten Uno Petersen.

Annonce

Penge ud ad vinduet

I alt har ordningen for whistleblowere, der drives af revisionsfirmaet Deloitte, fået 47 henvendelser siden 2016. 35 af dem var irrelevante for ordningen, som årligt koster regionen i omegnen af 80.000 kroner.

Medarbejdernes fællestillidsrepræsentant, Lone Rasmussen, er enig med socialdemokraten i, at den stærkt begrænsede brug viser, at whistleblower-ordningen er overflødig.

- Det er lige som at smide penge ud ad vinduet, og det skal man aldrig gøre, uanset om det er store eller små beløb, siger hun.

Lone Rasmussen mener, at der er risiko for, at ordningen kan misbruges, når de ansatte har mulighed for anonymt at svine andre til. Samtidig peger hun på, at det interne klagesystem i regionen er så velfungerende, at der ikke er behov for yderligere foranstaltninger.

- Når den stadig ikke bruges  siger det mig, at der er tryghed hos medarbejderne til, at de kan henvende sig i det interne system, og vi løser de ting, der opstår, før de ender i store sager.

Annonce

Nødvendig forsikring

Politisk har Socialdemokratiet i en årrække stået alene med sin kritik.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) holder da også fast i, at ordningen har sin berettigelse.

- Jeg ville være ked, af, hvis ordningen var overfyldt med henvendelser, og jeg synes, det er en mærkelig evaluering, hvis mange henvendelser er succeskriteriet. Den er til for at fange de få grelle tilfælde, siger hun.


Det er lige som at smide penge ud ad vinduet, og det skal man aldrig gøre, uanset om det er store eller små beløb

Lone Rasmussen, fællestillidsrepræsentant, Region Syddanmark


Regionsrådsformanden henviser til, at både faglige organisationer og statslige vejledninger peger på, at man bør have den slags ordning, hvorfor det ikke er uhørt, at regionen er gået i den retning.

Er det spild af penge?

- Nej. Det er ligesom en forsikring. Er det spild af penge de år, ens hus ikke brænder?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce