x
Annonce
Kolding

Efter flere år på lager er der nu tre, som vil overtage lysskulptur

Kolding Kommune har tilsyneladende succes med at gøre endnu et forsøg på at finde et lokalt hjem til værket, der ikke har været udstillet siden 2008. Her ses lysskulpturen, mens det endnu hang offentligt fremme på Kolding Bibliotek. Foto: Statens Kunstfond

Gennem flere år har Kolding Kommune forsøgt at afsætte en lysskulptur, som før hang på det gamle Kolding Bibliotek. Efter offentliggørelse har tre nu vist interesse for at overtage kunstværket.

Kolding: Det har båret frugt, at Kolding Kommune er gået ud i offentligheden med sit ønske om at få afsat en lysskulptur, som gennem mange år har stået opmagasineret på et lager på Dalbygaard.

Siden JydskeVestkysten først bragte historien om lysskulpturen på jv.dk har Kolding Kommune fået tre seriøse henvendelser om at overtage skulpturen.

- Henvendelserne er alle tre lokale, og det glæder os meget, for vi vil rigtig gerne beholde lysskulpturen i lokalområdet, for den er jo oprindeligt skabt til at skulle hænge på Kolding Bibliotek, siger Rikke Winther Revsholm, der er chef for kulturforvaltningen.

Hun kan ikke sætte navn på de interesserede, men der er både virksomheder og institutioner i blandt.

- Nu har vi allerede nogen interesserede, og der kan komme flere endnu. Så næste skridt bliver, at vi tager kontakt til en konservator for at fået overslag over, hvad det vil koste at få renoveret værket, og hvad man må forvente af udgifter til at få det monteret. Herefter kan vi gå i dialog med dem, som har vist interesse for at overtage værket, siger Rikke Winther Revsholm.

Annonce

Lysskulpturen

Skulpturen består af 48 firkantede stålrør af ca. 60x60 cm. og med varierende dybde fra 50-175 cm. med skråt afskårne kanter og samlet, så der er de størst mulige refleksionsflader i forhold til indkigget. Alle rør er malet indvendigt og poleret udvendigt, så der opstår spejlinger.

Lysinstallationen er lavet specifikt til loftet i det tidligere bibliotek.

Værket er støttet af Statens Kunstfond, som har oplyst, at Kolding Kommune har bemyndigelse til at afgøre, hvad der skal ske med værket.

William Soya (1927-1994), dansk billedkunstner, autodidakt.

Punktum i 2019?

Dermed kan der komme et punktum i 2019 på en sag, der har mange år på bagen efterhånden. Lysværket, som er skabt af kunstneren William Soya specielt til Kolding Bibliotek, blev taget ned, da biblioteket flyttede til Banegårdspladsen og bygningen blev overtaget af Mungo Park Kolding.Siden år 2008 har værket været opbevaret på Dalbygaard, mens Kolding Kommune forgæves har forsøgt at afhænde værket til andre kommunale institutioner.

De mange afvisninger - typisk begrundet i omkostningerne til renovering og montering - fik for nylig kulturudvalget til at beslutte, at man ville gå ud i en bredere kreds og tilbyde værket. Om beslutningen sagde kulturudvalgets formand, Jesper Elkjær (R), til JydskeVestkysten:

- Det vil være lidt ærgerligt helt at måtte opgive værket, fordi det er skabt specielt til Kolding, og det er lavet af en anerkendt kunstner.

Kulturudvalgets alternativ har været at gå i dialog med Lyngby-Taarbæk Kommune, som William Soya havde forbindelse til, da han midt i 1950'erne byggede eget hus i kunstnerbyen Hjortekær i Lyngby. En sidste udvej har været helt at bortskaffe værket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Max og Trine er faret vild i verden

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce