Annonce
Esbjerg

Efter flere eksplosioner: Esvagt redder flere hårdt kvæstede fiskere på Nordsøen

Flere af de kvæstede fiskere, som Esvagt-besætningen på skibet Esvagt Njord var med til at redde tirsdag i sidste uge måtte straks fragtes til yderligere behandling på land. Foto: Esvagt
Det gode skibe ”Esvagt Njord” kom tirsdag i sidste uge syv kvæstede fiskere til undsætning. Resolut indsats af Esvagts besætning og godt samarbejde med energiselskabet Equinors medicinske folk på Nordsøen og teknikere gjorde en stor forskel.
Annonce

Esbjerg: Endnu engang har en besætning fra Esvagt vist, at de kan deres arbejde til perfektion. Således leverede besætningen på Esvagt Njord tirsdag i sidste uge en helt igennem forbilledlig indsats i redningen af syv nødstedte fiskere tæt ved Dudgeon Offshore Wind Farm, og nu frigiver det esbjergensiske rederi nogle af detaljerne i den dramatiske redningsaktion.

Esvagt Njord er et såkaldt SOV-skib, som servicerer det norske energiselskab Equinor, tidligere Statoil, i driften af vindmølleparken ud for Great Yarmouth på den engelske østkyst. Over radioen hørte skipper Brian Kristiansen et fiskefartøj i nærheden efterlyse hjælp, og da han kaldte skibet op, fik han at vide, at skibet tog vand ind:

- Fiskefartøjet havde ikke kaldt May Day, men vi tænkte, at der var brug for at have hjælp tæt på. Derfor sendte vi vores Fast Rescue Boat (FRB) i retning af skibet for at ligge standby og være klar til at assistere, hvis det udviklede sig, siger Brian Kristiansen.

Situationen var imidlertid allerede langt mere alvorlig, end man havde fået indtryk af.

- Da FRB’ern nåede frem, var det tydeligt, at der var sket en alvorlig ulykke. Besætningen mente selv, der havde været flere eksplosioner ombord, og samtlige syv fiskere havde brug for hjælp – flere var alvorligt kvæstede, fortæller Brian Kristiansen.

Annonce

Godt samarbejde

’Esvagt Njord’ sendte straks den lidt større Safe Transfer Boat (STB7) mod fiskefartøjet for at hjælpe med at evakuere, og imens gjorde Esvagt Njords besætning klar til at tage imod de tilskadekomne.

- Da FRB’en kontaktede os og fortalte, at situationen var alvorlig, stod Equinors medic tilfældigvis på broen. Han kunne derfor også høre over radioen, at en af de kvæstede skreg af smerte. Derfor tilbød medic straks at bistå os i at yde førstehjælpsindsats, fortæller Brian Kristiansen.

Samtidig tilbød Equinor og virksomhederne Certex og Siemens Gamesa, som også har folk ombord på Esvagt Njord, at assistere yderligere med det førstehjælpsarbejde, der forestod, og CTV-besætning fra Green Marines hjalp også til.


Tre var så hårdt medtaget, at de efterfølgende måtte evakueres med helikopter.

Brian Kristiansen, skipper på Esvagt Bjord


- Samtlige syv fiskere var alvorligt tilskadekomne. Der var desværre flere brud, flænger og sår – der var ikke én af dem, som ikke skulle bindes ind eller hjælpes, så det var rigtig godt at kunne opgradere vores beredskab med støtten fra de øvrige ombord. Der var brug for alle. Tre var så hårdt medtaget, at de efterfølgende måtte evakueres med helikopter, forklarer Brian Kristiansen.

Annonce

Kompetent indsats

Han er meget stolt af, at besætningen handlede hurtigt og professionelt, og at man fra Equinors og Certex side straks var klar til at assistere.

- Jeg har sagt til mine egne folk og kunderne ombord, at alle kan være superstolte af indsatsen. Vi er forskellige firmaer, men vi er i den grad ét skib og én besætning. Det var meget rørende at opleve, siger Brian Kristiansen.

Fartøjer Esvagt Njord er konstrueret til at servicere i forbindelse med havvindmølleparker. Foto: Esvagt

Også fra ESVAGTs operation på land er der ubetinget ros.

- Det siger alt om Esvagt, at et SOV-skib er i stand til at respondere så resolut, kompetent og dygtigt, siger Steffen Rudbech Nielsen, Head of Ship Management – Operations:

- Skib og besætning er på en helt anden type opgave – det er ikke et skib med speciale i nødberedskab. Alligevel reagerer man prompte og effektivt, så snart man får fornemmelsen af, at der er noget galt. Mange i Esvagt og på Esvagt Njord har en baggrund i vores ERRV-segment og er vant til at træne i redning og skarpe situationer. Aktioner som disse understreger værdien af, at vi også har den kompetence. Når noget sker, så er vi klar, siger han.

Kristian Ole Jakobsen, viceadministrerende direktør i ESVAGT, er også stolt af indsatsen:

- Esvagts vision er at yde sikkerhed og support til søs, og det gjorde vi igen på flotteste vis, da kollegerne ombord på Esvagt Njord reagerede lynhurtigt og topprofessionelt på nødkaldet fra fiskefartøjet. Det beskriver præcist essensen af vores vigtigste kerneværdi. Vi er meget stolte over endnu engang at være en afgørende forskel og sikre en lykkelig udgang på en særdeles vanskelig situation på havet, siger Kristian Ole Jakobsen.

Siden 1981 har ESVAGT reddet 148 mennesker fra en livstruende situation på havet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce