Annonce
Esbjerg

Efter flere kontroller: Ulovligt fiskeri fortsætter ved Mandø

Det ulovlige garnfiskeri medfører blandt andet, at edderfugle flyver i nettene som det ses her, hvor fiskerikontrollen sidst var på kontrolbesøg i Vadehavet øst for Mandø. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Miljøstyrelsens fiskerikontrol har flere gange i efteråret fundet ulovlige garn i Vadehavet, øst for Mandø. Opfølgende kontrol viste nye net, hvori kontrollører også fandt flere edderfugle.

Mandø: Statistikken for ulovligt garnfiskeri er ikke særlig god, når det gælder Vadehavsområdet, øst for Mandø. Miljøstyrelsen har nemlig flere gange fundet ulovlige garn, der spærrer til- og afløbene fra faskingårdene, og i denne uge var det så galt igen.

Onsdag var Miljø- og Fødevareministeriets fiskerikontrol på opfølgende besøg i området, efter at man i sensommeren har fundet ulovlige garn i området. Det forklarer Claus Wille, der er vicefiskeriinspektør i Regional Kontrol under Miljø- og Fødevareministeriet.

- Normalt er Mandø et sted, hvor vi ikke kommer tit, fordi vi på vestkysten dækker et stort område fra grænsen og op til Nymindegab. Det er et vanskeligt område i forhold til tidevand, og i forhold til kontroller, så er vi mere på kontrol i eksempelvis fjordene på østkysten. Men det er klart, med det vi har fundet nu, så kommer dette område højere op på vores risikoliste, siger Claus Wille og forklarer, at man rutinemæssigt var på kontrol midt i august måned, hvor man fandt fem ulovlige garn.

Claus Wille forklarer, at garnfiskeri er forbudt i hele Vadehavet på indersiden af Rømø, Mandø og Fanø, og i denne uge var fiskerikontrollørerne så på en opfølgende kontrol, hvor de igen fandt et ulovligt garn.

Straf

Forbud mod garnfiskeri skal sikre at snæbel, ørreder og laks får mulighed for at svømme op i åerne, så de kan formere sig.Folketinget har sat straffen op for ulovligt lyst- og fritidsfiskeri, så bøden for ulovligt garnfiskeri som set ved Mandø straffes med en bøde på kr. 7.500,-, konfiskation af garnene, og op til et års frakendelse af retten til udøve lyst- og fritidsfiskeri.

- Vadehavet er meget lavvandet, og vores kystsikring med faskinerne gør det nemt for tyvfiskerne at fange fiskene med garn, forklarer Claus Wille. Men garnene er ikke kun til skade for fiskene. Edderfuglene har også store problemer med garnene, fordi de bliver fanget i garnenes fine masker, og risikere at drukne.

Claus Wille forklarer, at man ikke har forsøgt at finde frem til dem, der står bag det ulovlige fiskeri, men man er overbevist om, at det er folk fra Mandø eller nogen i øboernes omgangskreds.

- Der er ikke noget, vi hellere vil end at finde ud af, hvem det er, men vi tror folk nu er opmærksomme på, at vi kommer til området. Vi vil følge mere op på det nu. Det bliver vi nødt til, og hvis frekvenserne bliver kortere, så håber vi, at vi kan få det stoppet, siger Claus Wille, der mener, at gerningsmændene har forsøgt at fange fladfisk eller multe i de ulovlige net.

Man må ikke fiske med garn på østsiden af Mandø, men det er tilladt at fiske med stang eller ruse i Vadehavet fra grænsen og til Blåvandshuk. For ruser er det dog under særlige vilkår og kun i perioden fra august til februar.

Annonce
Kultur For abonnenter

Ping-pong om millioner: Fiskerimuseet justerer byggeambitioner og satser mere på indhold i stedet for arkitektur

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Sikker sejr over Fredericia: Nu er Ribe-Esbjergs sæson for alvor i gang

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce