Annonce
Regionalt

Efter frygt for eksplosion i grænsehandel: Danske butikker undgår milliardtab

Den tyske momsnedsættelse trådte i kraft den 1. juli og betyder, at momsen på fødevarer resten af året er nedsat fra syv til fem procent, mens den på andre varer er faldet fra 19 til 16 procent. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Der var frygt for, at grænsegenåbningen i juni ville medføre en eksplosion i grænsehandlen, fordi Tyskland fra starten af juli ville sætte momsen endnu lavere, end den var i forvejen. Ifølge De Samvirkende Købmænd har dette ikke været tilfældet, og grænsehandlen er i dag mindre, end den var før corona, siger direktøren.
Annonce

Grænsehandel: Eksplosionen er udeblevet. Grænsehandlen er ikke gået på himmelfart efter grænsen mellem Tyskland og Danmark blev genåbnet den 15. juni.

Faktisk er den i dag mindre, end den var før coronakrisen ifølge administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner. Det siger han til mediet FødevareWatch.

Han frygtede ellers netop en eksplosion i grænsehandlen på grund af en momsnedsættelse i Tyskland. Før grænsen mellem de to lande forudså han, at det ville betyde omkostninger i milliardklassen for den danske detailhandel. Men det er altså langt fra tilfældet.

- Det tilskriver vi en række forskellige faktorer, som at folk stadigvæk er i tvivl om, hvor sikkert det er, og hvorvidt de skal have mundbind på. Jeg er jublende glad for, at jeg ikke ramte rigtigt om milliardtabet. Men der er meget, som vi ikke kan vide. Måske havde grænsehandlen været endnu lavere i dag, hvis momsen ikke var sat ned, siger John Wagner til mediet.

Annonce

Fra syv til fem procent

Momsnedsættelsen i Tyskland gælder resten af året og er en del af en stor tysk hjælpepakke, som blev vedtaget i starten af juni og trådte i kraft den 1. juli. Pakken sikrer blandt andet, at den tyske moms på fødevarer er blevet nedsat fra syv til fem procent, mens den på øvrige varer er faldet fra 19 til 16 procent.

Til sammenligning er den danske moms på 25 procent, og derfor var frygten fra De Samvirkende Købmænd altså, at den tyske momsnedsættelse ville få grænsehandlen til at vokse sig endnu større, end den var i forvejen.

Det er nu tre måneder siden, at momsnedsættelsen trådte i kraft. Men den har altså ikke haft den effekt, som det var frygtet.

- Vi kommer til at opleve en eksplosion i grænsehandlen. Momsgabet mellem Danmark og Tyskland bliver endnu større, og det vil få en psykologisk effekt. Ikke alene er der et opsamlet behov, fordi folks lagre fra før coronakrisen er ved at være tomme, men det bliver forstærket af momsnedsættelsen, sagde direktør John Wagner inden grænseåbningen den 15. juni.

Den frygt er han i dag glad for, at han ikke fik ret i. Netop mens grænsen mellem de to lande var lukket, havde syd- og sønderjyske købmænd et mersalg på 50-100 procent sammenlignet med deres nordjyske kollegaer på øl, vin og andre grænsehandelsvarer.


Jeg er jublende glad for, at jeg ikke ramte rigtigt om milliardtabet. Men der er meget, som vi ikke kan vide. Måske havde grænsehandlen været endnu lavere i dag, hvis momsen ikke var sat ned

John Wagner, administrerende direktør, De Samvirkende Købmænd


Over for FødevareWatch tilkendegiver både Lars Mose Iversen, administrerende direktør for Fleggaard-koncernen, og Per Boesen, salgs- og marketingsdirektør for de tre Fakta-butikker i Tyskland, at de heller ikke har oplevet en stigning i grænsesalget, siden grænsen blev genåbnet og den tyske moms blev nedsat.

John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd frygtede, at den tyske momsnedsættelse ville få store konsekvenser for den danske detailbranche. Det har endnu ikke været tilfældet. Foto: Keld Navntoft/De Samvirkende Købmænd
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Trekantområdet

Minkavler fra Farre: Om lidt bliver her stille, meget stille

Annonce