Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Heidi Jensen og Anne Bentzen fra Esbjerg Kommune forsøgte tirsdag formiddag at informere så mange som muligt om den særlige indsats, som gøres nu i Vejrup, mod et muligt udbrud af den britiske mutation. Foto: Lars Fahrendorff
I Vejrup i Esbjerg Kommune er der mandag konstateret flere tilfælde af den britiske variant af covid-19 på skolen. Tirsdag rykkede Esbjerg Kommune ud for at teste så mange som muligt i landsbyen. Målet er at få testet alle i Vejrup.

Vejrup: Heidi Jensen og Anne Bentzen fra Esbjerg Kommune var tirsdag formiddag sendt på en vigtig mission foran Min Købmand i landsbyen Vejrup. Opgaven lød på at fange så mange som muligt af de borgere, som ikke orienterer sig via netmedierne.

- Undskyld, kunne vi få dig til at tage om i fritidscenteret fra klokken 15.30 og få foretaget en pcr-test. Den britiske mutation er fundet i byen, siger sygeplejerske Anne Bentzen til en mand, der er på vej ind for at handle hos købmanden.

- Jamen, jeg bor ikke her. Jeg kom bare forbi, undslår manden sig.

Andre kunder på vej til købmanden har allerede hørt om udbruddet. En dame vil vide, om pcr-testen "er den i halsen".

En dugnakket midaldrende mand vifter med hånden, han vil i hvert fald ikke testes. Han trisser slæbende videre i sine træsko uden hælkappe.

Nogle er uden for rækkevidde for de to sygeplejerskers informationer. Men det er et fåtal, mener de to udsendte.

- Vi har talt med rigtig mange ældre borgere. De virker meget positive og vil gerne komme, siger Heidi Jensen.

Annonce

Fire elever

Vejrup Skole fik mandag vished for, at seks elever fordelt på tre klasser samt deres familier er testet positive. I alt tre familier er ramt.

Tirsdag formiddag var de ansatte på Vejrup Skole rutinemæssigt igang med at få den ene af de obligatoriske to ugentlige kviktest for alle lærere og pædagoger i folkeskolen. Der blev gået omhyggeligt til værks. Men her viste kvik-testen også sine begrænsninger.

- Kviktesten er ikke så sikker som pcr-testen, og vi kan ikke se, hvilken variant de har, hvis de er positive. Hvis nogen er positive, så bliver de sendt videre til yderligere test, forklarer Maria Vork Guldbrandt, sygeplejerske fra sundhed og forebyggelse i Esbjerg Kommune.

Tirsdag blev der ikke fundet nogen positive blandt personalet. Skolen har hjemsendt en del af personalet, der har været i kontakt med de smittede, så det var heller ikke forventet.

Men Vejrup vil være fyldt mest test-personale i denne uge. Arne Nikolajsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune, siger til JV, at landsbyen skal forberede sig på, at der vil være test-aktiviteter hele ugen.

Lærer på Vejrup Skole, Lene Frøsig, får sammen med sine kolleger den ene af de to ugentlige kvik-test. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce

Mor tog søn hjem

Lige over for skolen bor Fie Rosenberg og hendes familie. Hun har valgt at holde sin søn fra 1. klasse hjemme på grund af smitten på skolen.

- Vi har hele familien bestilt en test i Esbjerg i aften. Jeg kunne ikke finde ud af, hvad det var for en test her i byen, men vi vil have den sikre test. Jeg synes, kommunikationen har været lidt forvirrende, siger Fie Rosenberg og remser nogle af alle de modsatrettede beskeder op, som hun har kendskab til.

Hun synes bestemt ikke, det vil være rart med et udbrud af den britiske mutation i Vejrup. Især ikke nu, hvor vi står over foran en mulig genoplukning af samfundet.

- Da de (folketinget, red.) ville lukke op igen, tænkte jeg "vent dog lidt endnu". På den lange bane betaler det sig ikke at skynde sig her, siger Fie Rosenberg.

Hendes søn har omkring jul haft corona, dog uden at resten af familien blev smittet.

- Det undrede også os, at vi kunne undgå det, siger hun.

Hun kalder det "fint", at byen nu bliver testet.

Testen af befolkningen i Vejrup Fritidscenter tirsdag eftermiddag og aften skal afgøre, om Esbjerg Kommune intensiverer indsatsen i landsbyen.

- Vi skal have inddæmmet det her. Men der er rift om test-personalet i regionen på grund udbruddene på østkysten, så det er ikke nemt. Men udfaldet af testene tirsdag kommer til at afgøre, hvor intensiv indsatsen bliver i løbet af ugen, siger Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune.

Af samme grund er det stort set udelukkende sundhedspersonale fra Esbjerg kommune, der står for indsatsen i Vejrup.

Forælder Fie Rosenberg og hendes familie bor over for Vejrup Skole. Hun har valgt at holde sønnen hjemme fra skole. Foto: Lars Fahrendorff


Undskyld, kunne vi få dig til at tage om i fritidscenteret fra klokken 15.30 og få foretaget en pcr-test. Den britiske mutation er fundet i byen

Anne Bentzen, Esbjerg Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce