Annonce
Esbjerg

Efter god idé for 19 år siden: Nyindstiftet pris givet til landmand med unik evne til at løfte sit lokalsamfund

Blandt andet for sin store evne til at samle et lokalsamfund har Mogens Nissen Kjær fra Kalvslund modtaget Landbrugets Samfundspris, der første gang blev uddelt i 2021. Privatfoto
2021 var første år, Landbrugets Samfundspris blev uddelt, og den blev givet til mælkeproducent ved Ribe for hans evne til at være ildsjæl og få mange til at løfte i flok i lokalsamfundet. Dette har blandt andet resulteret i nyt halbyggeri og ny sportsplads i landsbyen Kalvslund.

Kalvslund: Det var i 2002, landmand og mælkeproducent Mogens Nissen Kjær først fik idéen. Det var i 2007, hallen i Kalvslund blev indviet, men først i 2021 fik Mogens Nissen Kjær en pris for sit store arbejde for hallen og for den medfølgende sportsplads i det lille landsbysamfund i Kalvslund.

Årsagen, at Landbrugets Samfundspris først netop er blevet oprettet, og i 2021 blev den uddelt for første gang, da den ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning blev givet til Mogens Nissen Kjær.

Prisen har Landbrug & Fødevarer stiftet for at hylde medlemmer, der er med til at dyrke og styrke sammenhængskraften i de lokale samfund, og det passer i den grad på Kalvslund-landmanden, der introducerede sin idé om en ny hal for første gang ved en skolefest i 2002, og herefter gik forrest i en gruppe af mennesker, der alle synes, den gymnastiksalen på den nedlagte Kalvslund skole var for lille.

Annonce

Anerkendelse

Et samarbejde med fodboldklub medførte også en ny fodboldbane nær forsamlingshuset. Hallen huser i dag også en lang række foreningsaktiviteter og et lokalhistorisk arkiv, men det var ikke alene arbejdet med hallen, der gav ham prisen, fortæller Karen Kjær, der sammen med sin mand Niels, Else Marie Damgård, Henrik Petersen og Karl Åge Brodersen indstillede Mogens Nissen Kjær gennem Sydvestjysk Landboforening.

- Det er for hans måde at være på i lokalsamfundet, så det er som sådan ikke hallen, men Mogens’ evne til at være ildsjæl og få mange til at løfte vores lokalsamfund, så alle går samme vej, siger Karen Kjær.

Annonce

Ildsjæle

Mogens Nissen Kjær er glad og stolt over prisen, men forklarer, at hallen ikke er et enmands-projekt.

- Jeg er beæret og glad over, at nogen har tænkt på mig, men det er vigtigt at understrege, at det jo ikke er et projekt, som jeg har løftet selv. Vi er rigtig mange, som trækker på samme hammel, så prisen er en anerkendelse til hele lokalsamfundet, siger Mogens Nissen Kjær og taler om nødvendigheden af, selv at tage affære, hvis man vil have ting til at ske i et lokalsamfund.

- Når nogle af os render rundt og sætter ting i gang, så er der andre, der må tage en ekstra tørn i baglandet. Så vores halprojekt er en kæmpe holdindsats, og jeg er rigtig glad for, at nogen ser nytten af, hvad vi har gjort, siger Mogens Nissen Kjær.

En stor forskel

Lisbeth Olsgaard, der er brandingchef i Landbrug & Fødevarer, forklarer, at man med den nye pris vil sætte spot på de mange landmænd- og kvinder, der gør en stor forskel for udvikling, kultur og livskvalitet i lokalsamfundene. De ildsjæle, der skaber liv, vækst og aktivitet. Dem som holder landdistrikterne kørende, og som er med til at bygge bro mellem land og by.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg For abonnenter

Skal dit barn vaccineres eller ej: Lokal forfatter vil klæde dig på til at træffe beslutningen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Annonce