Annonce
Tønder

Efter Herlufsholm: Lokal kostskole hilser undersøgelse velkommen

Morten Hansen Thorndal, rektor på kostskolen Stuk i Toftlund, ser frem til en landsdækkende undersøgelse af kostskoler, efter afsløringerne på Herlufsholm. - Vi har intet at skjule, siger han. Foto: Jan Sternkopf
Rektor på kostskolen Stuk i Toftlund mener, at en generel undersøgelse af landets kostskoler er helt på sin plads. Han understreger samtidig, at kostskolen Stuk er væsensforskellig fra kostskolen Herlufsholm.

Toftlund: Den seneste tids debat om kostskoler i kølvandet på TV2s dokumentar om Herlufsholm Kostskole, har sat tanker i gang hos lederne på landets andre kostskoler - også hos rektor på Stuk i Toftlund, Morten Hansen Thorndal. Han mener, at en generel undersøgelse af landets kostskoler vil være gavnlig, også for Stuk.

- Det er meget klart - det kan jeg sagtens bakke op om, siger Morten Hansen Thorndal.

Det er foreningen Danmarks Private Skoler - som Stuk er medlem af - der har foreslået, at alle landets kostskoler skal undersøges i kølvandet på afsløringerne om vold og seksuelle krænkelser på Herlufsholm Kostskole.

Annonce

Formanden for Danmarks Private Skoler, Karsten Suhr sagde mandag til TV2, at der bør laves en landsdækkende undersøgelse.

- Efter den her dokumentar, så kunne der godt sidde forældre og unge mennesker ude i landet, hvor der var en utryghed på, hvad der sker på den kostskole eller på den institution, hvor de bor. Det her er et forslag til, at man kunne betrygge den forældregruppe, sagde han til TV2 News.

Ingen anmærkninger

Og det synspunkt deler rektor på Stuk, Morten Hansen Thorndal, altså fuldstændig.

- Når man har børn og unge mennesker boende på en skole, så er det jo vildt vigtigt, at de interessenter, der er, har tillid til, at det vi gør her på stedet er i orden, mener rektoren.

- Hvis det her kan være med til at sikre den tillid, så vil jeg vildt gerne vise, hvad vi laver på Stuk, siger Morten Hansen Thorndal. Stuk har i øvrigt for kort tid siden haft besøg af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som står for Børne- og Undervisningsministeriets tilsyn med undervisningsinstitutioner.

-  Vi har allerede for to år siden været igennem sådan et stort, tematisk tilsyn fra ministeriet. Så de har været besøg og lavet en rapport uden anmærkninger overhovedet, fortæller Morten Hansen Thorndal.

Annonce

Ministeren er klar

Og det ser ud til, at forslaget fra Danmarks Private Skoler om en generel undersøgelse, har vundet genklang i undervisningsministeriet.

-Jeg har i sidste uge meldt ud, at jeg vil indkalde Folketingets partier til en generel drøftelse af, hvad vi fra politisk side kan gøre for at sikre, at sager som dem, vi har set i TV2-dokmentaren, ikke finder sted i Danmark. Her vil jeg være åben over for at drøfte alle idéer og forslag fra både sektoren og politiske kolleger, herunder også forslaget fra Danmarks Private Skoler om at igangsætte en undersøgelse af kulturen på alle danske kostskoler, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, (S).

Hvis sådan et tilsyn kan være med til at sikre, at vi også får et ok til det vi går og laver, så vil jeg meget, meget gerne være med.

Morten Hansen Thorndal, rektor, Stuk, Toftlund

For Morten Hansen Thorndal handler det først og fremmest om, at der ikke må herske tvivl om kostskolernes evne til at skabe tryghed for elever og pårørende.

- Jeg kan da godt være lidt nervøs for, at der kan komme en utryghed eller mistillid til, hvad der egentlig sker - og foregår det andre steder? Så hvis sådan et tilsyn kan være med til at sikre, at vi også får et ok til det, vi går og laver, så vil jeg meget, meget gerne være med til sådan nogle tilsyn, siger rektor på Stuk, og uddyber sit synspunkt:

- Altså, vi er jo markant anderledes (end Herlufsholm, red.).  Ud over at vi har en grundskole for frivilligt anbragte børn og et gymnasium, så er vi jo meget, meget forskellige i organisation og i kultur og så videre. Vi har efter min bedste overbevisning ingenting at skjule, siger han.

Kostskolen Stuk i Toftlund

På Grundskolen (4.klasse-9.klasse) og 10.klasse går der ca. 240 elever fordelt i 14 klasser. STX, som er en gymnasial uddannelse, går der ca. 85 studerende.

Stuks kostskoleafdeling har cirka 25 elever boende.

Annonce
Tønder For abonnenter

Narkopåvirket bilist trafikdræbte to kvinder: Efter mere end to og et halvt år har han nu fået sin dom

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce