Annonce
Haderslev

Efter Honnørkajen: Skeptisk byråd vil se på arkitekturråd

Carsten Leth Schmidt har en stor interesse for byudvikling og har længe presset på for, at der kommer gang i en midtbystrategi. Tirsdag bakkede et flertal op om hans medlemsinitiativ om, at mulighederne for at Haderslev får et arkitekturråd undersøges. Arkivfoto: Stine Hygum
K og S har mange spørgsmål, men flertal i byrådet vil nu have undersøgt, om Haderslev skal have et arkitekturråd - og måske en stadsarkitekt. Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti er glad.

Haderslev Kommune er umiddelbart efter stormen om højhusplanerne på Haderslev Havn måske på vej til at få et arkitekturråd, der uafhængigt at lokale interesser, men med bistand fra andre fagpersoner kan rådgivere politikere og investorer forud for planlægning og byggeri.

Dansk Folkeparti stemte imod, men et stort flertal på 24 var enige om, at spørgsmålet om et arkitekturråd og muligvis også en stadsarkitekt i det mindste skal undersøges.

Det sker på baggrund af et medlemsinitiativ fra Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt, der tirsdag valgte at stemme nej til højhusplanerne på Honnørkajen, blandt andet fordi han mente, at det kommende byggeri mangler wauw-effekt.

Annonce

Baggrund

Carsten Leth Schmidt forklarede på byrådsmødet, at han har hentet inspiration fra byer som Svendborg, Hillerød og Odense, der har nedsat arkitekturråd.

Men også fra Tyskland, hvor 100 byer har arkitekturråd.

En tysk forskningsrapport beskriver, at arkitekturrådene i disse byer er med til at skabe vidensdeling og rådgivning til byerne, et fælles sprog, en tidlig offentlig dialog og positiv borgerinddragelse, fordi borgerne har haft medejerskab i processen.

Arkitekturrådene har desuden øget byernes image og skabt øget interesse for at bygge og investere i dem – og dermed stimuleret bosætningen. En bieffekt er ifølge rapporten, at borgerne finder, at det er fedt at bo i byerne, fordi man lokalt værner om rammerne på en professionel måde.

Med byrådets beslutning skal forvaltningen nu udarbejde nogle forslag til en mulig organisering, arbejdsform, politisk forankring samt kommissorium for et arkitekturråd, der kan være med til at understøtte udviklingen og væksten i Haderslev Kommune. Erfaringer og viden fra arkitekturråd i Danmark og Gestaltungsbeiräte – altså råd – i Tyskland skal kombineres og skræddersys til en særlig Haderslev Kommune-model, og samtidig skal oprettelsen af en stilling som stadsarkitekt undersøges. Byrådet kommer til at træffe den endelige beslutning.

En god beslutning

Carsten Leth Schmidt er efter beslutningen glad.

- Det ser jeg meget frem til. Med et arkitekturråd får vi hevet en hel masse viden ind, der kan hjælpe os i forbindelse med de store forandringer, vi står foran, ikke kun damparken – men også i forhold til bymidtestrategien. Vi får viden tilført og uafhængige øjne, der kan bidrage med konstruktiv viden til, hvordan vi udvikler byen og bruger arkitekturen, siger Carsten Leth Schmidt.


Vi får viden tilført og uafhængige øjne, der kan bidrage med konstruktiv viden til, hvordan vi udvikler byen og bruger arkitekturen.

Carsten Leth Schmidt, Slesvigsk Parti


SP-politikeren begrundede sit medlemsinitiativ med, at processen ved flere lokale byggeprojekte har været både frustrerende og langvarige og ført til alt for mange nederlag for både investorer, fagpersoner, politikere, borgere og i sidste ende Haderslev Kommune.

- Vi må sammen, tværpolitisk, gøre en indsats for at sikre, at beslutninger i byrådet er stærke og langtidsholdbare. Kun sådan kan vi tiltrække investorer og opbygge deres tillid til, at kommunen også i fremtiden bliver attraktiv.

SFs Bent Iversen og Svend Brandt fra Enhedslisten bakkede op.

- Det er et godt forslag, og det er vigtigt, at vi kommer i gang, Vi kunne godt have haft gavn af sådan et råd i forbindelse med nogle af de andre sager, vi har drøftet i aften, sagde Svend Brandt på byrådsmødet, hvor han også tilføjede, at en stadsarkitekt har stået på Enhedslistens prioriteringsliste ved budgetforhandlingerne de to seneste år.

Annonce

Skepsis hos K og S

Den konservative Kjeld Thrane er skeptisk:

- Det er jo en besnærende tanke, at bare fordi man har et arkitekturråd, så er alle problemer løst. Men der kan være mange forskellige dagsordener i forhold til opdrag. Jeg vil elske alt det, de siger, bare de er enige med det, jeg mener. Men jeg har ikke noget imod, at vi får en fælles viden, så selv om jeg er skeptisk, vil jeg gerne vide mere, sagde Kjeld Thrane blandt andet.

Henrik Rønnow, der er socialdemokratisk gruppeformand, var enig og mente, at det var positivt, at Carsten Leth Schmidt i forhold til befolkningen vil bygge bro:

- Vi vil ikke stemme det ned, men vi synes, det kræver en grundigere drøftelse og ønsker i samme åndedrag også, at der bliver kigget på spørgsmålet om en stadsarkitekt. Men havde et råd med fem professionelle arkitekter mon fået folk til at sige, hvor er det da et dejligt højhus. Jeg tvivler. Det er os politikere, der har bestemt, hvordan facader, tage og vinduestyper skal se ud, sagde Henrik Rønnow, der mener, det er vigtigt, at kommunen kan få faglig sparring 365 dage om året i forhold til arkitektur.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fnat-ramte Dagmar vred sig i smerte i over et år uden at blive sendt til hudlæge: Nu får omstridt plejehjem og læger kritik for svigt af 90-årig

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Esbjerg For abonnenter

Kirstine, Bent og deres små børn cykler skoven tynd i mudder, sne og slud: - Det har knyttet os meget tættere sammen som familie

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce