Annonce
Aabenraa

Efter imponerende resultater: Unge på toppen bliver til en tv-dokumentar

De første deltagere i jobprojektet Unge på toppen i 2017 fejrede på behørig vis, at de nåede toppen af Alpe d'Huez. Arkivfoto: Poul F. Skøtt

Jobprojektet Unge på toppen i Aabenraa Kommune er blevet så stor en succes, at der nu bliver lavet en dokumentar om de unges vej til at blive selvforsynende.

Aabenraa: Jobprojektet Unge på toppen er ikke kun noget, man er glad for i Aabenraa Kommune. Det specielle projekt, der blandt andet har sendt en gruppe kontanthjælpsmodtagere på cykel til toppen af Alpe d'Huez, har nu fået så megen bevågenhed, at det er blevet besluttet, at der skal laves en tv-dokumentar på ni afsnit om det næste hold Unge på toppen.

Det er noget, som tovholderne bag projektet ser frem til.

- Det betyder, at det ikke kun er os, der synes, at det er verdens sejeste projekt, og så er det et dygtigt produktionsselskab, der skal lave programmerne, siger Thomas Sonne-Schmidt, der er selvstændig konsulent og ansvarlig for Unge på toppen.

- Samtidig vil dokumentaren også være med til at sætte Aabenraa på danmarkskortet, supplerer Camilla Pedersen, der er projektkoordinator på Aabenraa Jobcenter og dybt involveret i Unge på toppen.

Det er Wasabi Film, der skal lave dokumentaren om de unges vej til enten at komme i uddannelse eller få et arbejde, og de ni afsnit skal efter planen sendes på TV Syd til efteråret næste år.

Annonce

Jeg synes, det har været en kæmpe succes, og vi har opnået nogle fantastiske resultater.

Camilla Pedersen, projektkoordinator på Aabenraa Jobcenter

Unge på toppen

Projektet Unge på toppen skal aktivere et hold af unge kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere, så de får opbygget deres selvtillid og bliver i stand til at bestride et job eller gennemføre en uddannelse med succes.Deltagerne skal gennem et forløb med kost, fysisk træning, cykeltræning, personlig udvikling og virksomhedspraktik.Projektet slutter af med, at de unge cykler til Alpe d'Huez i Frankrig, og at de derefter fortsætter i enten job eller uddannelse.

Imponerende resultater

Unge på toppen, der er et projekt, hvor unge på uddannelses- eller kontanthjælp skal gennem et forløb med fysisk træning, personlig udvikling og virksomhedspraktik og slutte af med en cykeltur til toppen af Alpe d'Huez, startede i 2017 med det første hold. Af de 19 deltagende unge er de 17 ude af offentlig forsørgelse og enten i arbejde eller under uddannelse.

- De to sidste er der snor i, og de er i beskæftigelse næste år, siger Thomas Sonne-Schmidt.

I år var der også 19 unge, der deltog i Unge på toppen. Her blev projektet ikke afsluttet med en cykeltur fra Aabenraa til Alpe d'Huez, men i stedet gik turen på cykel til Skagen. 14 af de 19 unge er i dag ude af offentlig forsørgelse, og det ser også fornuftigt ud for de sidste fem.

- De sidste fem er der lagt planer for. To starter i uddannelse til februar næste år, mens de sidste tre er i et såkaldt afklaringsforløb, der skal være med til at finde den rette hylde for dem, siger Camilla Pedersen, der betragter jobprojektet som en stor succes.

- Jeg synes, det har været en kæmpe succes, og vi har opnået nogle fantastiske resultater, siger hun.

- Det har været en fantastisk oplevelse at se så mange mennesker lykkes. Mange af dem har været dybt begravet i problemer, og i dag er de selvkørende, supplerer Thomas Sonne-Schmidt.

Nyt hold på vej

En del af successen med jobprojektet er også, at efter projektets afslutning bliver der fortsat holdt øje med de unge mennesker.

- Hvis de vælter, så er vi der og finder en anden løsning. Hvis en person er kørt sur i et job eller uddannelse, så griber vi dem og laver en ny plan, inden de kommer på kontanthjælp igen. Det er også vigtigt for virksomhederne at vide, at der bliver fulgt op og holdt øje med dem, siger Thomas Sonne-Schmidt og tilføjer, at man lige nu har et samarbejde med 30 forskelligartede virksomheder.

Nu gælder det så Unge på toppen 3, og der er allerede holdt informationsmøde om næste års projekt, der begynder til februar.

- Vi skal have samlet et hold på op til 25 borgere, der lige nu er på uddannelses- eller kontanthjælp, siger Camilla Pedersen.

De kan se frem til at blive en del af en tv-dokumentar i ni afsnit.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce