Annonce
Sydjylland

Efter kaos på høreområdet: Regionen opretter to nye høreapparat-centraler

Med en gennemsnitlig ventetid på 78 uger har Region Syddanmark landets længste ventetid på høreapparater. Her debatterer Poul-Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg (th), med Høreforeningens formand. Majbritt Garbul Tobberup.

Regionen har afsat fire millioner kroner på næste års budget, så der fremover kan blive udleveret høreapparater og foretaget høretests i Middelfart og Svendborg. Tiltaget skal nedbringe de meget lange ventetider på høreapparater.

Ventelister: Region Syddanmark har afsat fire millioner kroner i budgettet for 2019 til at komme de meget lange ventetider på høreområdet til livs.

Pengene skal gå til at oprette to nye høreapparat-centraler i henholdsvis Middelfart og Svendborg. Det fortæller Poul-Erik Svendsen (S), formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

- Man skal kunne udlevere høreapparater og lave høretests, og der bliver ansat audiologiassistenter, siger formanden.

Svendborg-afdelingen skal ligge på det eksisterende sygehus og skal aflaste Odense-området. I Middelfart er det endnu ikke afklaret, om der er plads til nye afdeling på selve byens sygehus, eller om den skal placeres andetsteds. Centralen i Middelfart skal aflaste Trekantområdet.

Ifølge Poul-Erik Svendsen arbejder regionen på, at de to nye centraler skal være fuldt funktionsdygtige inden udgangen af 2018.

Annonce

Sagen kort


  • I 2014 gennemførte Region Syddanmark besparelser for 11 millioner kroner på høreområdet.
  • Det har forårsaget, at Region Syddanmark nu har landets længste ventetid på høreapparater.
  • I gennemsnit skal en hørepatient i regionen vente 78 uger på et høreapparat.
  • I februar 2017 brugte regionen knap ti millioner kroner på at udbygge kapaciteten med en høreklinik i Sønderborg, men det virkede ikke efter hensigten.
  • Ifølge formand for sundhedsudvalget, Poul-Erik Svendsen (S), vil det koste 30 millioner kroner, hvis alle ventende hørepatienter skal hjælpes nu og her.

Gode resultater

Poul-Erik Svendsen minder om, at regionen i 2018 har tilført høreområdet 13 millioner kroner, hvilket allerede har kastet positive resultater af sig.

Således er ventetiden blevet nedbragt, så over 800 færre hørepatienter skal vente over et halvt år på et høreapparat. Samtidig er ventetiden faldet på tre ud af fire sygehuse i regionen.

- Vi har knækket kurven og ventetiderne er stærkt nedadgående, siger han.

Poul-Erik Svendsen forventer, at de fire millioner kroner, der nu er afsat på næste års budget, effektivt vil bidrage til at nå målet: En ventetid på maksimalt tre måneder. Poul-Erik Svendsen har bedt regionen beregne, hvor stor ventepuklen er i dag. Da den var størst, stod 7000 hørepatienter i kø til et høreapparat.

Poul-Erik Svendsen vil ikke forholde sig til, hvornår han forventer, at ventetiden er nedbragt til de tre måneder, før han har set tallene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce