Annonce
Billund

Efter Kinarejse i 16 dage: - Shanghai er byen, der aldrig sover

En af de sidste dage som turister - hele klassen er på vej ind i den forbudte by. Privatfoto
Eleverne fra den internationale klasse på Erhvervsgymnasiet Grindsted er lige kommet hjem efter 16 dage i Kina og er helt fyldt op af oplevelser.

Grindsted/Shanghai: Frederik Sejer Broch og Mie Kretzschmar Lorenz er trætte. Sent søndag aften ankom de til Vejle efter en Kinarejse på 16 dage. Tirsdag var det tidligt op og i skole igen på Erhvervsgymnasiet Grindsted. Kina er de godt fyldt op af lige nu.

- Vi arbejdede meget med Kina inden rejsen, og det var fint, for vi var godt forberedt til turen. Men lige nu er Kina på pause, er Frederik og Mie enige om.

De er glade for at være hjemme, for at slippe for squattoiletter (huller i jorden, red.), for at slippe for ris til morgenmad og for at være i en konstant larm fra mennesker, scootere og båthorn i storbyen Shanghai.

Annonce

Den internationale klasse

Dette er den fjerde og sidste artikel i en serie om den internationale klasse på Erhvervsgymnasiet Grinsted.

Tidligere bragte vi:

Rejsebrev fra erhvervsgymnasiets internationale klasse: - Nǐ hǎo fra Global Business i Shanghai

Kinatur med erhvervsgymnasiet gav mod på studier i Japan: - Danmark er ikke verdens navle.

Erhvervsgymnasiet har berejste elever: Nu skal de til Kina.

Fine forelæsninger

Eleverne boede på en skole og fik undervisning af universitetsprofessorer i økonomi, afsætning og kulturforståelse. Her mærkede eleverne, at Kina i mange år har været et meget lukket samfund, som på nogle måder er ved at åbne sig.

- Underviserne er vant til at blive optaget, så det kan kontrolleres, at de ikke siger noget dårligt om Kina. De blev ikke optaget i vores timer, og der oplevede vi, at de havde mulighed for at tale mere frit, siger Tanja Thorbjørnsrød, der var med som den ene af to danske lærere på turen.

Udover undervisning har eleverne også været på virksomhedsbesøg, ude at handle og prutte om prisen på et marked, på shoppeture og meget andet. Seværdigheder som den forbudte by og den kinesiske mur var også på det tætte program.

Mennesker over alt

Selv om de således så smukke seværdigheder, er det alligevel noget andet, der har gjort stærkest indtryk på Mie og Frederik.

- Man siger, at New York er byen, der altid sover. Det gør Shanghai heller ikke. Der er mennesker og gang i den hele tiden. Der er biler og scootere overalt, og scooterne stopper ikke for en fodgænger, fortæller Frederik.

Mange af de unge fra Grindsted oplevede også at blive tiltalt på gaderne af folk, der ville have deres billede. Og stoppede de op som gruppe, stod der straks nogle kinesere med deres selfiestang og filmede.

- Vi er jo ikke vant til, at man bare giver sig til at snakke med ukendte på gaden. Der var også nogen, der nærmest væltede mig omkuld, fordi de ville have billeder, siger Mie, der med sit lange røde hår var et særsyn i Kina.

Mie Kretzschmar Lorenz ved den kinesiske mur. Privatfoto

Sociale på en ny måde

Netforbindelsen har været sparsom under rejsen, så eleverne var nødt til at finde andre måder at slappe af på, end de var vant til.

- Man er jo vant til lige at gå på Facebook, se en serie på Netflix eller nogle Youtube-videoer. Det kunne vi ikke, så vi fik spillet virkelig meget Uno inde på værelserne om aftenen, fortæller Frederik.

Mies kortspil er helt slidt op efter turen.

- Vi er blevet meget tættere som klasse, og det er rigtig godt, synes hun.

Frederik Sejer Broch på vej til Shanghai World Financial Center. Privatfoto

Studier i udlandet

Et af erhvervsgymnaisets mål med Kinarejsen er at gøre de unge bevidste om, at verden er stor - og at man kan tage sin uddannelse mange andre steder end i Danmark.

Hverken Mie eller Frederik tror dog lige nu, at Kina bliver deres førstevalg.

- Jeg vil gerne rejse, men jeg vil nok ikke vælge Kina. Nu har jeg været der. Jeg vil nok vælge et land, som er mere vestligt, siger Mie

- Det kræver så meget af en at være i Kina, mener Frederik, som til gengæld godt kunne forestille sig et semester eller to på det universitet, der arbejder tæt sammen med danske universiteter:

- Det lå en times kørsel fra Beijing, og det var som at komme til en lille by - med bare otte millioner indbyggere. Ude på campus var der et tæt sammenhold, så jeg forestiller mig, at det ville være lidt som at være på efterskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce