Annonce
Trekantområdet

Efter kogeanbefaling sidste weekend: Fynsk virksomhed foreslår ny metode til hurtige vandprøver

Trefors ansatte har i disse dage travlt med at tage vandprøver for at finde ud af, hvad der var årsagen til, at der for nylig blev udstedt kogeanbefalinger i først Kolding Syd og senest i Fredericia den forgangne weekend. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Anbefalinger fra myndighederne om at koge drikkevandet skaber både besvær hos brugerne og kan koste virksomheder i kroner og ører. Derfor er hurtige resultater på vandprøver et væsentligt parameter.
Annonce

Fredericia: Der gik halvandet døgn fra, at vandforsyningsselskabet Trefor natten til lørdag meldte ud, at omkring 10.000 husstande i Fredericia skulle koge sit drikkevand, til kogeanbefalingen søndag eftermiddag blev ophævet.

I mellemtiden blev der taget en masse vandprøver, som siden viste sig at være rene. Årsagen til tidshorisonten er, at det tager omkring 18 timer fra aflevering af vandprøverne, til vandforsyningsselskabet har et svar fra laboratoriet.

Men kan det gøres hurtigere? Det mener den private virksomhed Aquatex i Faaborg, som de seneste fem år har benyttet udstyr fra canadiske LuminUltra til at tage vandprøver, der kan konstatere, om vandet er fri for bakterier indenfor ganske kort tid, da vandanalyserne bliver udført på stedet.

- Vi har udstyr, hvor vi filtrerer vandet og holder bakterierne tilbage og tilsætter et enzym og belyser bakterierne. Det tager fem minutter at udføre vandanalysen på stedet, fortæller indehaver af Aquatex Bjarne Ravn.

Annonce

Vandforsyningschef: Ikke en mulighed

Testen vil dermed vise, om der er for mange bakterier i vandet. Den viser dog ikke, hvilke slags bakterier der eventuelt findes og i hvilken mængde. Det gør laboratorietesten.


Vi har udstyr, hvor vi filtrerer vandet og holder bakterierne tilbage og tilsætter et enzym og belyser bakterierne. Det tager fem minutter at udføre vandanalysen på stedet.

Bjarne Ravn


Bjarne Ravn mener, at virksomhedens hurtige vandprøver kan være med til at lokaliserer et problem hurtigt - og i Fredericias tilfælde hurtigt at tage nye vandprøver, så kogeforbuddet hurtigere kunne være ophævet.

Det var dog ikke en mulighed at bruge hurtigere vandprøver i den forgange weekend, da store dele af Fredericia var ramt af kogeanbefalinger. Det oplyser Trefor.

- Tidshorisonten er meget vigtig for os. Men kravene fra myndighederne er akkrediterede prøver. Vi er fuldt ud klar over de muligheder, der er på markedet. Vi har hurtigere metoder, men problemet i denne situation var, at vi ikke kunne påvise en fejl, forklarer vandforsyningschef i Trefor Vand Lars Skjerning.

Annonce

Travlt efter coronanedlukning

Trefor er i denne uge i gang med at tage en række nye vandprøver, og indtil videre har alle prøver været rene. Der bliver desuden taget kontrolprøver i Kolding, som for et par uger siden også have en vandprøve med for høje grænseværdier, hvorefter Trefor-kunder i Kolding Syd måtte koge deres drikkevand.

- Vi skal have det kortlagt. Vi klarlægger, om der er noget med vores egne anlæg og er i dialog med analyseselskabet. Der er rigtig mange procedurer, der skal gennemgås, og jeg tør ikke gisne om, hvornår det er klart, fortæller Lars Skjerning.

Aquatex udfører vandprøver for blandt andet nogle vandværker og rederier, men har de seneste måneder især udført de hurtige prøver i statslige bygninger, som har været lukket ned under coronanedlukningen i foråret.

- Når der står vand i rørene, det ikke er i brug, og der er varme på i bygningen, kan bakterier forekomme, og så kan vi måle, om der er sket noget med vandet, forklarer Bjarne Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce