Annonce
Sydjylland

Efter kritik fra borgmestre: VUC Syd rykker tilbage i egne lokaler i Tønder

Laust Joen Jakobsen, formand for det midlertidige styre på VUC Syd, har besluttet, at VUC Syd igen flytter i egne lokaler i Tønder. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det midlertidige styre på VUC Syd har besluttet, at VUC Syds AVU-elever igen skal flytte ind i egne lokaler i Tønder. Det sker blandt andet på baggrund af kritik fra sønderjyske borgmestre.

Opråb: Sønderjyske borgmestres opråb i VUC Syd-sagen ser nu ud til at være blevet hørt. Som JydskeVestkysten kunne fortælle onsdag, har borgmestrene i Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa i et brev til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kritiseret beslutningen om at lade skolens undervisning i Tønder foregå i lokaler hos andre uddannelsesinstitutioner. På baggrund af blandt andet den kritik har VUC Syds midlertidige styre nu besluttet, at en række elever igen flytter i egne lokaler i Tønder.

- Vi er bevidste om, at den tomme bygning signalerer fravær af VUC Syd i Tønder. Det har ikke været hensigten, men konsekvensen. Derfor har styret besluttet at flytte AVU-undervisningen tilbage i bygningen fra næste mandag, den 16. september, siger formand for det midlertidige styre Laust Joen Jakobsen i en pressemeddelelse. AVU står for almen voksenuddannelse og er et tilbud til voksne over 25 år, der gerne vil forbedre sig i et eller flere fag på 9. og 10. klasses niveau.

Formanden fortæller samtidig, at skolen nu vil intensivere dialogen med Tønder Kommune for at afklare, hvordan kursisttilgangen i Tønder kan styrkes.

- Der må ikke herske tvivl om, at styret har ønske om og vilje til at arbejde for øget tilgang til VUC Syds aktiviteter i Tønder på linje med aktiviteterne i Sønderborg, Aabenraa og Haderslev, siger han.

Annonce

Sagen kort

  • I januar fremlagde det midlertidige styre på VUC Syd en genopretningsplan, hvor det foreslog, at hovedkvarteret flyttes fra Haderslev til Aabenraa, og så skal bygningerne i Haderslev, Tønder og Gram sælges. Planen blev senere vedtaget.
  • VUC Syd i Haderslev er flyttet ind hos Haderslev Handelsskole, og undervisningen i Tønder var i første omgang blevet flyttet, så den foregik i lokaler hos andre uddannelsesinstitutioner.
  • Det medførte kritik fra sønderjyske borgmestre, der kritiserede specielt løsningen i Tønder for at skabe et skævvredet sønderjysk uddannelseslandskab.
  • VUC Syd er i alvorlige økonomiske problemer efter en lang række skandalesager og svigtende elevtal.
  • VUC Syd kom ud af 2018 med et underskud på 30 millioner kroner.

Glad borgmester

Ifølge Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) er der pt. tre kursister på HF enkeltfag i Tønder, hvor forventningen var 25. En situation, han onsdag kaldte for uholdbar.

Fredag var der glæde på borgmesterkontoret over styrets udmelding.

- Det imødekommer en del af vores bekymringer. Nu gælder det om at få aktiviteterne tilbage på sporet, siger Henrik Frandsen, som også glæder sig over styrets oplæg til en intensiveret dialog. Den skal ifølge borgmesteren i særdeleshed dreje sig om at finde en løsning på at skabe et mere attraktivt tilbud til HF enkeltfag. Det er i dag en del af gymnasiet, og det er ifølge borgmesteren ikke optimalt.

Nødvendig løsning

VUC Syds midlertidige styre besluttede i forbindelse med en redningsplan for VUC Syd at sætte skolens bygninger i Gram, Haderslev og Tønder til salg. Laust Joen Jakobsen understreger over for JydskeVestkysten, at skolens bygning i Tønder fortsat er til salg, men fortæller, at man nu blandt andet vil indgå i dialog med Tønder Kommune om, hvad der skal ske med bygningerne.

Så det kan godt betyde, at bygningerne ikke skal sælges alligevel?

- Det tør jeg ikke sige. Det afhænger af den prognose, vi kan give for bygningen, siger han.

Laust Joen Jakobsen har tidligere understreget, at der ikke er elevgrundlag til at opretholde en selvstændig VUC-afdeling med undervisning i egne lokaler i Tønder. Men nu frygter han, at det er dyrere at lade være med at flytte tilbage i egne lokaler.

- Hvis den lokale opfattelse er, at der overhovedet næsten ikke er VUC-undervisning i byen, så bliver det svært at vende det her og tiltrække flere kursister, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Berusede unge bilister på stribe

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce