Annonce
Sønderborg

Efter kritik og kritisable forhold: Udvalg kommer med handleplan for udskældt plejecenter

 Formand for social- og seniorudvalg i Sønderborg Kommune Preben Storm (S) har tillid til, at en ny handleplan for Guderup Plejecenter kan sikre en værdig pleje og omsorg. Foto: Claus Thorsted
En ny handleplan for Guderup Plejecenter er udarbejdet med baggrund i et kvalitetstjek, som Sønderborg Kommune foretog efter afsløring af flere kritisable sager.

Sønderborg: Færre vikarer, øget fokus på rekruttering og en stærkere dialog med pårørende.

Det er nogle af de tiltag, der fremover skal sikre en værdig pleje af beboerne på Guderup Plejecenter, viser en ny handleplan, som et enigt social- og seniorudvalg godkendte tirsdag aften.

- Det kan aldrig garanteres, at der ikke opstår lignende sager nogensinde, men det er min klare opfattelse, at vi generelt leverer en god pleje og omsorg på vores plejecentre. Som politikere kommer vi ikke til at kunne holde øje med alt. Det skal vi heller ikke. Jeg har tillid til dem, som er derude i hverdagen, siger formand for social- og seniorudvalget Preben Storm (S).

Annonce

Baggrunden for, at politikerne tirsdag var indkaldt til et ekstraordinært udvalgsmøde, er afsløringen af en række kritisable forhold på plejecenteret. Først kritiserede en familie, at personalet ikke havde ledt efter deres 91-årige demente mor udendørs en nat med frost, selv om hun ladet en dør stå åben. Få dage senere døde hun.


Vi er kede af de her enkelte sager, da ingen skal have de oplevelser. Forvaltningen har også været i kontakt med de pårørende og beklaget dybt

Preben Storm (S), formand for social- og seniorudvalget i Sønderborg Kommune


Derefter fortalte en hustru til en dement mand, at han havde fået en lussing af en nu forhenværende sosu-hjælper. Hun klandrede også plejecenteret for manglende hjælp til personlig hygiejne samt en nedladende tone overfor beboerne fra personalet, hvilket flere efterfølgende også har berettet om.

Fokus punkter i handleplan

  • Værdighed med konkrete indsatser inden for dialog og aktiviteter for borgerne
  • Demensvejlederne indgår i dag- og aftenvagt i afdelingen for at understøtte den faglige læring i praksis
  • Bedre struktur i plejeindsatsen med sparring om den enkelte borger
  • Alle beboere får udarbejdet en sanseprofil
  • Der igangsættes en generel kompetenceudvikling, herunder sidemandsoplæring, så medarbejderne bruger demensuddannelsen i praksis
  • Bedre introduktion af nyansatte og mentorordning for ufaglærte
  • Dialogen med og informationen til de pårørende opprioriteres for at skabe øget tillid og et fortsat godt samarbejde
  • Øget fokus på rekruttering og fastholdelse af medarbejdere

Enkeltstående sager

Afdækningen af episoderne med den forsvundne dame og lussingen resulterede i et uanmeldt tilsyn den 25. marts. Det var bestilt af Sønderborg Kommune. Konklusionen af tilsynet kendes først om cirka en måned.

- Vi er kede af de her enkelte sager, da ingen skal have de oplevelser. Forvaltningen har også været i kontakt med de pårørende og beklaget dybt, siger Preben Storm.

Det er stadig hans opfattelse, at der ikke er tale om en generel dårlig kultur på hverken Guderup Plejecenter eller de øvrige i kommunen, men han vedkender sig også, at sagerne har vist, at det er et behov for forbedringer, hvilket han har tiltro til, at den nye handleplan sikrer.

Annonce

Påtage sig mere ansvar

Joan Slaikjer Hansen, der er plejecenterchef i Sønderborg Kommune, erkendte allerede tidligt i forløbet, at en række forhold på plejecentret ikke var i orden. Hun glæder sig derfor over, at politikerne hurtigt har godkendt handleplanen.

- Der er allerede sat gang i en række initiativer, men nu kommer endnu flere til. De her sager har vist, at der er nogle behov for forbedringer. Vi skal blandt andet blive endnu bedre til at møde mennesker, hvor de er i deres liv og inddrage både beboere og pårørende. Ingen er ens. Derfor hviler et stort ansvar hos os for at understøtte det liv, som hver enkelt og deres kære har levet sammen, siger hun.

For hende er det vigtigt, at fremtiden byder på værdig pleje hver gang - og med streg under "hver gang", forklarer Joan Slaikjer Hansen.

Både plejecenterchefen og udvalgsformanden håber, at det skærpede fokus på dialog og information kan være med til at skabe en mere åben kultur, hvor alle tør stille spørgsmål og påpege eventuelle problematikker.

De erkender også begge, at den ikke helt er der på nuværende tidspunkt. Årsagerne hertil er mange ifølge dem. Preben Storm nævner eksempelvis covid-19, og alt det pandemien har haft påført plejecentrene af restriktioner, men påpeger også, at det ikke må blive en undskyldning for, at kritisable forhold har fundet sted.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce