Annonce
Kolding

Efter krtik af tilbud til unge: Nu har Vamdrup fået en musikfestival

Mathilde Grunnet var selv med til at skyde det hele i gang, da hun og en veninde gik på scenen klokken 16 og sang kendte sange for de fremmødte. Foto: Casper Vagner Christensen
Lørdag blev den første musikfestival af unge for unge afholdt i Vamdrup. Mathilde Grunnet, der går i 9. klasse, har selv været med til at arrangere festivalen, og hun mener, at en festival er et af de bedste bud på at samle de unge i Vamdrup.

Vamdrup: Der sker for lidt for de unge i Vamdrup.

Sådan lød kritikken af tilbuddene til de unge i Vamdrup tidligere på året. Siden er der blevet holdt borgermøder for at finde ud af, hvad man kan gøre, og lørdag blev det første arrangement for Vamdrups unge afholdt.

Her var der nemlig musikfestival på parkeringspladsen ved Arena Syd, og kræfterne bag var de unge selv med en god og hjælpende hånd fra ungdomsskolen, som også var blevet kritiseret for at være for lidt på banen.

Mathilde Grunnet, der går i 9. klasse på Vamdrup Skole, er en af de fire piger, der har talt de unges stemme i forbindelse med musikfestivalen. Hun har været med til at finde på kunstnere, og hvad der ellers skulle ske i løbet af festivalen.

- Vi blev enige om, at musikfesitvalen var den bedste ide. Vi har selv været med til at planlægge, hvem der skulle komme og spille, og hvad der skulle ske, siger Mathilde Grunnet.

- Det var også det, der var mest råd til. Der var også snak om ungdomshus og sådan noget, men der var bare flest, der lød til at være interesserede i, at der skulle være musikfestival, tilføjer hun.

Annonce

Sagen kort

  • Birgitte Grunnet, som er klummeskribent i Ugeavisen i Kolding, skrev i sin første klumme om de manglende tilbud til unge mennesker i Vamdrup.
  • Hun efterlyste blandt andet, at Ungdomsskolen i Kolding satte flere aktiviteter i gang i Vamdrup og forsøgte at stable nye fællesskaber for de unge på benene.
  • Det førte til borgermøde, hvor en række forslag kom på bordet, og heraf udsprang også idéen om en musikfestival.

Af de unge for de unge

Faktisk var hun selv med til at skyde det hele i gang, da hun sammen med en vendinde indtog scenen ved festivalens start klokken 16.

Jeg synes, det har været spændende og fedt at være med til at arrangere. Det er fedt at skulle have noget at skulle have sagt. Det har været en stor oplevelse, siger Mathilde Grunnet.

Hun og veninden optrådte med kendte sange fra blandt andre Amy Winehouse og Lukas Graham. Langsomt dukkede flere og flere unge op på pladsen og tog plads foran scenen, hvor der fra flere blev sunget med undervejs.

- Vi har glædet os til festivalen, og der er faktisk også mange fra Kolding, der har skrevet og sagt, at de gerne vil komme. Det er fedt, siger Mathilde Grunnet.

Afhængigt af hvordan det hele forløber, kan det være, at musikfestivalen vender tilbage. Den er i hvert fald et rigtig godt bud på, hvad der kan samle de unge i Vamdrup, mener Mathilde Grunnet.

- Ideen bag festivalen er, at den skal være af de unge for de unge. Jeg synes, det er et rigtig godt bud på, hvad der kan samle de unge, siger hun.

Allerede fra festivalens start var der flere af de unge, der hyggede sig og havde det sjovt. Foto: Casper Vagner Christensen
Størstedelen af de fremmødte var skoleelever og nogle havde også taget deres forældre med. Foto: Casper Vagner Christensen
I løbet eftermiddagen og aftenen optrådte forskellige kunstnere - flere af dem lokale - og festivalen sluttede af med en optræden fra en dj. Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Musikfestival Vamdrup Foto: Casper Vagner Christensen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Varde

Det nye Blochsgaard er indviet

Annonce