Annonce
Kolding

Efter længere strid bliver fugtsugende plader på Kolding Sygehus pillet ned: Regionen betaler halvdelen i første omgang

Region Syddanmark forventer efter sommerferien at indgå en aftale med entreprenøren, der satte vindspærrepladerne op, om at udskifte pladerne med nye pladerne, der er egnet til det danske vejr. I første omgang deler regionen og entreprenøren regningen på mellem 10-15 milllioner kroner, og sandsynligvis skal spørgsmålet om betalingen afgørelse i en voldgift. Arkivfoto: Chresten Bergh.
I sensommeren eller starten af efteråret går arbejdet med at udskifte de fugtsugende vindspærreplader på den nye sengebygning på Kolding Sygehus i gang. I første omgang deler entreprenøren og regionen udgiften på 10-15 millioner kroner.

Kolding: Projektet med at udskifte de fugtsugende vindspærreplader på Kolding Sygehus forventes at gå i gang i sensommeren eller i starten af efteråret. Regionen er tæt på at lave en aftale om udskiftningen af MGO-pladerne, der er uegnet til byggeri i Danmark.

I starten af året forklarede regionen, at udskiftningen skulle ske i løbet af 2019, men processen med at få udarbejdet en såkaldt ”interim aftale” har trukket ud, og først nu forventer man at indgå en aftale med entreprenøren, der i 2015 satte pladerne op bag facadeelementerne.

- Med aftalen parkerer vi det juridiske, og så laver vi en aftale, der gør det muligt, at vi får udskiftet de her MGO-plader. Regionen vil her afholde halvdelen af udgiften på at få udskiftet pladerne, mens entreprenøren afholder den anden halvdel. Men vi har så muligheden for at få pengene tilbageført, hvis vi får medhold i retssagen, siger Kenneth Holm, der i dag er vicedirektør for byggeriet af Nyt OUH i Odense, men da han tidligere var projektchef på byggeriet af det nye sygehus i Kolding, har han fortsat snor i sagen om MGO-pladerne.

Annonce
- Med aftalen parkerer vi det juridiske, og så laver vi en aftale, der gør det muligt, at vi får udskiftet de her MGO-plader. Regionen vil her afholde halvdelen af udgiften på at få udskiftet pladerne, mens entreprenøren afholder den anden halvdel.

Kenneth Holm, tidligere projektchef for sygehusbyggeriet i Kolding

Deler regningen

Pladerne, der indeholder magnesium, er uegnet til byggeri i Danmark, og vindspærrepladerne bliver porøse i det danske vejr og skal derfor udskiftes. I foråret 2015, mens sygehusbyggeriet var i gang, gik Byggeskadefonden ud og advarede mod pladerne, der som navnet siger, skal spærre for vinden.

De fugtsugende plader blev sat op i en lang række byggerier landet over, blandt andet det milliarddyre byggeri Dokk1 i Aarhus, og i Kolding blev pladerne sat op på Kolding HF & VUCs nybyggeri i Kolding Åpark. Her er pladerne også blevet udskiftet.

Region Syddanmark har siden sagen kom frem i 2016 håbet på at indgå et forlig med entreprenøren HS Hansen og rådgiveren Niras, men parterne har ikke kunnet finde en forhandlingsløsning, og sagen har kurs mod at blive afgjort ved en voldgift, hvor der bliver truffet en endelig afgørelse på, hvem der hænger på regningen. Men i første omgang er det altså entreprenøren og regionen, der deler regningen.

Forventer af vinde sagen

- Vi anser fortsat den her sag som en mangel, som entreprenøren er forpligtiget til at afhjælpe. Vi forventer at få udgifterne dækket. Vi har også involveret totalrådgiveren i sagen, og hvis det ender med, at vi skal betale noget af udgiften, så skal vi også undersøge totalentreprenørens gøren og laden, siger Kenneth Holm.

Alt efter vind og vejr vil arbejdet tage mellem seks og otte måneder, og selve arbejdet får ikke betydning for driften af sygehuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce